Fietsen in Toscane, routetips en reizen voor jouw vakantie in Bella Italia

door

Voor veel liefhebbers is Toscane zonder twijfel één van de meest ideale vakantiebestemmingen in Europa. De fascinerende landschappen en het okerkleurige licht. Slingerende weggetjes naar culturele steden. De welbekende cipressenlaantjes, slaperige dorpjes en panorama’s zo ver als je kunt kijken. Deze streek laat menig hart sneller kloppen.

Voeg daar een racefiets of een e-bike aan toe en je hebt de ideale combinatie om dit deel van Italië in slow motion te ontdekken. Kijk niet vreemd op als je onderweg luid applaudisserend wordt aangemoedigd, of wordt uitgenodigd voor een praatje. In het land van ‘la dolce vita’ is veel respect voor de tweewieler en zijn of haar held, die de pittige hellingen in deze heuvelachtige provincie trotseert.

Fietsroutes in Toscane
Fotocredit: Pexels – Gildo Cancelli

In Val d’Orcia en de omgeving van San Gimignano vind je het Toscane zoals het bekend is van de foto’s. Lanen met cipressen, wijngaarden, olijfbomen en middeleeuwse dorpjes die de landschappen typeren. Voor een verblijf in Toscane heb je de keuze uit hotels, campings en zogenaamde Agriturismo’s. Dit zijn vaak charmante en authentieke boerderijen of wijnhuizen met kamers of appartementen.

Fietsroutes in Toscane 

Toscane is de 5 na grootste regio in Italië. Met Florence als hoofdstad en prachtige culturele steden als Lucca, Volterra, en Siena, zijn er talloze combi’s mogelijk voor een gevarieerde fietsvakantie. Vele routes gaan over landelijke wegen, weg van de drukte. Langs indrukwekkende kastelen. Zelden fiets je over vlak terrein en de heuvelachtige gebieden dagen je soms uit voor een steile klim, of een verrassende snelle afdaling.

Om je te helpen jouw ideale fietstocht of fietsvakantie in Toscane voor te bereiden, delen we hieronder enkele van de beste fietsroutes, volgens Komoot en fietsvakanties van meerdere dagen.

Fotocredit: Travels By Monique

Komoot aanbevolen fietsroutes 

Tourfietsen in Toscane 

 • Da Prato a Firenze lungo la Ciclovia del Sole (gemiddelde fietstocht, 51,4 km)
 • Volterra e I Suoi panorami (gemiddelde fietstocht 11 km)
 • Panorami dei dintorni di Greve in Chiant (zware fietstocht, 30,1 km)

Wielrennen in Toscane

 • Strada Bianche di Siena e Asciano (gemiddelde rit, 62 km)
 • I dintorni de San Gimignano (gemiddelde rit, 40,3 km) 
 • Panorama su Volterra, giro da San Gimignano (gemiddelde rit, 36,1 km)
 • Da Sienna ad Asciano (zware rit, 75,6 km)
 • Panorami del Chianti (zware rit, 45,4 km)
Fietsen langs Toscaanse dorpjes
Fotocredit: Pexels- ludwig Westermann

Fietsvakanties naar Toscane

Persoonlijk heb ik alweer wat jaartjes gelden van Florence naar Sienna (v.v.) gefietst. Een groepsreis, met bagagevervoer en overnachting op campings. Destijds georganiseerd door Cycle Tours, inclusief busreis. Gedurende 13 dagen fietsten we ruim 475 km, inclusief 2 rustdagen. Het was genieten van de eerste tot de laatste kilometer!

Glooiende fietswegen in Toscane
Fotocredit: Travels By Monique

Tegenwoordig zijn de meeste rondreizen, al dan niet inclusief busreis, met overnachting in hotels. Dat maakt de reis niet minder avontuurlijk maar wel comfortabeler, want niet alle campings in Italië zijn voorzien van modern sanitair.

Er zijn verschillende Nederlandse organisaties die individuele of groepsrondreizen aanbieden. Hieronder tref je een paar suggesties. 

Individuele fietsreis door Toscane

 • Fietsvakantie Toscane – Classico (8 dagen, 252 km | Onderweegs)
 • Italie | Toscane | Val d’Orcia (8 dagen, 199 km | SNP)

Groepsrondreis fietsreis door Toscane

 • Pisa – Florence (8 dagen, 40 km per dag, rustdag in Florence | Cylce Tours)
 • Busreis Fietsvakantie Toscane (11 dagen, 245 km | Ecktiv)
 • Fietsvakantie Bella Toscana (8 of 12 dagen, 253 /419 km | Eigen-Wijze reizen)
Fotocredit: Pexels -Alleksana

Beste reisperiode 

In Toscane zijn mei, juni en september de beste maanden om te fietsen. In de maanden juli en augustus kan de temperatuur flink oplopen. Hoog zomer zijn temperaturen boven de 35 graden geen uitzondering. Bovendien kan het tijdens deze zomermaanden extra druk zijn in de steden, want Toscane is een geliefde vakantiebestemming. Daarom is fietsen door Toscane zo aangenaam. Zodra je de stad ontvlucht, doemt het stille, typische Toscaanse platteland voor je op.

Fietsen door Toscaanse stadjes
Fotocredit: Travels By Monique

Fietshuur in Toscane 

Vaak kan je terecht bij de lokale VVV’s voor fietsverhuuradressen of via de reisorganisatie waar je je fietsvakantie boekt. Fietsen door een onbekende streek op je eigen fiets is natuurlijk veruit de fijnste keuze. Hou er wel rekening mee dat je eigen fiets over voldoende versnellingen beschikt, want ook al is het Toscaanse landschap glooiend, de heuvels kunnen je hier en daar behoorlijk verrassen. Een stijgingspercentage van 18% was tijdens mijn 13-daagse fietsvakantie geen uitzondering.

Fotocredit: Travels By Monique

Andiamo! 

Of je nu een fietstocht of een fietsvakantie wilt maken door het typische Toscaanse landschap. Met zijn glooiende heuvels, cipressen en weidse panorama’s. Elke rit of route is een beleving en bovenal betoverend om te beleven!

Op de site van het Italiaans verkeersbureau vind je onder andere informatie over accommodaties en vervoersmogelijkheden naar Toscane.

Meer inspiratie nodig? Bekijk dan al onze artikelen over “Fietsen in Italië”, of alle “Fietsroutes

EuropaFietsvakantieItaliëTheBike.nl

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.