Welke elektrische fiets heb ik nodig?

door

Tegenwoordig zijn er zoveel elektrische fietsen dat je door de bomen het ‘bosch‘ niet meer ziet. Dus hoe vind je nu de beste elektrische fiets? Buiten een gewone fiets om zijn er namelijk extra factoren waar je rekening mee moet houden. Welke accu heb je nodig en welke motoraandrijving heeft je voorkeur? Om je een beetje op weg te helpen, hebben wij een keuzehulp opgesteld.

Welke elektrische fiets
Fotocredit: Dutch ID e-bikes

Het stigma dat alleen maar oude mensen op een e-bike fietsen is allang niet meer van deze tijd. Men beseft steeds meer dat je met een elektrische fiets in dezelfde tijd veel meer van de omgeving kunt zien. Een groei in het aanbod van elektrische racefietsen en gravelbikes is daar een mooi voorbeeld van.

Zo vind je een elektrische fiets die bij jou past

  1. Bepaal het doel
  2. Kies de ideale accu
  3. Kies de ideale motor
  4. Bepaal het remsysteem
  5. Bepaal de aandrijving
  6. Kies de juiste maat
  7. Bepaal je budget

Bepaal het doel en het gebruik van de e-bike:

We beginnen bij het begin. Waar wil je de elektrische fiets voor gebruiken? In principe heb je drie opties:

  • 1. Sportief gebruik; Voor sportief gebruik kom je uit bij elektrische racefietsen, gravelbikes en mountainbikes. De houding is meer voorovergebogen en er zit geen bagagedrager op waardoor je beperkt bent in de mogelijkheden.
  • 2. Dagelijks gebruik; Zoek je een e-bike voor dagelijks gebruik, oftewel het woon-werk verkeer, dan kies je voor een elektrische stadsfiets of een Speed Pedelec. De Speed Pedelec is een racemonster met extra voorschriften en haalt snelheden tot 45 km/h.
  • 3. Een combinatie; Dan blijft er nog één optie over: de hybride elektrische fiets. Een sportieve ‘stadsfiets’ die gemaakt is om lange afstanden te overbruggen. Ideaal als metgezel voor fietsvakanties.

Type elektrische fietsen

  • Elektrische stadsfietsen
  • Elektrische hybride fietsen
  • Speed Pedelecs
  • Elektrische gravelbikes
  • Elektrische racefietsen
  • Elektrische mountainbikes

Kies het type accu

Nu je weet wat voor type elektrische fiets je wilt, bepaal je welke accu het beste bij jouw wensen past. Voor korte ritjes in de stad heb je een minder krachtige accu nodig dan wanneer je de e-bike gaat gebruiken voor fietsvakantie met bepakking. Bij een accu draait het allemaal om capaciteit. Een beetje theorie is wel op z’n plaats:

De accu capaciteit wordt uitgedrukt in Wattuur (Wh). Bij elektrische fietsen ligt dit gemiddeld tussen de 200 Wh en 700 Wh. Bij normaal gebruik kun je per 100 Wh tussen de 10 en 15 kilometer fietsen. Met een lichte accu van 200 Wh fiets je ongeveer 25 kilometer. Prima voor korte afstanden in de stad. Voor uitdagendere tochten heb je dus een krachtigere accu nodig.

E-bike accu
Fotocredit: Pexels Alex

Een tweede accu aanschaffen

Bij sommige modellen zit de accu in het frame verwerkt en is deze lastig te verwisselen. Het grote voordeel is dat deze accu’s niet zo snel worden gestolen. Het nadeel is dat je de fiets dus letterlijk aan het stroom moet hangen. Als de accu gemakkelijk verwisselbaar is kun je overwegen om een tweede accu aan te schaffen. Daarmee verdubbel je je actieradius.

Houd rekening met de actieradius van de e-bike

We lieten de term ‘actieradius’ bewust even vallen. Dat is de afstand die je kunt overbruggen zonder tussentijds op te laden. Bij de meeste elektrische fietsen staat aangegeven wat de actieradius zou kunnen zijn. Houd er rekening mee dat dit is gemeten bij ideale omstandigheden. Natuurlijk is de actieradius heel erg afhankelijk van verschillende factoren. Onder andere de kracht van de accu, het gebruik van de motor, weersinvloeden en wegomstandigheden. Toch geeft het wel een indicatie van welke afstand je e-bike kan afleggen.

Welke motor voor je elektrische fiets

Los van het vermogen van de accu bepaalt de motor hoeveel ondersteuning je krijgt tijdens het fietsen. Over het algemeen is belangrijk om te kijken naar de kracht van de motor en de manier waarop deze wordt bediend. Er zijn drie posities waar e-bikemotoren worden geplaatst: voorwiel, achterwiel en in het midden van het frame. De positie van de motor heeft invloed op je rijeigenschappen. Daarom leggen we elke type motor kort uit.

motor elektrische fiets
Fotocredit: bigstockphoto

Elektrische fiets met voorwielmotor

Een e-bike met voorwielmotor is vergeleken de andere twee soorten een stukje goedkoper en stiller. Dat maakt de voorwielmotor geschikt voor korte afstanden met de stadsfiets. Qua rijeigenschap voelt dit type wat onnatuurlijk aan. Dat komt omdat de motor vaak een paar tellen later reageert. Ook zit het gewicht meer naar voren waardoor sturen wat zwaarder is en je de e-bike minder makkelijk optilt. Het is vooral een kwestie van gewenning.

Elektrische fiets met achterwielmotor

Een tweede variant is de e-bike met een achterwielmotor. Deze zie je wat minder vaak maar is een prima optie. Fietsen voelt vrij natuurlijk aan omdat de fiets vanachter wordt aangedreven. Hetzelfde als een gewone fiets. Omdat het gewicht niet aan de voorkant zit, stuurt de fiets ook normaal. Dit type weegt minder zwaar en komt met extra versnellingen waardoor je heuvels gemakkelijk de baas bent. Wat is dan het nadeel? Dat je de band niet zelf kunt vervangen wanneer je lek rijdt. Er is namelijk software nodig om de motor opnieuw af te stellen.

Elektrische fiets met middenmotor

Last, but certainly not least“: elektrische fietsen met een middenmotor. Qua rijeigenschap de meeste ideale positie van de motor. Het zwaartepunt zit in het midden en laag op de fiets waardoor je stabiel over de weg ligt. Ook geeft deze motor de meest natuurlijke trapondersteuning. Een elektrische fiets met middenmotor komt wel met een prijskaartje en is over het algemeen wat storingsgevoeliger.

Bepaal welk remsysteem bij je past

Met een elektrische fiets haal je hogere snelheden. Remkracht is van levensbelang. De meeste elektrische fietsen zijn daarom uitgerust met schijfremmen maar op goedkopere e-bikes worden nog wel eens velgremmen of trommelremmen gemonteerd. Als je de keuze hebt, kies dan voor de schijfremmen. Past dat niet binnen het budget? Zorg dan dat je je remmen regelmatig controleert.

elektrische fiets onderhouden rotterdam

Bepaal de aandrijving van je elektrische fiets

Qua onderdelen tot slot nog de aandrijving van jouw e-bike. Wij lichten twee type versnellingssystemen toe: 1. Naafversnelling 2. Derailleurversnelling.

E-bike met naafversnelling

De naafversnelling zit in de naaf van je achterwiel gemonteerd en heeft over het algemeen minder onderhoud nodig. Dat komt omdat een naafversnelling met een gesloten systeem werkt. Alle onderdelen zitten ín de fiets verwerkt waardoor er nauwelijks vuil bijkomt. Het nadeel is, dat als er een keer iets mis is, je dit meestal niet zelf kunt oplossen maar naar een fietsenmaker moet. Dat maakt dit systeem minder geschikt voor fietsvakanties.

Overigens zie je steeds vaker een riemaandrijving op een elektrische fiets met naafversnelling. Zo’n riem is onderhoudsvriendelijker dan een ketting en is ook stiller.

E-bike met derailleurversnelling

De derailleurversnelling zit juist aan de buitenkant van de fiets. Door de verschillende kettingbladen heb je een groter bereik om te schakelen. Een derailleursysteem is vaak ook iets lichter dan een naafversnelling. Het gewicht en het bereik maken dit systeem ideaal voor bergachtige gebieden. Omdat alles open en bloot ligt moet je wel zorgen dat de ketting op tijd wordt gesmeerd.

fiets met derailleurversnelling
Fotocredit: Lukas Smith Unsplash

Kies de juiste framemaat e-bike

Nu alle onderdelen zijn langsgekomen rest alleen nog de framemaat. Een te kleine of te grote fiets kan voor een onaangename rit zorgen. Zorg daarom dat je de juiste maat elektrische fiets aanschaft.

FramemaatLichaamslengte
46153 – 164 cm
47155 – 166 cm
48157 – 168 cm
49159 – 170 cm
50160 – 172 cm
51162 – 174 cm
52164 – 175 cm
53166 – 177 cm
54168 – 179 cm
55170 – 181 cm
56172 – 183 cm
57174 – 185 cm
58175 – 187 cm
59177 – 188 cm
60179 – 190 cm
61181 – 192 cm
62183 – 194 cm
63185 – 196 cm
64187 – 198 cm
65188 – 200 cm
66190 – 201 cm
Framemaat fietsen

Mocht jouw ideale fiets niet op voorraad zijn en heb je geen geduld, dan kun je spelen met de hoogte en diepte van je stuur en zadelpen maar ideaal is dit niet. Laat sowieso een expert meekijken door bijvoorbeeld een bikefitting te doen.

Bepaal het budget voor je elektrische fiets

Tot slot, en dit is misschien wel het meest bepalend: jouw budget. Nu je weet welke elementen van invloed zijn op jouw wensen weet je ook waar je keuzes op kunt maken. Wil je een elektrische fiets met een krachtige middenmotor en een hoge actieradius? Dan zul je dieper in de buidel moeten tasten. Gelukkig is er tegenwoordig heel veel keuze. Je hebt al een e-bike vanaf €1.500. Laat je niet verleiden door bekende merken maar kijk vooral naar de eigenschappen van de fiets en vergelijk deze met de andere e-bikes in jouw prijsklasse.

Houd daarnaast rekening met transport van en naar een bestemming. Een elektrische fiets is zwaarder dan een gewone fiets en past niet op elke fietsdrager.

Hopelijk weet je nu welke elektrische fiets het beste bij je past. Door het hele land zijn verschillende e-bike experience centres waar je een proefritje kunt maken. Een e-bike is een kostbare investering, neem de tijd.

FietsenKeuzehulpenTheBike.nl

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.