Credits: Jan Muehlbach - Unsplash

Zo kies je de juiste framemaat voor je nieuwe mountainbike uit

door

De juiste framemaat voor je mountainbike kiezen kan erg ingewikkeld zijn. Je wilt bovendien dat naast het design de mountainbike ook lekker zit en goed fietst. In dit artikel laten wij jou precies zien waar je allemaal op moet letten. Een belangrijk onderdeel hierbij is het kiezen van de juiste framemaat en hoe je deze bepaalt, indien je deze nog niet weet. Daarnaast zijn de Stack en Reach net zo belangrijk om naar te kijken.

Framemaat voor je mountainbike bepalen

De framemaat is de hoogte van de fiets. Deze is te meten door de afstand tussen het hart van de trapas tot aan het punt waar de zadelpen uit het frame komt te meten. Hoewel deze maataanduiding wordt gezien als de belangrijkste factor is de framemaat slechts een indicatie, omdat dit per merk en mountainbike nog wel eens kan verschillen. Daarbij moet je ook rekening houden met je rijstijl en lichaamsverhouding. Als je nog niet weet wat je framemaat is, dien je deze eerst op te meten. Bekijk dit artikel en lees maat kiezen om te zien hoe je dit moet doen.

Overzicht framemaat mountainbike

Bekijk de tabel hieronder voor meer duidelijkheid in de maten.

CM.INCH.MaatboogLengte
33 – 38 cm13 – 15 inchXS1.37 – 1.55 m
38 – 41 cm15 – 16 inchS1.53 – 1.66 m
41 – 46 cm16 – 18 inchM1.61 – 1.72 m
46 cm18 inchML1.65 – 1.79 m
48 – 51 cm19 – 20 inchL1.77 – 1.88 m
53 – 56 cm21 – 22 inchXL1.86 – 1.96 m
58 cm23 inchXXL1.95 – 2.03 m
Overzicht van de framematen voor mountainbikes
Afdalen met mountainbike
Credits: Eerik Sandstrom – Unsplash

Andere factoren

Zoals eerder is gezegd, ook je rijstijl en lichaamsverhouding zijn factoren waar je rekening mee moet houden, omdat deze invloed hebben op je zithouding. Om deze reden is het verstandig om ook te kijken naar andere aspecten van het mountainbikeframe.

Houding

Door de Stack en Reach goed in kaart te brengen kan je makkelijker verschillende framematen vergelijken en daardoor de beste framemaat voor je mountainbike uitkiezen. We vertellen je hieronder meer over deze begrippen.

Stack

De Stack is de verticale afstand tussen het hart van de trapas en de bovenkant van je balhoofd, ofwel waar het stuur in het frame gaat. Deze factor laat zien op welke hoogte je stuur ongeveer komt te zitten wat invloed heeft op de diepte van je zithouding.

Op het moment dat je stuur hoog staat, zit je meer rechtop. Het voordeel hiervan is dat je comfortabeler zit, wat goed van pas komt bij technische stukken. Als je stuur lager staat neem je een zithouding aan die aerodynamischer is en kan je harder fietsen. Kortom, de Stack heeft enorm veel invloed op je rijstijl en het bepalen van de juiste framemaat voor je mountainbike.

Reach

De Reach is de horizontale afstand tussen het hart van de trapas en de bovenkant van je balhoofd. Door de Reach in kaart te brengen krijg je een duidelijk beeld van de lengte van de fiets. Naar mate de Reach langer wordt, neemt je houding qua agressiviteit toe. Als de Reach korter wordt dan neemt je houding qua comfort toe en ben je tevens wendbaarder. Met andere woorden, ook de Reach is een belangrijke factor om naar te kijken voordat je een framemaat voor je mountainbike kiest.

Heb je de juiste framemaat en mountainbike gevonden? Check dan ook dit artikel eens voor meer mountainbike tips en tricks.

FietsenKeuzehulpenMountainbikenTheBike.nl

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.