Documentaire ‘Liefde voor de toertocht’ zet vrijwilligers op een voetstuk

door

Elk weekend kun je wel ergens in Nederland meedoen aan een toertocht. Het is dé manier om een leuke route in een mooie omgeving te fietsen. Onderweg geniet je van een hapje en drankje, en uiteraard van de gezellige sfeer. Deze tochten worden mogelijk gemaakt door enthousiaste vrijwilligers van fietsclubs. Om al deze vrijwilligers op een voetstuk te plaatsen is een bijzondere documentaire gemaakt: “Liefde voor de toertocht.”

Liefde voor de fiets komt niet uit het niets

Doel van de docu is om vrijwilligers die toertochten voor sportieve fietsers organiseren in het zonnetje te zetten. “Met deze docu willen we niet alleen een ode brengen aan vrijwilligers, maar ook laten zien hoe leuk en belangrijk dit ‘immateriële fietserfgoed’ is”, aldus Ard Krikke van wielersportbond NTFU. Hun tomeloze inzet is vastgelegd in de documentaire Liefde voor de toertocht. De film ging zaterdag 2 december 2023 voor een select clubje genodigden in de Arnhemse Rozet in première. Vanaf 1 januari 2024 is de filmische docu (38 min) te zien op het YouTube-kanaal van Fietssport.

231009_NTFU_ToertochtDocu_Thumbnail
Fotocredit: NTFU

Immaterieel fietserfgoed

“De achterliggende gedachte van de documentaire is dat toertochten wel een positief duwtje in de rug kunnen gebruiken. Tochten voor racefietsers, mountainbikers en gravelbikers staan onder druk. Zaken als strengere regelgeving, teruglopende vrijwilligersaantallen en minder deelnemers zorgen ervoor dat het steeds lastiger wordt om een tocht te organiseren”, zegt Ard Krikke. Om te laten zien hoe leuk en belangrijk dit ‘immateriële fietserfgoed’ is heeft Fietssport, een initiatief van wielersportbond NTFU, Liefde voor de toertocht gemaakt.

Tochten zijn onlosmakelijk verbonden met de Nederlandse wielersport. Ze zorgen er niet alleen voor dat jaarlijks ruim 350.000 fietsers (van de ruim 900.000 wielersporters in totaal) aan een tocht deelnemen, dus sportief en gezond bezig zijn, maar ook voor sociale samenhang binnen fietsclubs en dus de maatschappij.

Liefde voor de toertocht (0)
Fotocredit: NTFU

Vrijwilligers op een voetstuk

In Liefde voor de toertocht worden 3 vrijwilligers van NTFU-fietsclub gevolgd: Elly van FTC Musselkanaal, Frits van TWC ’t Verzetje en Brian van BZET de BOSDUVELS. Zij halen alles uit de kast om deelnemers een topdag te bezorgen. Van het uitdelen van ontbijtkoeken tot het fotograferen van deelnemers. Het drietal staat symbool voor alle harde werkers die een onbaatzuchtige bijdrage leveren aan een gezond en gevarieerd fietsklimaat. Reden genoeg dus om ze op een voetstuk te plaatsen.

Bekijk hier de documentaire: liefde voor de toertocht

EntertainmentNieuwsTheBike.nl

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.