Fietsen in Polen: twee adembenemende routes van het fietsnetwerk VeloMalopolska

door

Eerder schreven we al over de schoonheid van fietsen in en rondom Krakau. Polen heeft echter veel meer te bieden dan enkele fietstochten rondom de stad. De regio Klein Polen, timmert al enkele jaren stevig aan de weg door het grootste fietsnetwerk van Polen aan te leggen: VeloMalopolska. We zoomen in op twee onderdelen van het netwerk en laten zien waarom je liefst morgen nog door Polen wilt fietsen.

Małopolska is een provincie in het zuiden van Polen en staat in het Nederlands beter bekend als Klein Polen. Met Krakau als grootste stad is de provincie binnen twee uur bereikbaar vanuit Amsterdam. De regio is met de vele meren, heuvels en bergen een echte outdoor hotspot maar voor veel Nederlandse toeristen een stuk minder bekend.

Het fietsnetwerk VeloMalopolska

De provincie Klein Polen is enkele jaren gelden gestart met het aanleggen van een van de grootste fietsroutenetwerken in Polen. Onder de naam VeloMalopolska is het doel om uiteindelijk een kleine 1.500 km aan goed gemarkeerde fietsroutes te realiseren. Twee delen van de route zijn onderdeel van het EuroVelo netwerk waardoor de routes perfect aansluiten op andere Europese fietsnetwerken. 

Delen van de VeloMalopolska zijn de komende jaren nog onder constructie. Op dit moment kun je als fietser al ruim 900 km afleggen door verschillende gebieden. Dat is meer dan voldoende om te genieten van de prachtige diversiteit van het landschap. De kracht van VeloMalopolska is de toegankelijkheid voor alle soorten fietsers. De paden leiden grotendeels door het dal en lopen vaak parallel aan rivieren, waardoor je een fenomenaal uitzicht hebt op de omgeving. Af en toe zit er een stevige klim tussen maar die zijn ook voor minder begaafde fietsers te overwinnen.

VeloMalopolska fietsroute Polen

Route 1: Fietsen rond het Czorsztyńskie meer (35 KM)

Op nog geen twee uur rijden vanaf Krakau ligt het meer Czorsztyńskie. Een uitgestrekt meer dat is omgeven door bergachtige vergezichten. Het is niet voor niets dat veel Polen gedurende de wintermaanden naar dit gebied afreizen voor hun wintersportvakantie. Verspreid over het meer zijn fietsverhuurbedrijven te vinden waardoor je het rondje vanaf vrijwel elke plek kunt starten.

VeloMalopolska langs het Czorsztynskie meer

De VeloMalopolska is fietsen over een uitstekend fietspad

De uitstekende staat van het wegdek is wat direct opvalt zodra je de route start. Dat komt omdat men in 2018 is gestart met de aanleg van het fietspad om het meer. Auto’s mogen op het overgrote deel van de route niet komen waardoor je je als fietser heel veilig voelt. Dat geeft je tijdens de tocht voldoende tijd om van het uitzicht te genieten en hier en daar van de route af te wijken. Een historische plek die de moeite waard is om een stukje voor om te fietsen is het houten bouwwerk van de Kerk van de Aartsengel St. Michaël.

VeloMalopolska Kerk van de Aartsengel St. Michael

Een sportieve dagtrip

Een rondje om het gehele meer is ongeveer 40 km en dat is voor een ochtend of middag prima te doen. Bovendien zijn er aan het meer voldoende snackbars en restaurantjes waar je kunt uitrusten en eten. Je kunt echter ook je hotel vragen om een lunchpakket te verzorgen. Juist door enkele stops in te bouwen kun je van de tocht een sportieve dagtrip maken. Mocht 40 kilometer te lang zijn dan kun je halverwege de route ook kiezen voor een overtocht per boot. 

Mochten de weergoden je gunstig gezind zijn en wil je de dag in stijl afsluiten dan kun je met Krakow Balloon Team een ballonvaart over het meer maken. Het kost zo’n € 400,- voor twee personen maar geeft je een onvergetelijke ervaring.

VeloMalopolska luchtballon in Polen

Details fietsroute 1

Het rondje om het meer is onderdeel van de grotere route Velo Dunajec (240 km).

Route 2: Fietsen van Krynica naar Sucha Struga (48,4 KM)

Op zo’n 1,5 uur rijden ten oosten van het meer Czorsztyńskie ligt de stad Krynica Zdrój. Deze stad is het startpunt van de fietsroute Velo Natura (264 km). De omgeving staat bekend om de natuurlijke bronnen die naar eigen zeggen een heilzame werking hebben. Een bezoekje aan een van de tappunten is daarom aan te raden, al valt over de smaak te twisten. Tip: vul vooral niet je bidon met het ‘geneeskrachtige’ substantie voordat je het bronwater hebt geproefd. 

Vanuit dit kuuroord-stadje start de route naar Sucha Struga. Het is een overzichtelijke route omdat de paden grotendeels langs de rivier Poprad lopen. Deze rivier is het grensgebied van Polen en Slowakije waardoor je tijdens de route af en toe de grens over zult steken. De kans is zeer klein dat er grenscontroles zijn maar vergeet niet in tijden van Corona de juiste papieren in te vullen. 

Anders dan de vergezichten bij de route om het meer onderscheidt deze tocht zich door slaperige bergdorpjes en de groene, bosrijke omgeving. Ook bij dit onderdeel van de VeloMalopolska zijn de fietspaden uitstekend onderhouden waardoor de route voor minder gevorderde fietsers begaanbaar is.

Uitkijktoren en downhill mountainbike

Voordat je aan de fietsroute vanuit Krynicia begint moet je nog een bezoek brengen aan de Krynica Zdrój uitkijktoren. De immense houten uitkijktoren is 49,5 meter hoog en geeft eenmaal bovenop de toren een wijds uitzicht op de omgeving.

uitkijktoren langs de VeloMalopolska

Het is een hele klim naar boven en je kunt het stuk weer naar beneden wandelen maar bovenop de heuvel bevindt zich het grootste mountainbikepark van de regio. Met een groene, een rode en twee blauwe singletracks kan iedere mountainbikeliefhebber naar beneden crossen. Als je er geen genoeg van krijgt kun je samen met je MTB de stoeltjeslift weer omhoog voor een tweede ronde.

VeloMalopolska
Foto credit: Jaroslaw Taranski

Details fietsroute

De route van Krynica naar Sucha Struga is onderdeel van de grotere route Velo Natura (264 km). Onderdeel van de EuroVelo 11 en gaat over de grens met Slowakije heen.

Diversiteit van de twee VeloMalopolska fietsroutes

De diversiteit van de twee routes geeft maar aan hoe bijzonder het is om door Polen te fietsen. Wij hadden de eer om een deel van de route af te leggen met Jaroslaw (Jarek) Tarański. Hij is vanuit de provincie verantwoordelijk voor de aanleg van de route en is zelf groot fietsliefhebber. Ik begrijp zijn trots op de regio en zijn liefde voor de stalen ros. Het is een immens project maar aan alles is te zien dat Polen het fietstoerisme naar een hoger plan aan het tillen is. Ook al is een deel nog ontwikkeling, het is nu al de moeite waard om een bezoek te brengen.

FietsvakantiePolenTheBike.nl

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.