Fietsroute Nijmegen: ‘The Great Nearby’

door

Nijmegen is voor fietsers een prachtig toevluchtsoord. Je kunt er eindeloos fietsen langs de Waal en in de buurt van Groesbeek liggen, voor Nederlandse begrippen, uitdagende heuvels. In een eerder artikel lieten we al zien dat Fjallräven en Specialized ons met hun nieuwe collectie wilden uitdagen om de lokale avonturen op te zoeken. In dit artikel nemen we de proef op de som. We gaan een rondje fietsen in Nijmegen.

Nijmegen is voor iedereen

In het Rijk van Nijmegen vind je meer dan 50 fantastische fietsroutes. Of je liever de mountainbike pakt en door de bossen crost of de toerfiets neemt en langs rivieren meandert, Nijmegen heeft voor ieder wat wils. Het heuvelachtige landschap omringd door rivieren maakt de omgeving een echte trekpleister voor fietsliefhebbers. Niet voor niets startte in 2016 de 2e etappe van de Giro d’Italia vanuit Nijmegen. Voor onze ‘Great Nearby’ duiken we niet alleen in de omgeving maar ook in de lokale voedselinitiatieven die Nijmegen rijk is. Twee vliegen in één klap.  

Great Nearby
Kiemkracht 64, een van de voedselinitiatieven rondom Nijmegen

Fietsroute Nijmegen door Regio Eetbaar Nijmegen

Nijmegen staat landelijk bekend om zijn duurzame voedselproductie. De stad is dan ook letterlijk omringd door natuurinclusieve landbouwinitiatieven. Herenboeren Nijmegen, één van deze initiatieven, ontwikkelde een fietsroute van 43 kilometer langs 20 locaties. Reden voor ons om de route af te leggen zodat we stad en de omgeving beter te leren kennen.

QR-codes voor een interactieve fietstocht in Nijmegen

Onderweg kom je op elke locatie een QR-bordje tegen. Wanneer je de code scant krijg je een interview te horen met de initiatiefnemer van de bewuste locatie. Omdat de meeste locaties alleen toegankelijk zijn tijdens openingstijden of op afspraak, krijg je op deze manier alsnog meer informatie. De perfecte manier om een lokaal avontuur aan te gaan. Deze fietstocht in Nijmegen vormt een rondje, met als grote voordeel dat je op elk gewenst moment kunt instappen.

Great Nearby

Landgoed Grootstal, de broedplaats voor voedselinitiatieven

Een bijzondere locatie om te vermelden is Landgoed Grootstal. Een plek waar je de drukte van de stad letterlijk achter je laat. Wanneer je vanuit de stad het grindpad inslaat hoor je het geluid van een drukken weg langzaam achter je wegebben en hoor je de vogels harder fluiten. Het gevoel dat je op deze locatie krijgt, maakt het misschien wel het mooiste plekje van Nijmegen.

Great Nearby
De initiatieven op Landgoed Grootstal

Het landgoed van Hövell

Op het landgoed van Kien van Hövell tot Westerflier bevinden zich meerdere landbouwinitiatieven. Onder andere Het Heerlijke Land: een zelfoogst moestuin, en Bodemzicht: een regeneratieve boerderij. Wanneer je op het land van Kien staat ervaar je pas hoe mooi landbouw kan zijn. Ver weg van zware machines en eindeloze rijen van dezelfde gewassen. Hier krijg je hoop voor de toekomst.  

Great Nearby
Het Heerlijke Land

Fjallräven en Specialized, the great nearby

We lieten al weten dat Fjallräven en Specialized ons met hun nieuwe collectie hebben uitgedaagd om lokale avonturen op te zoeken. Om een fietstocht te maken in plaats van een wandeling. Wat mij betreft past een S/F Anorak en het S/F wool T-shirt daar perfect bij. Enerzijds omdat het een duurzame collectie is. Want juist door de fiets te pakken en de buurt te verkennen stimuleer je om je ‘footprint’ te verkleinen.

Anderzijds omdat de kleding speciaal voor fietsers is ontworpen. Zo zit er een praktisch zakje in het shirt verwerkt waardoor je bijvoorbeeld je betaalpas erin kunt stoppen. Je hoeft dan niet met je dikke portemonnee of telefoon op zak te fietsen. Daarnaast is de Anorak van stretchstof gemaakt en heeft de jas een langer rugstuk en langere mouwen. De jas is niet standaard waterdicht. Gelukkig is de bovenkant van de jas met de speciale Fjallräven Greenland Wax waterafstotend te maken. Voor de Nederlandse weersomstandigheden zeker aan te raden!

Ga aan de slag

Ik heb mijn favoriete stad en de omgeving weer een stuk beter leren kennen door de “Great Nearby”. Wil je deze ronde zelf fietsen? Klik dan hier om de route in Komoot te bekijken of check de route in Google Maps. Binnenkort ga ik de tweede uitdaging aan: “Into The Great Nearby”: een meerdaagse tocht in de omgeving.

DagtochtenFjällrävenGelderlandNederlandTheBike.nl

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

2 reacties. Reactie plaatsen

  • Ik word kotsmisselijk van al dat zieke Engels in dit soort reclame-uitingen.

    Beantwoorden
    • Dank voor jouw reactie Peter. Een beetje jammer dat je er zo op reageert. Natuurlijk mag je er iets van vinden, maar we komen liever op een goede manier met elkaar in gesprek dan via deze opmerkingen. Je hoeft de artikelen uiteraard ook niet te lezen. Maar vertel ons vooral waar we onszelf op kunnen verbeteren.

      Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.