Deze fietsroutes dragen bij aan jouw mentale gezondheid

door

Je hebt vast weleens van Swapfiets gehoord. Dit in Europa bekende fietsenmerk is het eerste ‘bike as a service‘ bedrijf ter wereld en heeft als doel leden altijd van een werkende fiets te voorzien. Op die manier wordt er uiteindelijk bijgedragen aan meer leefbare Europese steden en uiteindelijk aan het doel klimaatneutraal te zijn in 2025. Maar dan is er nog een doel waar Swapfiets zich hard voor maakt, en dat is mentale gezondheid. Vandaar dat het fietsenmerk vanaf vandaag, 3 juni 2024, op Wereldfietsdag speciale fietsroutes beschikbaar stelt die bijdragen aan jouw mentale gezondheid. Dit sluit naadloos aan bij de Week van de Mentale Gezondheid, die ook vandaag van start gaat.

Persoon op een fiets die een fietsroute aan het afleggen is door de natuur, wat goed is voor je mentale gezondheid.

De invloed van fietsen op je mentale gezondheid

In de huidige maatschappij krijgen mensen te maken met veel indrukken, prikkels en verplichtingen. Dit kan resulteren in stress en uiteindelijke psychische aandoeningen, zoals een burn-out. Maar liefst 48% van de Nederlandse volwassenen heeft weleens te maken gehad met een psychische aandoening. De mentale gezondheid is enorm belangrijk en gelukkig wordt hier ook steeds meer aandacht voor gevraagd, bijvoorbeeld tijdens de Week van de Mentale Gezondheid. Tijdens deze week wordt vooral aandacht gevraagd voor een betere mentale balans.

Hier speelt Swapfiets op in door middel van hun speciale fietsroutes in en rondom Utrecht, Rotterdam en Amsterdam. Deze fietsroutes zijn gerealiseerd om mensen aan te sporen om vaker de fiets te pakken. Door dit te doen en de natuur op te zoeken, ontsnap je even aan de drukte van de stad en kun je echt even ontspannen. Dit versterkt niet alleen je immuunsysteem, maar zorgt er ook voor dat de aanmaak van het stresshormoon cortisol wordt geremd. De fietsroutes voor jouw mentale gezondheid van Swapfiets zijn vanaf vandaag te vinden via Google Maps of in de gloednieuwe fietsapp Toertje. Ook komen de routes met tips, tricks en hotspots waarmee jij jouw hoofd echt even leeg kunt maken.

Persoon op een fiets midden in de natuur.

Fietsen door de natuur draagt bij aan de mentale gezondheid

Fietsen is altijd goed voor je mentale gezondheid, maar toch heeft de omgeving ook een grote invloed. Fiets je bijvoorbeeld door een drukke stad? Dan ben je constant bezig met alle indrukken om je heen en dat kan stressvol zijn. Het feit dat één op de vier werkenden tussen de 18 en 35 jaar oud in 2022 aangaf last te hebben van burn-outklachten, laat zien dat het heel belangrijk is om af en toe te ontspannen en daarmee je hoofd leeg te maken. De combinatie van beweging en de natuur is hiervoor de ideale oplossing. De fietsroutes van Swapfiets voor de mentale gezondheid maken dit een stuk eenvoudiger. Suzanne Berings, General Manager van Swapfiets Nederland, vat dit alles perfect samen:

“Steden zijn fantastisch, maar het is nog belangrijker dat mensen zich daar goed voelen. Bewegen is gezond, dat weten we allemaal. Maar bewegen en fietsen in de natuur is nog beter en helpt stress te verminderen. Daarom nodigen we iedereen uit om vaker de fiets te pakken en zo hun mentale gezondheid in acht te nemen.”

Suzanne Berings, General Manager van Swapfiets Nederland

Persoon op een fiets midden in de natuur.

Acht geweldige fietsroutes om jouw hoofd mee leeg te maken

Swapfiets heeft acht verschillende fietsroutes gelanceerd die allemaal starten bij een Swapfietswinkel in het centrum van Utrecht, Rotterdam of Amsterdam. Via de allermooiste paden leiden de routes je naar het adembenemende groen van de weiden, remote spots en stadsparken. Dit zijn geweldige locaties om te ontspannen door bijvoorbeeld een ochtendduik te nemen, meditatieoefeningen te doen of gewoon even te genieten van de rust en de stilte om je heen. Maak ook gebruik van de tips die Swapfiets aanbiedt om nog meer tot rust te komen. Daarnaast krijg je aanbevelingen voor verschillende horeca hotspots langs de routes.

De Swapfietsroutes voor je mentale gezondheid zijn ook te vinden in de nieuwe fietsapp Toertje. Toertje-ambassadeur Thijs Zonneveld is dan ook enthousiast over de nieuwe routes:

“Er is voor mij geen betere manier om je hoofd leeg te maken dan door te fietsen in de natuur. Dit initiatief van Swapfiets met groene fietsroutes kunnen we dan ook alleen maar toejuichen.”

Thijs Zonneveld, Toertje-ambassadeur

Marco te Brömmelstroet, ook ambassadeur van fietsapp Toertje én ‘fietsprofessor’ sluit zich hierbij aan:

“Voor meer leefbare steden is fietsen nou eenmaal cruciaal. We zouden allemaal voor onze gezondheid en welzijn vaker de auto moeten laten staan en de fiets meer de ruimte moeten geven. Met de fiets de natuur induiken is altijd een goed idee.”

Marco te Brömmelstroet, Toertje-ambassadeur en ‘fietsprofessor’
Persoon op een fiets midden in de natuur.

Ontdek nu zelf de fietsroutes van Swapfiets

Vanaf vandaag kun je op pad met de fietsroutes voor je mentale gezondheid van Swapfiets. Dus haal je fiets uit de schuur en ga de natuur in. Je kunt de routes vinden op Swapfiets.nl en de fietsapp Toertje, die je kunt downloaden voor zowel Apple– als Android-apparaten. Wij zijn enthousiast over dit initiatief en hopelijk jij ook. Laten we samen de fiets pakken om niet alleen bij te dragen aan een schoner milieu, maar ook een betere mentale gezondheid.

DagtochtenEuropaFietsroutesGezondheidNederlandTheBike.nl

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.