Fietsvakantie met kinderen: 5 tips om het fietsplezier te vergroten

door

Echte reizigers blijven op avontuur gaan. Ook met kinderen. Een fietsvakantie is daarop geen uitzondering. Maar het vergt wel wat extra denkwerk en voorbereiding. Waar fiets je heen? Wat neem je mee? Hoe houd je de kinders gemotiveerd? Genoeg vragen die beantwoord moeten worden. In dit artikel geven we je 5 tips om het fietsplezier met het gezin te vergroten. Als bonus krijg je nog een familievriendelijke fietsroute in Frankrijk cadeau.

Tip 1: pas je tempo aan en wees flexibel

Kinderen fietsen als vanzelfsprekend op kinderfietsjes. Niet alleen zijn de beentjes korter, ook de banden hebben meer omwentelingen nodig om dezelfde afstand te overbruggen. Houd daarom zoveel mogelijk rekening met de snelheid van je kind. De langzaamste van het stel geeft het tempo aan.

Bron: Pexels. Fotocredit Vlad Vasnetsov

Heb je vooraf een accommodatie geboekt? Wees dan flexibel en neem eventueel de trein. In een land als Frankrijk mag je in de regionale trein gewoon de fiets meenemen. Vermijd daarbij zoveel mogelijk de drukte van de spits. Een gezin met fietsen én bagage neemt nogal wat ruimte in. Houd er bij het maken van een route rekening mee dat je af en toe kunt uitwijken naar treinstations.

Tip 2: las op tijd een pauze in

Ook al fiets je door de meest adembenemende omgeving, een kind kan zich snel vervelen. Dit kun je voor een groot deel voorkomen door op tijd een pauze in te lassen. Een spelletje tussendoor, een korte Franse taalles en op tijd wat eten. Want één ding is zeker, een fietstocht maakt hongerig. Gelukkig kun je een regio als Bretagne heerlijk eten. Wat dacht je van een plaatselijke crêpe of een koekje bij de thee. Wist je bijvoorbeeld dat de LU koekjes uit dit gebied komen?

Tip 3: zorg voor afwisseling

Afwisseling is het toverwoord. Niet alleen met korte pauzes, ook met activiteiten en in de route. Als er onderweg genoeg leuks te doen is, dan is de kans groter dat de kinderen het ontzettend naar hun zin hebben. Oké, we kunnen het niet laten en verklappen alvast de route: ‘Journey to Brittany‘. Op deze reis fiets je in Bretagne. Dwars door steden en pittoreske dorpjes maar ook langs het strand. Vergeet je zwemkleding dus niet in te pakken want er liggen 49 stranden op de route. Liever vermaak in de stad? Rennes tovert zijn mooiste plein in de zomer om tot een stadsstrand met ligstoelen voor avondconcerten.

Stadsstrand in Rennes. Fotocredits: Julien Mignot

Tip 4: houd het spannend

Als je kinderen hebt dan weet je hoe fantasierijk hun brein werkt. Daar speelt de stad Nantes creatief op in. Hier vind je bijvoorbeeld trampolines in de vorm van maankraters. Dat zijn de elementen waar de de kinderen bij thuiskomst nog steeds over praten: “we zijn deze vakantie op de maan geweest!”. Deze trampolines zijn onderdeel van installaties die door kunstenaars zijn ontworpen. Gratis te bezichtigen voor kinderen en hun ouders. Bekijk de website van Nantes voor meer informatie.

Detroit architectes, playground “On va marcher sur la lune”, parc des Chantiers, étape du Voyage à Nantes 2016 © Franck Tomps / LVAN

Tip 5: zorg voor passend spullen bij de leeftijd van je kind

Welke spullen je meeneemt zijn afhankelijk van de grootte van je kind. Maak de fiets niet te zwaar. Geef ze misschien een klein stuurtasje cadeau waar ze wat spulletjes in kunnen bewaren. Zorg altijd dat ze zich comfortabel blijven voelen op de fiets. De allerkleinste kun je prima in een aanhangwagentje zetten. Daar kunnen ze wat prentenboekjes inkijken of op hun gemakje van de omgeving genieten.

Heb geen aanhanger? Dan kun je deze vaak op locatie huren. Je huurt ze via A Bicyclette. Iets grotere kinderen kunnen via Paulette Bike rental een ‘follower’ huren. Een kinderfiets die je aan een volwassen fietst koppelt. Hebben ze toch een beetje het gevoel dat ze meetrappen. Goed om te weten: in Frankrijk zijn helmen voor alle kinderen tot 12 jaar verplicht.

Fietsroute tip: Nantes – Mont Saint-Michel (500km)

Zoals beloofd nog een routetip voor een fietsvakantie met kinderen. De route Nantes – Mont Saint-Michel is 500 km lang en loopt via onbekende baaitjes dwars door bekende Franse steden en door prachtige natuur. Het is lastig om te bepalen hoe ver je zult komen en hoeveel kilometer je op een dag kunt afleggen. Wat we wel kunnen zeggen is dat de route redelijk vlak en voldoende afwisselend is. Dat maakt het een ideale tour voor een fietsreis met kinderen. Kijk voor meer tip op voyage-en-bretagne.com.

FietsvakantieFrankrijkTheBike.nl

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.