Gotthard pass - Tremola Credits: Florence Gross

De Gotthardpas beklimmen dat is pure nostalgie

door

Een bergpas beklimmen is eigenlijk net als fietsen met een frisse vleug tegenwind. Versnellinkje terug en blijven trappen, maar met als toetje prachtige uitzichten en niet te vergeten… de afdaling cadeau! Afgelopen zomer beklommen wij de Gotthardpas. Een beklimming waar al het bovenstaande samenkomt. Met de komst van de Gotthardtunnel lijkt deze weg vergeten. Zo’n vergeten weg, dat is pure nostalgie.

Er leiden meerdere wegen naar boven

Tot de aanleg van de Gotthardtunnel was de Gotthardpas een drukke verbinding tussen de Noord en Zuid Alpen. Voor vakantiegangers op weg van Zwitserland naar Italië is er tegenwoordig de Gotthardtunnel. Voor de fietsers op de pas betekent dit dus vooral minder doorgaand verkeer!

Tegenwoordig zijn er twee wegen naar boven. De nieuwe weg, aangegeven door blauwe bewegwijzering met brede, vers geasfalteerde wegen en de oorspronkelijke pasweg, de via Tremola.

Over de klinkers de Tremola bedwingen

Via Tremola de Gotthardpas op fietsen

De Via Tremola, aangegeven met witte pijlen, is absoluut de mooiste van beide wegen en is alles behalve een gewone bergpas. De weg voert over een eeuwenoude route van 13,5 kilometer naar boven, waarbij aanvankelijk klinkertjes en asfalt elkaar afwisselen. In de haarspeldbochten ligt vaak asfalt en langzaamaan kun je wennen aan het getril op de fiets. Zorg dat je gebit goed vast zit, de bandjes niet te hard zijn opgepompt en maak je op voor de laatste zes kilometer met uitsluitend kinderkopjes. 

Een prachtige klim met flink wat hoogtemeters

De gehele rit bevat 37 haarspeldbochten met een totaal hoogteverschil van 960 meter. Het stijgingspercentage ligt gemiddeld genomen op 7% met een maximale stijging van 10%. Strikt genomen dus zeker niet de steilste pas die je wellicht ooit zult fietsen, waarschijnlijk wel een die je krakende ledematen zullen onthouden.

Hoewel de koeienbellen onderweg het geluid van je ademhaling wellicht niet overstijgen moet je vooral niet vergeten af en toe achterom te kijken. De uitzichten zijn wellicht een van de mooiste van heel Zwitserland.

Kies het juiste moment om de Gotthardpas te beklimmen

De Gotthardpas kan met name in weekenden extreem druk zijn met dagtrippers en motorrijders. Kies daarom bij voorkeur voor een doordeweekse dag voor de klim.

Los van het feit dat fietsen in de stromende regen nou eenmaal minder idyllisch is en bovendien meestal niet gunstig voor het uitzicht, is het vanwege de lange weg met kinderkopjes ook minder geschikt met regen de pas te beklimmen vanwege gladheid.

Fietsroute Gotthardpas

Onderstaande fietsroute is niet de route die wij hebben gefietst maar komt wel aardig in de buurt. Vandaar dat we hem willen delen. Geniet ervan!

Wat ons betreft hoort het beklimmen van de Gotthardpas op elke fietsbucketlist te staan. Zeker voor degene die nostalgische gevoelens krijgen bij hun vakantie naar Italië. De vakantie waarbij juist de tunnel werd gebruikt en je al het moois dus hebt gemist.

AlpenDagtochtenEuropaFietsroutesTheBike.nl

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.