Wat wordt jouw fietsavonturen bucketlist voor 2023? Laat je inspireren door Komoot

door

De tijd van het jaar is aangebroken om vakantieplannen te maken. De winter ligt achter ons en we mogen zoetjesaan fantaseren over zonnestralen en avontuurlijke vergezichten. Heerlijk! En of het nu om een dagtrip in eigen land gaat, of juist de lang verwachte fietsvakantie in het buitenland, een beetje inspiratie kan geen kwaad. Daarom duiken we in dit artikel in de vele inspirerende routes die Komoot te bieden heeft. Voor elke type fietser pikken we er eentje uit.

Fietsroute inspiratie voor bikepackers

Als het op bikepacken aankomt hoef je helemaal niet ver van huis. De avonturen bevinden zich bijna letterlijk om de hoek. Zeker wanneer je de routes van Simon Rosmolen hebt ontdekt. In zijn Komoot collectie heeft hij 4 top bikepacktochten gebundeld. Eentje in bijna elke windstreek en elke streek met z’n eigen karaktertrekjes.

Bikepackweekend in Limburg

Waar anders dan in Limburg kun je je kuiten het vuile werk laten doen. De tocht in Zuid-Limburg heeft maar liefst 1.800 hoogtemeters en is daarmee een klein feestje voor de Nederlandse klimmer. Geniet onderweg van historische bossen, prachtige uitzichten en van bourgondische cafétjes met authentieke Limburgse vlaaien. Wees niet te gretig want aan het eind van de reis wacht een onverharde klim van de Cauberg. Wie van een uitdaging houdt, komt hier absoluut aan z’n trekken.

Bikepackweekend in de Achterhoek

Kies je voor de bikepackroute door de Achterhoek dan kies je voor een reis terug in de tijd. Op de 210 km lange route vind je oude kastelen en karakteristieke boerderijtjes. Ze geven de fietstocht kleur. De route is lekker afwisselend met heidevelden en bosrijke stukken en onderweg passeer je authentieke Achterhoekse dorpjes zoals Winterswijk, Zelhem en Eibergen. De regio is bovendien een walhalla voor kampeerders dus aan avontuurlijke kampeerplekken geen gebrek.

Tip: je fietst voor een groot deel over zanderige landwegen. Zorg dat je met minimaal 32mm banden fietst om het jezelf niet te lastig te maken.

Bikepackweekend in Drenthe

Drenthe is een van de minst dichtbevolkte provincies van ons land. En dat ga je merken wanneer je de bikepacking route over de Hondsrug van Drenthe fietst. Van een bosrijke omgeving vol moerassen en vennetjes tot aan een beekdallandschap met heidevelden. Simon heeft over alles nagedacht want op de route vind je de langste kasseistrook van Nederland: Keienstrook Staatsbos (6km).

Los van de natuur passeer je ook bijzondere locaties uit de Nederlandse geschiedenis. Breng zeker een bezoek aan het Herinneringscentrum Kamp Westerbork. Een museum waar de geschiedenis van Kamp Westerbork wordt verteld. In Borger vind je dan weer het grootste hunebed van Nederland. Geschiedenis en natuur, deze bikepacktrip door Drenthe heeft het allemaal.

Bikepackweekend in de kop van Noord-Holland

De route in de kop van Noord-Holland is compleet anders dan de eerdere genoemde bikepacktochten. Waar je in de andere streken met name door bossen en heidevelden toert, fiets je in het noorden over onverharde witte grind- en krijtwegen en door duingebieden.

Wat deze route extra bijzonder maakt is de lus over Texel. Het eiland waar meer schapen wonen dan mensen. Vuurtoren Eierland staat op het noordelijkste puntje van het eiland en uiteraard fiets je daar langs. Eenmaal terug op het vaste land wordt je getrakteerd op schelpenpaden en het Blôte Bienepad bij Aartswoud. Een plek waar Nederlandse profs hun bochtenwerk trainden voor de Strade Bianche in Toscane. Met 267 km is dit de langste van de vier, maar voor de afwisseling een absolute aanrader.

Het complete overzicht

Hoewel elke route in uitzicht varieert zijn er ook voldoende gelijkenissen. Zo zijn ze allemaal rond de 200km lang en is elke tocht een circular track. Je begint en eindigt dus op dezelfde locatie. Vanaf een treinstation of bij een Park & Ride. Dat maakt ze nog eens extra toegankelijk. De collectie van Simon is wat ons betreft hét startpunt voor jouw weekendje bikepacken in eigen land. Probeer jij ze dit jaar alle vier uit?

Route highlights

 • Discipline: gravelbike/moutainbike/bikepacken
 • Afstand: 872 km totaal (verspreid over 4 routes, variërend van 177 km tot 267 km)
 • Hoogtemeters: 3.330 m totaal (verspreid over 4 routes)
 • Locatie: verspreid door Nederland
 • Etappes: 3 etappes per route
 • Niveau: beginnende en ervaren bikepackers
 • Reistijd: lente, zomer, herfst

Kijk voor meer inspiratie naar de overige Komoot bikepack routes

Fietsroute inspiratie voor toerfietsers

Er is gelukkig meer dan voldoende inspiratie te vinden voor een avontuurlijke fietsvakantie in het buitenland. Soms hoef je daar alleen maar een kanaal voor over te steken. In een paar uur tijd sta je met je fiets op het Britse vaste land. Een korte treinreis verder en je staat aan het begin van de bekendste fietsroute van het Verenigd Koninkrijk: van Land’s End naar John o’Groats (LeJog). Helemaal van zuidwest naar noordoost.

Fietsen van Land’s End naar John o’Groats

De fietsroute begint langs de kustlijn van het fantastisch mooie Cornwall. Deze provincie staat onder Britten bekend als de Britse Riviera. Niet voor niets, want er zijn helderblauwe wateren en op verschillende plekken vind je palmbomen. Na ongeveer 500 km steek je bij de havenstad Bristol de grens over. De tocht door Wales kan beginnen. Een deel van de route met uitgestrekte natuur en weinig mensen. Zo’n desolaat landschap versterkt het gevoel van vrijheid.

Rhossili Bay Wales
Credits: Visit Wales

Na Wales kom je weer terug in Engeland. Je fietst door bekende steden als Liverpool en Manchester en vervolgt je weg via het beroemde Lake District naar Schotland. Een fenomenaal einde van de reis waar je verschillende opties hebt. De route die wij hebben geselecteerd is een alternatief en gaat over de Schotse eilanden. De meeste fietsers kiezen voor de route door de uitdagende Highlands.

Fotocredit: Willemijn Louws

Deze epische tocht dwars door de UK vraagt veel van je conditie. Zeker in Cornwall vind je een aantal pittige klimmetjes. Zorg dus dat je goed voorbereid aan je fietsvakantie begint.

Route highlights

 • Discipline: bikepacken/tourfietsen
 • Afstand: 2.693 km
 • Hoogtemeters: 29.110 m
 • Locaties: Engeland, Wales & Schotland
 • Etappes: 25 etappes
 • Niveau: ervaren bikepackers
 • Reistijd: lente & zomer

Kijk voor meer inspiratie naar de overige Komoot fietsvakantie routes

Fietsroute inspiratie voor wielrenners

Voor inspiratie voor een wielrentocht konden we niet kiezen welk land het meest zou inspireren. Daarom hebben we voor een route gekozen waarbij je drie landen doorkruist. Je start je tocht op de Reschenpass, de weg die Oostenrijk met Italië verbindt. Vanaf daar volg je het fietspad richting de Reschensee. Het fietspad ligt er goed bij waardoor je uitgebreid de tijd kunt nemen om het prachtige meer en de omliggende bergen in je op te nemen.

Tot de eerste 25 kilometer blijft het redelijk vlak, daarna ga je de hoogte in. De Ofenpass op. Deze klim is bekend in de regio en kan zomers best wel druk zijn. Laat je niet afschrikken want het is zeker de moeite waard. Na deze beproeving rest een mooie afdaling met zo nu en dan een klimmetje. Met 127 kilometer en 2.380 hoogtemeters is de wielrenroute een uitstekende tocht op een vakantiedag.

Route highlights

 • Discipline: wielrennen
 • Afstand: 127 km
 • Hoogtemeters: 2.430 m
 • Locaties: Oostenrijk, Italië & Zwitserland
 • Etappes: 1 etappe
 • Niveau: ervaren wielrenners
 • Reistijd: lente & zomer

https://www.komoot.com/nl-nl/smarttour/4672444?ref=wsd

Kijk voor meer inspiratie naar de overige wielrenroutes in Oostenrijk op Komoot wielrenroutes

Fietsroute inspiratie voor mountainbikers

Voor mountainbike-inspiratie hoefden wij niet lang na te denken. Het is een mix geworden van bikepacken en mountainbiken maar wel een die je mountainbikedromen meer dan waarmaken: De Tuscany Trail. Het is een gelijknamig evenement in Toscane waar ieder jaar duizenden fietsers uit meer dan 40 landen samenkomen om de route af te leggen. Sara en Andreas fietsten de route in 2021 en waren onder de indruk. Wij hebben hun avonturen genomen als inspiratie.

Fotocredit: Stan Swinnen Pexels

De Tuscany Trail fietsroute

De Tuscany Trail is met 500km en ruim 7.000 hoogtemeters een mooi beproefing. Op de vele klimmetjes is het met momenten stevig doortrappen maar elke keer wacht er een spectaculaire uitzicht over de Toscaanse heuvels. Niet alleen het landschap is de moeite waard om door te fietsen, ook de stad Siena met de toegangspoort Porta Romana is bewonderenswaardig. En wat te denken van schilderachtige bergdorpjes als Pitigliano en Capalbio. Hier proef je het authentieke Italië. Kers op de taart is het stuk over de hagelwitte gravelpaden. Bij de route over de kop van Noord-Holland brachten we de Strade Bianche al ter sprake, hier kun je een deel van de epische tocht fietsen.

Route highlights

 • Discipline: mountainbiken
 • Afstand: 504 km
 • Hoogtemeters: 8.410 m
 • Locaties: Toscane (Italië)
 • Etappes: 7 etappes
 • Niveau: ervaren mountainbikers
 • Reistijd: lente & zomer

Kijk voor meer inspiratie naar de overige Komoot MTB Routes

Met de bovenstaande ideeën moet het vast en zeker goedkomen om je bucketlist voor je fietsavonturen in 2023 samen te stellen. Weet je nog niet precies hoe je een route plant? In ons artikel “Een fietsroute plannen doe je super eenvoudig met Komoot” vind je uitgebreide instructies.

BikepackingFietsroutesFietsvakantieHow toLandenMountainbikenTheBike.nlWielrennen

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.