Credits: Rush4 - Pixabay

Een walhalla: gravelbiken in Amerika

door

Bij het ontstaan van een nieuwe fietssport denk je waarschijnlijk niet aan Amerika als land van herkomst. Niets is minder waar. Het o zo populaire gravelbiken komt namelijk voort uit dit machtig grote land. Dit zorgt ervoor dat deze sport daar al vele malen verder is ontwikkeld dan hier. De uitgestrekte, onverharde en onbewoonde landschappen geven de VS dé perfecte omstandigheden voor het gravelbiken. Zowel recreatief, als competitief.

Gravelbiken in Amerika
Fotocredit: Unsplash Justin Heap. Gravelbike USA (Ludington, Michigan)

Het ontstaan van de gravelbike

Gravellen is dus ontstaan aan de andere kant van de Atlantische oceaan. Deze opkomende sport komt eigenlijk voort uit het feit dat fietsen in Amerika helemaal niet zo populair is. Er zijn buiten de grote steden aanzienlijk weinig fietspaden wat ervoor zorgt dat de mensen die wél willen fietsen op de weg belanden. Dit brengt natuurlijk flink wat risico’s met zich mee. In de Verenigde Staten is alles groots, groter, grootst. Denk aan reusachtige trucks en andere voertuigen die zich op deze wegen begeven. Deze samenloop van omstandigheden zorgde ervoor dat fietsers van de grote wegen afgingen en juist keken naar andere, minder bekende wegen.

Glacier National Park gravelbike bestemming
Fotocredit: Unsplash – Shane Stagner. Glacier National Park als gravel bestemming

In tegenstelling tot de meeste Europese landen kent Amerika ontelbaar veel onverharde wegen. Een mix tussen slecht asfalt en stevig zand zorgt voor perfecte gravelwegen. De fietser die zich hierover begaven, merkte als snel dat een racefiets op deze wegen gebreken kent. Daar moest een oplossing voor komen. Een fiets die wel gericht is op snelheid zoals een racefiets, maar ook goed manoeuvreerbaar is en waarbij dikkere banden mogelijk zijn voor extra grip en comfort. En zo werd de gravelbike geboren.

De perfecte omstandigheden

Uitgestrekte vlaktes, kilometerslange wegen en puur natuur. Dat de VS adembenemende landschappen heeft weten de meeste wel. Maar dat het ook een walhalla is voor gravelbikers is vaak nog onbekend. Het feit dat deze sport hier is ontstaan zegt eigenlijk genoeg. Gravelbiken in Amerika is écht van een ander niveau.

Het belangrijkste onderdeel is de ondergrond in combinatie met de hoogteverschillen. De vele gravelpaden zijn namelijk niet zomaar vlak, deze lopen regelmatig over flinke bergen heen. Het klimmen is een uitdaging op zich, maar zodra je op de top bent zijn de uitzichten een unieke verschijning. Kilometerslang zie je niks meer dan prachtige natuur, genieten. De kans dat je tijdens je route per ongeluk op privéterrein terecht komt is daar aanzienlijk kleiner dan hier in Nederland. In heel veel gebieden kun je gaan en staan waar je maar wil, niemand die je stopt.

Fietsen door Noord-Amerika
Fotocredit: Pexels Amaury Michaux

Competitief gravelbiken in Amerika

Doordat het gravelbiken in Amerika al zoveel jaar een bekende sport is en de landschappen zich er perfect voor lenen, is het fietsen van wedstrijden ook al veel verder uitgerold dan in Europa. Vorig jaar werd in Europa pas de eerste grote wedstrijd georganiseerd, namelijk het WK gravel.

In de VS is het rijden van gravelwedstrijden populair. Mede doordat de kern van gravelen hierbij bewaakt wordt. Het gezamenlijk beleven van een avontuur, het natafelen met mede-liefhebbers van de sport, het genot van de natuur wordt gecombineerd met een stukje competitiviteit. Een van de grootste gravelseries in Amerika is de ‘Life Time Grand Prix. Een serie van zeven gravelwedstrijden met daarin de bekendste van de wereld: Unbound. Mannen en vrouwen van over de hele wereld doen mee. Ze gaan het avontuur aan, vechten tegen de elementen, tegen elkaar, maar genieten hier vooral van. Dát maakt gravelen zo gaaf. En dat allemaal in Amerika.

Over deze adembenemende races in Amerika is een docu-serie gemaakt op YouTube. Dat levert gruwelijk beelden op. Veel kijkplezier.

Midden- en Zuid-AmerikaNoord-AmerikaTheBike.nl

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.