Nature is Bike Festival: De Anjou ontdekken op de gravelbike.

door

Wanneer je aan avontuurlijk fietsen in Frankrijk denkt, denk je vast al snel aan de Alpen, Corsica of de Franse Ardennen. Deze keer reis ik voor het festival ‘Nature is Bike’ af naar de ‘Anjou’ een groene heuvelachtige regio in het Westen van Frankrijk. Een streek die bekend staat om zijn bossen, grote kastelen, wijngaarden en de rivier de Loire die dwars door deze omgeving stroomt. Een perfecte en afwisselende regio om per gravelbike te ontdekken en even buiten de gebaande paden te gaan!

Nature is Bike festival

De reden van mijn bezoek aan deze regio was het Nature is Bike festival, een festival dat in het teken staat van gravel- en avontuurlijk fietsen. Dit festival in Angers stond van 16 t/m 18 juni voor de derde keer op de agenda. Je vindt hier grote bekende merken zoals Specialized, Orbea, BMC, Sineo, Hutchinson en DT Swiss. Zij laten je proefritjes maken op de nieuwste gravelbikes en kennismaken met de nieuwste accessoires en fietskleding. Als fietsfanaat erg leuk om rond te lopen en de nieuwste producten in het echt te kunnen zien. Plus de mogelijkheid tot het testen van verschillende gravelbikes. Uiteraard vond je hier ook de bikepacktassen en de fietskleding die Fjällräven in samenwerking met Specialized heeft ontwikkeld. Benieuwd naar deze samenwerking? In een eerder artikel lees je meer over de nieuwe en eigenzinnige S/F collectie!

Naast de stands van de merken waren er ook stands van andere fiets-gerelateerde bedrijven zoals Skoda, Powerbar en Decathlon. Ook waren er verschillende andere Franse regio’s die wat meer informatie gaven over fietsen in de betreffende streek.

Het festival duurde drie dagen en natuurlijk stonden er verschillende gravelritten op de planning, variërend van 30 tot 327 km.

Nature is Bike festival Angers
Fotocredit: Kryzalid Films

Gravel of Legend & Gold Bikepacking Specialized

Gravel of Legend’ is de langste en meteen de zwaarste rit. De deelnemers vertrokken op vrijdagochtend vanuit Normandië om een route van maar liefst 320 kilometer met 2.500 hoogtemeters weg te trappen. Voor deze rit gold een tijdslimiet van 22 uur. De start vond plaats op het strand en ging dwars door Bretagne naar de finish in Angers. Met de start op het strand in Normandië wordt ‘de landing van het gravelen’ in Frankrijk gesymboliseerd. De eerste groep van zes renners kwam na iets minder dan 13 uur gezamenlijk over de finish. Onder hen was Jérôme Cousin, een ex-prof die onder andere mee heeft gedaan aan de Tour de France.  

De gravelspirit, daar draait het om

Het gezamenlijk finishen past helemaal in de ‘gravelfilosofie en gravelspirit’. Dit is iets wat ik persoonlijk mooi vind om te zien en wat mij in deze tak van sport aanspreekt. Het gaat minder om competitie en de fame en meer over het genieten van het fietsen in de natuur en jezelf uitdagen om steeds een stapje verder te gaan.   

Maak van de lange rit een bikepacktocht

Is 320 kilometer in één keer nog net wat te heftig voor je? ‘Gold Bikepacking Specialized’ geeft je de mogelijkheid om de rit in tweeën te splitsen met halverwege een overnachting. Met een tijdslimiet van 38 uur is deze rit ook goed te doen voor de iets gevorderde fietser. Voordeel is dat je nog net iets langer kunt genieten van het fietsen door de prachtige omgeving en dat je de dag af kunt sluiten rond een kampvuur met de andere bikepackers.  

Fietsen met een hapje en een drankje

De ‘Festive is perfect voor jou wanneer je houdt van een hapje en drankje tijdens het fietsen. Deze rit staat namelijk in het teken van gastronomie. Tijdens de verschillende stops onderweg heb ik kennis kunnen maken met lokale bieren, wijnen en andere producten uit de regio. Deze rit bestond uit twee varianten, de Festive30 en de Festive40: 30 kilometer over verharde ondergrond die daardoor geschikt is voor allerlei soorten fietsen en de 40 kilometer waar ik voor koos. Deze 40 km ging over overwegend onverharde ondergrond. 

Gravelroute van 200 km rond Angers

Voor de zondag kon er gekozen worden uit drie afstanden. Op zondag ging voor mij de wekker al vroeg voor de rit waar ik het meest naar uit keek. Om 06.00 uur stond ik namelijk aan de start van de Panaracer200, een rit van 200 kilometer met 1.400 hoogtemeters. De fietsen en de verplichte materialen waren op zaterdagmiddag al gecheckt dus we konden direct van start. Aan deze race mag je namelijk alleen meedoen met een gravelbike of cyclocrossfiets met een racestuur. Ook werd er van je verwacht dat je o.a. een reserveband, een GPS, een powerbank en een fietspomp bij je had.  

Nature is Bike Festival Wybren
Fotocredit: ©D. Mourad – Destination Angers

Genieten tijdens een gevarieerde gravelroute

Direct vanaf het begin was het genieten. De route leidde over gravelpaden, single tracks en bospaden. Langs oude Franse dorpje met prachtige uitzichten op de vele weilanden en wijngaarden. Op de achtergrond alleen de zingende vogels, de zon die langzaam sterker werd en de wind die door je helm blaast. Het eerste deel van de route, die ik persoonlijk het mooist vond, bevatte de meeste hoogtemeters. Naarmate de rit vorderde werd de route wat vlakker maar niet minder zwaar omdat de regen met bakken uit de lucht viel. Al met al een zeer geslaagde race die je een goede indruk geeft van deze regio.   

Tijdens de tocht kon je op drie plekken je voorraden weer aanvullen. Uiteraard konden we een stop bij een plaatselijke Boulangerie niet weerstaan. Ook waren er tijdens de race een aantal timed sections die voor een leuk extra wedstrijdelement zorgden.   

Je kunt ook kiezen voor minder lange afstanden

Voor diegenen die 200 kilometer wat te ver vonden konden kiezen uit de Gravel50 of Gravel100 waarvan de start om 08.00 uur plaats vond.

Aftermovie Nature is Bike 2023

Benieuwd naar hoe het was? Je kunt nu de aftermovie van het festival bekijken! 

Best of Nature is Bike 2023

Angers als uitvalsbasis voor gravelbiking

Angers is een perfecte uitvalsbasis om de regio te verkennen. De stad heeft een historische binnenstad met een oude kathedraal. Vanaf het kasteel uit de 13e eeuw heb je een prachtig uitzicht over de stad en omgeving. Rond de 40.000 studenten brengen de pittoreske straten- en pleinen tot leven. Wist je trouwens dat de stad in 2020 is uitgeroepen tot groenste stad van Frankrijk? Tijdens het verblijf viel ik met mijn neus in de boter. De nieuwe foodhall ‘Biltoki’ met lokale ondernemers werd tijdens mijn verblijf geopend. Echt een aanrader waar je tijdens of na het fietsen kunt uitrusten onder het genot van lokale kazen, vleeswaren en wijnen. Ook vind je hier complete maaltijden om je calorieën bij te vullen.   

Ook ideaal aan deze stad is het feit dat deze door middel van de Thalys en de TGV al binnen 6 uur te bereiken is. Bij Thalys, die overigens eind dit jaar na een fusie verder gaat als ‘Eurostar’, mag je zelfs gratis je fiets meenemen, via deze link vind je meer informatie.

DagtochtenEuropaFrankrijkGravelbikenSpecializedTheBike.nl

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.