Dario Pegoretti, waar het bouwen van frames tot kunstvorm wordt verheven

door

Omdat het vandaag World Bicycle Day is, willen we de liefde voor de fiets etaleren. Het ambacht. Dat doen we door in te zoomen op een wel hele bijzondere maker. Een maker waar je vol bewondering naar kijkt. Zelfs als je geen fietsliefhebber bent. Dario Pegoretti is de naam. Het bedrijf draagt als sinds de oprichting de naam van de in 2018 overleden oprichter. In het noorden van Italië bouwen zij handgemaakte stalen racefietsen. In dit artikel lees je meer over de ambacht en de schoonheid van het vak.

“Fatti con le mani”

Dario Pegoretti stond bekend als een van de beste framebouwers ter wereld. Hij leerde het vak van zijn schoonvader Luigino Milani, een meester framebouwer uit Italië, en bouwde in de jaren ’90 voor wielergrootheden als Miguel Indurain, Marco Pantani en Mario Cipollini. Dat deed hij toen nog voor bekende fabrikanten maar het duurde niet lang voordat hij onder zijn eigen naam, zijn eigen fietsen creëerde. Al snel ontwikkelde hij zijn eigen karakteristieke modellen. Hij wist Columbus staal met technische precisie te bewerken en combineerde dat met artistiek lakwerk. Alles met de hand. Of zoals zijn lijfspreuk was: “Fatti con le mani”. Het resultaat is een stalen ros waar mensen nu nog van dromen.

Een levenswerk nalaten

In 2007 werd Dario gediagnostiseerd met lymfoom, een vorm van kanker. Toch kwam zijn overlijden in 2018 voor velen als een verrassing. Hij had fijne mensen om zich heen die met vragen kwamen te zitten. Wat laat je na als je sterft? Als jouw naam aan een organisatie verbonden is? Cristina Würdig en Pietro Pietricola namen het dappere besluit om de geschiedenis gezamenlijk voort te zetten en een brug te slaan naar de toekomst.

Cristina Würdig en Pietro Pietricola

Pietro Pietricola zet het ambacht voort

Jarenlang was Dario natuurlijk het boegbeeld van de organisatie. Pietro werkte al die jaren als zijn rechterhand. Het waren gezworen kameraden. Hij is nu de drijvende kracht achter de werkplaats. Omdat hij in de ‘schaduw van de meester’ leefde, wisten maar weinig mensen van zijn strategische en technische vaardigheden. Maar iedereen die het merk kende, wist wel beter. Achter de naam Pegoretti staat een team. Door het vakmanschap van Pietro, zijn oog voor detail en zijn drang naar perfectie, staat het merk nog altijd als een huis. Hij kent het materiaal door en door en bouwt met creativiteit aan nieuwe producten. De kwaliteit en kunstzinnigheid van Pegoretti frames is daarmee nooit verloren gegaan.

Cristina Würdig de warme persoonlijkheid

Waar Pietro zich met name op de productie richt, is Cristina verantwoordelijk voor de organisatie. Zij bewaakt het merk en doet dat met een enorm optimisme. In het contact merk je al dat je zo welkom bent. Een bezoekje brengen aan de werkplaats? Mee-eten met het team? Niets is te gek. Cristina ademt de sfeer van de organisatie. Een warm welkom. Dat zie je ook terug in de Panettone Kamioenschappen die ze organiseren. Zonder er te zijn geweest voel je je meteen thuis.

Het team Dario Pegoretti

Los van de 2 kartrekkers zijn er nog een aantal vakmannen die het team compleet maken. “Deze gasten zijn de toekomst. Zij bezitten de skills en de passie die we van Dario hebben geërfd”, aldus Würdig. Iemand als Andrea Meggiorini heeft bijvoorbeeld de kunst van het schilderen bemachtigd. Het kenmerk dat een Pegoretti zo eigen maakt.

Dario Pegoretti team
Officina Dario Pegoretti. V.l.n.r.: Cristina, Leo, Andrea, Nice, Marco, and Pietro.
6 mei, 2022 – Verona, Italië – Fotocredit: Aaron Guy Leroux

Officina Pegoretti is als familie

Net als Dario is Officina Pegoretti niet in een hokje te plaatsen. Cristina geeft aan: “We zijn een kleine, stand alone organisatie en soms hebben we niet eens door wat er in de industrie allemaal gebeurt”. Het gaat juist om het gevoel en de tijd die je samen doorbrengt. Het overlijden van Dario heeft nog meer een familie van het team gemaakt. Dat gaat nog veel verder, want wie een Pegoretti frame bezit, voelt zich ook onderdeel van de familie. Zelfs zo sterk, dat elke keer wanneer ze in Italië zijn, ze een bezoekje aan de Officina brengen. Waar ze in de wereld ook vandaan komen.

Having a Pegoretti means to be part of the “Pegoretti Family”.

Cristina Würdig

Schildertechniek in Ciavete stijl

Je herkent een Dario Pegoretti aan het verfijnde stalen frame maar misschien nog meer aan het artwork. Ciavete noemen ze dat. Volgens Cristina betekent het ‘doen waar je zin in hebt’. Een vrije stijl die elk frame uniek maakt omdat het compleet geïmproviseerd is. Ze bouwen ook frames met een enkele kleur of met een vaste print, maar juist de Ciavete frames zijn enorm populair. Ze komen met een prijskaartje maar op welk ander kunstwerk kun je fietsen? Precies, dat dachten wij ook.

Knap staaltje vakmanschap

Geniet ondertussen van een video waarin de Pegoretti wordt opgebouwd. Een kleine beetje ASMR erin verwerkt om de beleving compleet te maken.

Klaar voor de toekomst

Klanten komen van over de hele wereld. Ze zijn niet in een hokje te stoppen. Eén ding hebben ze gemeen, ze eisen veel en zijn uniek. Ze zoeken iets speciaals. Dat zijn nou net de karaktereigenschappen van Dario Pegoretti.

Het mooiste aan een erfenis, is wat je door kunt geven. Dat Dario Pegoretti nog altijd voort leeft is te danken aan zijn passie om kennis te delen. Een bijzonder verhaal, dat juist op World Bicycle Day mag worden gedeeld. Petje af voor de makers.

DolomietenEntertainmentItaliëTheBike.nl

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.