SIGMA ROX 12.1 EVO review

door

Voor uitgebreide fietstochten is navigatieondersteuning onmisbaar. De meerderheid van de fietsers in mijn omgeving vertrouwt op Garmin-computers voor het bijhouden van sportprestaties en navigatie. Wat minder bekend is, zijn de Sigma fietscomputers, waarvan de ROX 12.1 EVO zich moeiteloos kan meten met de meest geavanceerde modellen van Garmin. In dit artikel deel ik mijn ervaring over de ROX 12.1 EVO, inclusief het gebruik van de bijbehorende SIGMA RIDE app (Android en IOS).

Wat zit er in de doos van de ROX 12.1 EVO?

Bij het openmaken van de doos kom je het volgende tegen:

 • ROX 12.1 EVO gps-computer (nacht grijs of wit, in mijn geval nacht grijs)
 • GPS mount (incl. tie-wraps en bevestigingsringen)
 • Verlengde voorsteun (“Long Butler”)
 • USB-C kabel
 • Polsband
 • Documentatie

Instellen van de ROX 12.1 EVO met de SIGMA RIDE App

De SIGMA RIDE app speelt een belangrijke rol bij het instellen van de ROX 12.1 EVO. Voorheen was ik gewend aan de Garmin Edge 530, waar je alleen op de fietscomputer zelf de trainingsweergaven kan configureren. Bij SIGMA werkt dit net even anders. De SIGMA RIDE app is niet alleen een activiteitenlogboek, vergelijkbaar met Garmin Connect, maar fungeert ook als een handige tool om je ROX 12.1 EVO in te stellen en aan te passen.

Geef jouw sprotprofiel meer kleur!

De ROX 12.1 EVO wordt geleverd met 6 vooraf geïnstalleerde sportprofielen:

 1. Road Bike
 2. Mountain Bike
 3. Cycling
 4. E-Bike
 5. Gravel
 6. Indoor Cycling

Binnen elk profiel heb je de mogelijkheid om verschillende instellingen aan te passen, waardoor je de fietscomputer kunt personaliseren naar jouw voorkeuren. Hier zijn enkele van de aanpasbare functies:

 • Trainingsweergaven: pas de weergave aan van trainingsgegevens.
 • Extra pagina’s: pas de weergave aan van extra pagina’s van o.a. navigatie en workouts.
 • Alarmen: stel alarmen in voor drinken, eten, enz.
 • Route opties: pas routevoorkeuren aan, zoals onverharde paden voor gravel- of mountainbikeprofielen.
 • Laps instellingen: configureer instellingen voor rondes.
 • Fietsinstellingen: pas fietsinstellingen aan, zoals wielomtrek.
 • Intensiteits- en vermogenszones: stel zones in voor intensiteit en vermogen.

Aanpassingen in de app of rechtstreeks vanuit de ROX 12.1 EVO

Binnen de individuele sportprofielen kun je jouw trainingsweergaven, routingopties en alarmen aanpassen. Dit kan zowel rechtstreeks op de ROX 12.1 EVO zelf, als via de SIGMA RIDE app. Een interessante toevoeging is de mogelijkheid om aan elk individueel gegevensveld een kleur toe te kennen, waardoor je een nog intuïtievere en gepersonaliseerde gebruikerservaring krijgt (dit kan door het veld ingedrukt te houden en een kleur te kiezen).

De ROX 12.1 EVO kan ook worden gekoppeld aan een e-bike en toont alle relevante gegevens, zoals batterijduur en bereik. Het ondersteunt diverse e-bike modellen (zie de lijst op Bike Compatibility Sigma Sport).

Geen ZWIFT? Boost dan je Indoor Training met de ROX 12.1 EVO

Een opvallend sportprofiel is Indoor Cycling, waarmee je de ROX 12.1 EVO kunt verbinden met je smart trainer of rollenbank. Hierdoor kun je de uitgebreide functies van de fietscomputer ook gebruiken tijdens indoor trainingen. Je hebt de mogelijkheid om de SIGMA RIDE app te koppelen aan diverse externe apps, waaronder TrainingPeaks. Hierdoor kun je je trainingen eenvoudig ophalen en als favoriet markeren, waardoor ze beschikbaar zijn in de “workouts” sectie van je fietscomputer. Bij aankoop van de ROX 12.1 EVO staan er al 8 workouts geïnstalleerd op de fietscomputer (zoals HIIT 4×4/3min of FTP Test – 20min).

Teken jouw route op de ROX 12.1 EVO

De ROX 12.1 EVO is echt gericht op navigatie, wat handig is omdat je direct op de fietscomputer routes kunt maken. Het scherm is misschien wat aan de kleine kant, maar het kan zeker. Een coole feature is dat je een cirkel op de kaart kunt tekenen, waarna SIGMA op basis van die cirkel en je fietsprofiel een route berekent. Persoonlijk gebruik ik dit niet zo vaak. Voor mij is de verbinding met een app zoals Komoot veel belangrijker. Hiermee kan ik routes op mijn telefoon of laptop maken, beiden met een groter scherm dan de ROX 12.1 EVO.

Zet Komoot routes op de ROX 12.1 EVO

Via de SIGMA RIDE app koppel ik mijn Komoot-account, zodat al mijn Komoot-routes beschikbaar zijn in de SIGMA RIDE app. Daar kan ik filteren en zoeken naar alle Komoot routes en de juiste kiezen. Na het markeren van een route als favoriet met de rode ster, wordt deze gesynchroniseerd naar de ROX 12.1 EVO, waarna ik de route kan starten.

In het fietsprofiel, onder extra pagina’s, kun je het scherm voor navigatie aanpassen. Persoonlijk vind ik het handig om de klok en snelheid te zien, dus dat heb ik ingesteld.

Koppelen van andere apps zoals Strava

Ik heb ook mijn Strava-account gekoppeld. Hierdoor kun je niet alleen segmenten op de ROX 12.1 EVO zetten, maar ook je activiteiten delen. Persoonlijk heb ik geen Strava Premium-abonnement, dus kan ik geen segmenten op mijn fietscomputer zetten. Maar ik vind het wel prettig dat mijn activiteiten na elke rit automatisch worden gedeeld op mijn Strava-account. Daarom heb ik de SIGMA RIDE app met Strava verbonden. Je hebt zelf de controle en kunt aangeven of je wilt dat je activiteiten automatisch worden gedeeld, net zoals bij bijvoorbeeld Garmin.

Lange batterijduur en bestand tegen de elementen

De batterij gaat ongeveer 14 uur mee bij normaal gebruik, met gemiddelde temperaturen en gemiddelde helderheid van het scherm. De fietscomputer heeft een IP67-classificatie, wat de hoogste bescherming tegen water en stof betekent. Hoewel het goed tegen water kan, lijkt het scherm te reageren op regen, dus het is slim om het scherm te vergrendelen bij harde regen (hou de aan/uit knop ingedrukt en vergrendel het scherm). Daarna kun je met de knoppen van schermweergave wisselen. Meer specs kun je hier vinden: ROX 12.1 EVO SIGMA SPORT

Conclusie

De ROX 12.1 EVO is een uitstekende concurrent voor geavanceerde Garmin-modellen, met de SIGMA RIDE als belangrijke ondersteuning. De fietscomputer biedt personalisatie en intuïtieve navigatie. Via de app zijn aanpassingen nog eenvoudiger, inclusief kleurcodering voor een persoonlijke touch. Met name de personalisatie van de schermweergave in combinatie met de kleuren is voor mij echt een meerwaarde. De ROX 12.1 EVO is veelzijdig, ondersteunt e-bikes, indoor cycling, en externe apps zoals Komoot en Strava, waardoor het een krachtige en flexibele fietspartner is. Ik ben razend enthousiast!

Fiets accessoiresReviewsTheBike.nl

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.