Heimbach, ©Eifel Tourismus GmbH, DennisStratmann

Top 10 beste fietsroutes in Duitsland

door

Een ontspannen fietstocht begint het liefst dichtbij huis. Geen gedoe met je fiets demonteren en het inchecken op luchthavens, gewoon de fietsen op de fietsendrager en gaan. Fietsen in Duitsland is wat dat betreft een top bestemming. Wie onze oosterburen gaat bezoeken kan altijd wat inspiratie gebruiken. Wij hebben een top 10 samengesteld van de beste fietsroutes in Duitsland. Van dagtochten tot aan meerdaagse fietsvakanties. Viel Spaß!

  1. Fietsroute naar Berlijn
  2. Fietsroute in Hessen
  3. Fietsroute in het Zwarte Woud
  4. Fietsroute in de Eifel
  5. Fietsroute in het Osnabrückerland
  6. Fietsroute Weser Radweg
  7. Fietsroute Mecklenburg-Vorpommern
  8. Fietsroute rond Bad Wiessee
  9. Fietsen langs de Moezel
  10. Fietsroute in Rijnland-Palts > Saarland

Fietsroute naar Berlijn

Wil je zoveel mogelijk van Duitsland zien, dan is de fietsroute naar Berlijn een echte aanrader. Vanuit Nederland stap je op de fiets en doorkruis je het land van west naar oost. De route leent zich uitstekend voor een eerste fietsvakantie. De tocht is toegankelijk en mixt veel natuurlijke diversiteit met recente geschiedenis. Een echte aanrader! Lees het uitgebreide reisverslag over de fietstocht naar Berlijn.

Sanne Hitipeuw leerde we kennen tijdens een korte reis met Fjällräven en Specialized. Zij heeft er een graveltocht van gemaakt en had er een aardig tempo in. Wie wel het avontuur zoekt maar niet de snelheid, kan deze tocht alsnog fietsen. Lekker op je eigen tempo.

Fietsroute in Hessen

In het midden van Duitsland vind je de deelstaat Hessen. Met Frankfurt am Mein en Wiesbaden als bekendste steden. Toch hoor je niet zo veel over deze streek. Onterecht want er valt genoeg te beleven. Zo vind je er tal van wijngaarden en kun je er uitstekend fietsen. Om je een beetje op weg te helpen, hebben we een klein toertochtje gevonden. Een fietstocht van ongeveer 50 km ten noordoosten van Frankfurt am Mein. Een route langs kleine stroompjes en het meertje Niddastausee.

Fietsroute in het Zwarte Woud

Voor het Zwarte Woud kun je wel honderden fietsroute uitzoeken. Mountainbiken, toerfietsen of wielrennen. Iedereen kan er naar hartenlust rijden. Het viel ook niet mee om er een te selecteren. Wij kozen voor een ritje rondom Schluchsee. Een korte rit met wat hoogtemeters en onverharde paden. Oftewel, de perfecte tocht voor de gravelbike. Onderweg naar het meer Schluchsee passeer je krakterstieke bergdorpjes als Feldberg-Bärental en Altglashütten. Dorpen die in de koude wintermaanden als skigebieden bekend staan, maar in de zomer de fietsers een warm welkom heten.

Fietsroute in de Eifel

De Eifel heeft zoveel moois te bieden en ligt ook nog eens op een steenworp afstand van Nederland. De fietsroute die wij hebben uitgekozen passeert meerdere landsgrenzen. Dat maakt hem zo bijzonder. Omdat het overgrote deel over Duitsland gaat, vinden wij dat deze toch in het rijtje thuishoort. Wie de fietsroute in de Eifel ooit heeft gereden heeft zal het ons niet kwalijk nemen. Uitstekend wegdek, uitstekende omgeving, uitstekende fietsvakantie.  

Fietsroute in het Osnabrückerland

In de buurt van Enschede fiets je zo de grens over richting het Osnabrückerland. Met 2.800 km aan bewegwijzerde fietspaden en interessante themaroutes kun je je hier wekenlang vermaken. Voor onze tip beperken wij ons tot een driedaagse tocht van 246 kilometer in en rondom de stad Osnabrück.

Fietsen Osnabrück

Het grote voordeel van deze fietstocht is dat hij direct vanaf het centraal station in Osnabrück begint. Via NS International koop je een ticket inclusief een kaartje voor de fiets. Ga je met de auto? Parkeer dan bij de Bahnhof parkeerplaats. Wij namen een proef op de som en hebben de 3-daagse fietsroute in Osnabrück adgelegd.

Fietsroute Weser-Radweg

Waar de Berlijn route van West- naar Oost-Duitsland gaat, fiets je met de Weser Radweg van noord naar zuid. Deze fietsroute in Duitsland krijgt hoge internationale waarderingen. Mede omdat zowel de start als de finish goed bereikbaar zijn met openbaar vervoer. Onderweg volg je de rivier Weser. Dit brengt je langs tal van dorpen met kenmerkende Vakwerk huisjes. Ook word je getrakteerd op prachtige landschappen en vergezichten. Niet voor niets is de Weser Radweg meerdere keren uitgeroepen tot beste lange afstandsroute.

Weserradweg ©DZT-Jens Wegener

Fietsroute Mecklenburg-Vorpommern

Mecklenburg-Vorpommern ligt in het noord-oosten van Duitsland. Een uitgestrekt gebied en tegelijkertijd de dunstbevolkte deelstaat van Duitsland. Dat maakt fietsen sowieso een feest maar wanneer je het combineert met gravel weet je zeker dat je een avontuur gaat beleven. De onderstaande route hebben we gevonden bij OutdoorActive. Een pittige tocht! Niet vanwege de grote hoogteverschillen, want al met al valt dat wel mee. Vooral omdat het erg afgelegen is. Zorg voor voldoende eten en drinken en weet hoe je je fiets moet repareren. Het kan nog eens van pas komen. Verwacht eindeloze paden, stille bossen en idyllische meertjes. Alle ingrediënten voor een onvergetelijke graveltocht.

Fietsroute rond Bad Wiessee

We kunnen geen toplijst van fietsroutes in Duitsland maken, zonder een tocht op te nemen waarin je je kuiten eens flink kan aanspannen. Een klein stukje onder München, dichtbij de grens met Oostenrijk ligt het dorpje Bad Wiessee. Van daaruit start een uitdagende gravelroute met twee stevige klimmetjes. Op sommige stukken stijgt het percentage tot boven 12%. U zijt gewaarschuwd. Als je toch praktisch stilstaat op een helling, vergeet dan niet om je heen te kijken want qua uitzicht kom je volledig aan je trekken.

Fietsen langs de Moezel

Fietsen langs de Moezel is ontzettend populair. Een van de mooiste routes is het Moselle Cycle Path. De 250 kilometer lange fietsroute loopt vanaf Perl (het drielandenpunt van Duitsland, Luxemburg en Frankrijk) naar Koblenz. Volledig langs de Moezel en langs de wereldbekende Moezel-wijngaarden. Het is niet voor niets één van de meest populaire rivier-fietsroutes van Duitsland en onderdeel van Germany’s Top River Routes.

Benieuwd naar onze ervaringen? Lees dan ons artikel over het fietsen langs de Moezel.

fietsen langs de moezel

Fietsroute in Rijnland-Palts > Saarland

Deze fietsroute verbindt Rijnland Palts met Saarland. Het rondje begint namelijk in Trier, dat in Rijnland-Palts ligt, en keert om in Mettlach, dat in Saarland ligt. Wie voor een vakantie in Trier verblijft en een dagtocht zoekt, hoeft niet verder te zoeken. Een bezoekje aan Mettlach is namelijk absoluut de moeite waard. Deze stad wordt ook wel de porseleinstad genoemd. De eerstvolgende keer dat je op een Villeroy en Boch toilet zit, en je billen eens goed te rusten leg, zul je aan deze tocht terugdenken.

Fietsroutes in Duitsland

Dit was onze top 10 voor fietsroutes in Duitsland. Een overzicht dat elk jaar eens afgestoft mag worden. Er komen immers elk jaar nieuwe routes. Tegelijkertijd kunnen sommige routes te populair worden waardoor ze minder fijn zijn om te fietsen. Heb jij zelf een route in Duitsland gefietst die niet mag ontbreken? Laat het ons dan weten in een reactie.

BikepackingDagtochtenDuitslandFietsenFietsvakantieTheBike.nl

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.