Top 5 Fietsnavigatie apps

door

Met de komst van de smartphone zijn uit de kluiten gewassen landkaarten verleden tijd. Hoewel er best wat charme in de oldskool routekaart zit, gaat er niets boven een fietsnavigatie app. Rijd je verkeerd? Dan geeft je app meteen een alternatief aan. Maar welke fietsnavigatie app moet je hebben? Wij hebben een top 5 geselecteerd met bij elke app zijn voor- en nadelen. Doe er je voordeel mee.

Top 5 fietsnavigatie apps

  1. Fietsknoop
  2. Komoot
  3. Strava
  4. Maps.me
  5. Google Maps

1. Fietsknoop – Gratis met Premium-opties

Ons land heeft een uitgebreid netwerk van fietsknooppunten. Door knooppunten aan elkaar te koppelen kun je de meest fantastische routes maken. Vroeger schreef je de knooppunten uit en plakte ze op je frame, of je stak het schrijfsel in je stuurtas, maar tegenwoordig gebruik je de fietsknoop app. Met een beetje in- en uitzoomen zie je heel gemakkelijk waar de volgende knooppunten zijn en bouw je je persoonlijke route. Een kind kan de was doen.

Voordeel: Fietsknoop is populair onder Nederlandse fietsers vanwege de uitgebreide netwerken van fietsknooppunten die het ondersteunt. De app is bovendien helemaal gratis! Het biedt gedetailleerde routes en navigatie-instructies gebaseerd op knooppunten, wat handig is voor degene die een pittoreske route wil maken.

Nadeel: De app kan soms traag zijn bij het laden van kaarten, en de gebruikersinterface is wat minder intuïtief dan sommige concurrenten. Een beetje houtje-touwtje maar dat draagt bij aan de nostalgie van een knooppuntenroute maken.

2. Komoot – Gratis met Premium-opties

Komoot is misschien wel de bekendste fietsnavigatie app. Achter de app schuilt een community van gebruikers die maar wat graag hun routes delen. Van favoriete rondjes om de kerk tot aan meerdaagse fietsvakanties. In de app kun je ook heel eenvoudig je eigen routes bouwen.

Highlights andere gebruikers Fietsroute plannen Komoot
Fotocredit: Komoot

Voordeel: Komoot is een krachtige app met gedetailleerde kaarten en een actieve gemeenschap van fietsers die routes delen. De mogelijkheid om je eigen routes te plannen met hoogteprofielen en wegtype-informatie is absoluut een pluspunt.

Nadeel: Hoewel de basisfuncties gratis zijn, biedt Komoot premium abonnementen aan voor extra functies, zoals offline kaarten en gesproken turn-by-turn navigatie.

Wij schreven eerder een artikel: Fietsroute plannen in Komoot

3. Strava – Gratis met Premium-opties

Waar Komoot zich met name richt op het ontdekken lijkt Strava meer te focussen op de meer competitieve fietsers. De welbekende (K)QOM’etjes (King of Queen Of the Mountain) bezorgen veel fietsers kopzorgen wanneer hun record weer aan diggelen is gereden. Verder kun je veel gegevens bijhouden zoals trainingslogs en statistieken. Voor veel van deze functies, inclusief het bouwen van routes, heb je een Premium account nodig.

Fotocredit: Jay Miller on Unsplash

Voordeel: Strava is een bekende app onder sporters en biedt uitgebreide statistieken voor fietsers. Het heeft ook een grote gemeenschap en je kunt segmenten volgen om je prestaties te vergelijken met anderen.

Nadeel: Sommige fietsers vinden de navigatiefuncties van Strava beperkter in vergelijking met speciale fietsnavigatie-apps. Veel van de geavanceerde functies zijn alleen beschikbaar met een premium abonnement.

MAPS.ME – Gratis met Premium-opties

Wanneer je uren achter elkaar fietst of op fietsvakantie gaat, dan wil je niet te veel data verbruiken. MAPS.ME biedt dan een oplossing omdat zij offline kaarten aanbieden. Je download simpelweg een kaart waar je je op dat moment begeeft en kunt vervolgens een route plannen. Het enige nadeel is dat je geen actuele verkeersinformatie ontvangt. Maar laten we eerlijk zijn, file-informatie is toch niet relevant voor fietsers.

Voordeel: MAPS.ME is een veelzijdige navigatie-app. Het biedt offline kaarten van hoge kwaliteit, waardoor je zonder internetverbinding kunt navigeren, wat ideaal is voor lange fietstochten in afgelegen gebieden. De app is gebruiksvriendelijk en biedt gedetailleerde routeinformatie.

Nadeel: Hoewel de basisversie van MAPS.ME gratis is en offline kaarten biedt, zijn sommige geavanceerde functies, zoals turn-by-turn gesproken navigatie en verkeersinformatie, beschikbaar via een premium abonnement. Het kan zijn dat sommige specifieke fietspaden niet zo gedetailleerd zijn als bij apps die speciaal zijn ontworpen voor fietsers.

5. Google Maps – Gratis

Good old Google Maps. Nee, de fietsfunctie geeft niet de meest gedetailleerde informatie over hoogtemeters en misschien ook niet de meest toeristische route, maar voor het vinden van campings, hotels, winkels en andere voorzieningen blijft dit de beste app voor fietsers. Deze fietsnavigatie app is gratis te gebruiken en heeft ook een downloadfunctie met offline kaarten. Juist deze eigenschappen maken het een prima app.

Voordeel: Google Maps is een vertrouwde naam en biedt betrouwbare navigatie voor fietsers met gesproken aanwijzingen. Het integreert naadloos met andere Google-services en is vrijwel altijd up-to-date.

Nadeel: Hoewel de basisfuncties gratis zijn, kan het downloaden van offline kaarten wat data kosten. Bovendien ontbreekt het vaak aan specifieke fietsroutes en -informatie in vergelijking met fietsgerichte apps.

Navigeren met je smartphone

Er zijn verschillende soorten fietsnavigatie-apparaten beschikbaar met de meest technologische eigenschappen. Wie liever geen geld uitgeeft aan een extra apparaat, kan uitstekend navigeren op de smartphone. Onze favoriet is de spiksplinternieuwe iPhone 15 Pro. Waarom? Vanwege de lange batterijduur, het grote display en de snelle processor. Dat zijn wat ons betreft 3 eigenschappen waar je telefoon aan moet voldoen wanneer je hem gebruikt voor fietsnavigatie. En daarnaast heeft hij super camera’s, zodat je de mooiste foto’s onderweg kan maken.

Fietsroute plannen Komoot 405528-1910271000-aa2410-original-1635525560
Fotocredit: Komoot

Zorg overigens dat je altijd een goede smartphone mount voor je fiets hebt. Zo kun je handsfree blijven fietsen en zorg je dat je nieuwste aanwinst ook stevig blijft zitten. Wel zo handig als je meer dan € 1.000,- neer moet tellen voor je nieuw device.

Welke fietsnavigatie moet je kiezen?

In Nederland is er een overvloed aan fietsnavigatie-apps om uit te kiezen, elk met zijn eigen unieke voordelen. Welke je kiest hangt van je persoonlijke voorkeuren af. Of je nu de voorkeur geeft aan gedetailleerde knooppuntnavigatie, sociale interactie met andere fietsers of liever geen geld uitgeeft. Er is altijd een app die aan je wensen voldoet. Veilige reis!

KeuzehulpenTheBike.nlVeiligheid

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

2 reacties. Reactie plaatsen

  • Guido Vandroemme
    25 september 2023 13:25

    Elk van deze 5 apps heb ik al gebruikt, of gebruik ik. Maar tot mijn verbazing wordt Osmand in dit lijstje niet vermeld. Want dat is ‘by far’ mijn meest gebruikte navigatie app.

    Beantwoorden
    • Hoi Guido,
      We hadden er dan in ieder geval al vijf goed 😉 Maar Osmand, die ken ik niet, ik ga het eens opzoeken!
      Dank voor de tip 🙂
      Groetjes, Willemijn

      Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.