Trainen voor een meerdaagse fietstocht. Dat gaat niet vanzelf

door

Hoe train je op een meerdaagse fietstocht? Qua voorbereiding ben ik meestal een schoolvoorbeeld van hoe het níét moet. Voor Cycle Paris maakte ik een uitzondering. Ik begon me voor te bereiden om 600km in 4 dagen te fietsen. Dit verliep absoluut niet vlekkeloos, maar ik heb er zeker veel van geleerd. Mijn lessen wil ik graag met je delen.

Waarom deze fietstocht?

Cycle Paris is een sponsortocht voor de hartstichting. Met een groep deelnemers fiets je van Den Haag naar Parijs. Ondanks dat de afstanden met drie maanden voorbereiding wat hoog gegrepen leken, koos ik toch om mee te doen. Dit had een reden. Twee jaar geleden kreeg mijn vader een hartstilstand. Na maanden in het ziekenhuis en veel complicaties, heeft hij het gelukkig overleefd, maar het had een enorme impact. Terwijl hij in het revalidatiecentrum lag, ging mijn fietsmaatje Kim en ik op vakantie. We vonden shirts met de naam Bauke Mollema erop en bouwden deze om tot “Bouke KvdM shirts” (Mijn vader heet dus Bouke),  zodat we onze tocht ter ere van hem konden rijden. Nu zagen wij Cycle Paris en vonden dit een mooie kans om nog eens een echte Bouke Kvdm-tocht te rijden. De afstanden die wij niet gewend waren, namen we dan maar voor lief.

Cycle Paris Hartstichting
Fotocredit Hartstichting

In drie maanden voorbereiden op 600 km fietsen

Ik ben behoorlijk blessuregevoelig dus besloot ik me met een trainingsschema voor te bereiden. Helaas ging het al vrij snel mis en speelde overbelasting van mijn knieën weer op. Na een reeks bezoeken aan de fysio en een bike-fit, moest ik toegeven dat ik niet heel de tocht zou uitrijden. Enorm balen, maar ik had gelukkig de optie om mee te gaan en zo nu en dan in de bezemwagen te zitten. Ik fietste meer dan verwacht en Cycle Paris was een heel bijzondere ervaring.

bikefitting voor een verre fietsreis

Hoe train je dan wel voor lange afstanden fietsen?

Terugkijkend denk ik dat ik met mijn blessuregeschiedenis gewoon rustiger had moeten opbouwen. Het plan is dan ook om te blijven trainen zodat ik in de toekomst wél een meerdaagse tocht zonder problemen kan rijden. Ik zou willen dat ik nu de ultieme tip kon geven, maar bij mij is gebleken dat je toch echt gewoon rustig moet beginnen. Mijn ervaring met Cycle Paris heeft me wel gemotiveerd om meer te gaan trainen. Ondanks zadel-, rug- en kniepijn is het heerlijk om heel de dag op de fiets te zitten. Voor mij is dat dan ook een doel om naartoe te werken.

Cycle Paris Hartstichting 6
Fotocredit: Hartstichting

Kan iedereen een meerdaagse tocht fietsen?

Uiteindelijk wel, maar hoe je je moet voorbereiden is heel persoonlijk. Wat voor mij niet kan, is voor sommigen misschien wel mogelijk. Op internet las ik heel veel horrorverhalen over kniepijn bij het fietsen en dit maakte mij heel bang om iets te forceren. Achteraf denk ik dat het meevalt. Ik leerde bij Cycle Paris deelnemers kennen die gelijksoortige ervaringen hadden en er ook vanaf gekomen waren, dat geeft hoop!

3 tips om te trainen voor een lange fietstocht

Nu ik gemotiveerd ben om volgende keer wel alles uit te rijden, probeer ik op verschillende punten rustig te trainen:

  1. Bouw het fietsen rustig op. Eén keer per week een lange tocht is voorlopig genoeg.
  2. Train je core zodat je zonder pijn langer op de fiets kunt zitten.
  3. Trainen je beenspieren zodat je de kracht hebt om vooruit te komen.

Deze simpele dingen zijn uiteindelijk ook het advies die ik van mijn fysio’s meekreeg, dus we gaan ervoor!

FietsvakantieHow toTheBike.nl

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.