Van abdij naar abdij met de UNESCO fietsroute in Wallonië

door

Allez! Dit najaar baanden we ons als echte zadelridders (of volgens het Vlaamse professionele criterium wellicht meer als Patattencoureurs) over vele kasseien, langs de Maas en via prachtige heuvels in de Ardennen van abdij naar abdij. Met het idee van een sportief verzetje, onderbroken door een Palmke, n’en Leffe of Ciney was weinig overredingskracht nodig om een reismaatje te vinden. In dit artikel vertel ik je meer over deze smakelijke tocht die je dorst zal lessen.

In 11 etappes van west naar oost Wallonië via de UNESCO fietsroute

De UNESCO fietsroute bevat in totaal 491 km waarbij fietsers vele culturele en historische bezienswaardigheden van Wallonië verkennen in 11 aaneengesloten etappes. Hierbij fiets je afwisselend over glooiende landschappen met karakteristieke dorpjes en vlakke routes die je vaak prachtig langs de rivier voeren.

In delen fietsen is ook mogelijk

Ook als je net als wij geen 11 dagen, maar wel een lang weekend tot je beschikking hebt zijn de mogelijkheden eindeloos. Wij kozen voor de etappes Charleroi – Dinant – Ciney – Durbuy. Waar we drie dagen voor uit trokken. Vanwege de karakteristieke plaatsjes en UNESCO parels onderweg, maar stiekem vooral ook vanwege de vele abdijen op de route (en die stelden niet teleur).

Let op het label: ´Fiets welkom´

Het label ‘Fiets welkom’ staat in Wallonië symbool voor onder meer attracties, restaurants en hotels die toegankelijk zijn voor fietsers. Zij bieden daarmee de mogelijkheid om je fiets te stallen en repareren, hebben informatie over fietsvriendelijke bestemmingen in de omgeving maar soms nog veel meer. Denk daarbij aan bagagetransport, pendeldiensten of fietsverhuur. Het label ‘Fiets welkom’ stelde ons onderweg zeker niet teleur. In het ene hotel was onze fiets welkom tot aan de incheckbalie, waarna deze uiteraard veilig opgeborgen kon worden in de garage, in het andere hotel werd een ruimte speciaal voor onze fiets vrijgemaakt.

Met 1.500 kilometer RAVeL paden fiets je autovrij, vlak en vlot

Het feit dat mijn fietstas volgeladen was met reservebandjes geeft mijn op voorhand ingeschatte vertrouwen in de Belgische wegen natuurlijk feilloos weer. Wat ik niet wist, is dat Wallonië 1.500 kilometer aan paden heeft die gereserveerd zijn voor onder meer wandelaars, fietsers, skeelers en ruiters. Deze zogenaamde RAVeL paden (Réseau Autonome des Voies Lentes) lopen voornamelijk over jaagpaden en oude spoorlijnen en zijn vrij van autoverkeer. De RAVeL paden voeren vaak langs de rivier, hebben een goed wegdek, zijn goed aangegeven en zijn relatief rustig. Meer informatie over het RAVeLnetwerk vind je op de website.

Reservebanden weer mee naar huis

Zeker 98% van de door ons afgelegde route was geschikt voor zowel stadsfiets, gravel- als wielrenfiets. Uiteindelijk kwamen we één keer met een slappe ‘tube’ te staan. Eerlijkheid gebiedt dat de modderige glibberpartij die we op onze dunne wielrenbandjes een paar kilometers ervoor aflegden, uiteindelijk ingehaald door e-bikes en wat pubers op een gewone stadsfiets daar vast een rol in heeft gespeeld. Mocht je thuis dus een gravelfiets hebben staan, dan scheelt dat je wellicht net dat binnenbandje en de verplichte pitstop.

Beroemde kazen en bieren bij het klooster van Maredsous

De abdij van Maredsous, gelegen in een prachtige vallei was wat ons betreft meteen een van de mooiste abdijen van heel België. De fantastische architectuur van het klooster en de monnikentuin zijn op zichzelf al genoeg reden om de heuvel richting Maredsous te beklimmen. Het bier, dat nog steeds naar traditioneel recept wordt gebrouwen onder toezicht van de monniken zorgde er echter voorál voor dat onze in intentie korte stop uitliep tot een middag vullend programma. Met het bier letterlijk in de benen, maar gelukkig Maredsous kaas als brandstof waren de laatste twintig kilometer toch nog enige beproeving.

Dinant, Sax and the city

Gelegen aan de Maas met zijn kenmerkende kleurige herenhuizen, kerk en citadel die prachtig boven de stad uit stijgt is het kleine plaatsje Dinant ook absoluut een stop waard. De citadel ligt 408 treden boven de stad, maar mochten je benen je boos aankijken, een kabelbaan vertrekt vanaf de Maaskade. Adolphe Sax, de bekende uitvinder van de saxofoon is geboren in Dinant. Op de Charles de Gaulle brug, die de ene kant van Dinant met de andere verbindt staan talrijke saxofoons als reminder.

Langs de rivier de Leffe fietsen naar het klooster

Leffe blijft natuurlijk een van de bekendste Belgische abdijbieren. Op steenworpafstand van Dinant kun je meteen een stop maken bij La Maison Leffe. Het museum bevindt zich in een voormalig klooster en biedt een kijkje in de geschiedenis van het eeuwenoude abdijbier. Voor de liefhebbers is er uiteraard ook een proeverij. Vergeet echter niet dat de route naar Ciney de rivier de Leffe nog heel wat kilometers heuvelop volgt en hoewel bruine boterhammen in theorie goede brandstof zijn zakt zo’n Leffe toch wel snel in de beentjes.

Met de fiets de trein in naar Wallonië

Vanuit verschillende plaatsen in Nederland en België zijn er prima treinverbindingen naar de startpunten van de route. Fiets (met bepakking) kan doorgaans prima mee in de trein. Voor kortere uitstapjes kan het rendabel zijn een kleine detour in te bouwen zodat de treinverbinding net wat beter aansluit. Zo planden wij onze laatste etappe van Durbuy naar Liège in plaats van Spa. Actuele informatie voor treinreizen naar België.

Na een goede lunch en een laatste abdijbier in Liège besloten we vervolgens overmoedig dat de route in Maastricht pas echt klaar was. Voor even dan, de rest van de UNESCO-route, inclusief nog wat gemiste abdijen staan nog op de wishlist.  

Genoeg inspiratie voor routes in Wallonië

Op de website www.visitwallonie.be zijn talrijke fietsroutes te vinden inclusief digitale kaart die je kunt downloaden op telefoon of ander GPS device. Zo kun je meteen inschatten of voor dit deel turbobenen of slechts flanellen benen nodig zijn, óf natuurlijk gewoon een fietsaccu! Je vindt er bovendien tips voor allerlei attracties op en langs de route en mogelijkheden voor overnachtingen in fietsvriendelijke hotels.

Fietsvriendelijke hotels in Wallonië

 
Bron:
Van abdij naar abdij met de UNESCO fietsroute in Wallonië
BelgiëBikepackingDagtochtenEuropaFietsenFietsvakantieTheBike.nl

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.