Credits: Graziano de Maio, Unsplash

Op vakantie met de mountainbike: dit zijn de leukste fietsvakanties

door

Op avontuur gaan met de mountainbike is eigenlijk altijd een goed idee. Misschien woon je wel dicht bij het bos en stap je in de weekenden op de fiets voor een prachtige rit over kronkelende smalle paden. Andere fietsliefhebbers kiezen misschien voor langere routes waar onverharde paden afgewisseld worden met geasfalteerde wegen. Wie graag op de mountainbike zit, heeft misschien weleens overwogen om met de trouwe tweewieler op vakantie te gaan. Er zijn namelijk tal van mooie fietsvakanties te vinden in Europa die prima met de mountainbike zijn af te leggen. In dit artikel stellen we enkele van de mooiste mountainbikeroutes aan je voor en geven je inspiratie voor jouw volgende fietsvakantie.

Op vakantie met de Mountainbike naar de mooiste plekken in Europa.
Credits: Julian Hochgesang, Unsplash

Op vakantie met de mountainbike: een prachtig avontuur

Er bestaat bijna niets mooiers dan met de fiets op avontuur te gaan. Een fietsvakantie, wat tegenwoordig vaak bikepacken wordt genoemd, spreekt al vele jaren tot de verbeelding. Je kunt dan ook enorm variëren in het soort fietsvakantie. Vooral het type fiets bepaalt hoe de route eruitziet. Ga je op de racefiets, dan rij je voornamelijk over asfalt en kun je dagelijks veel kilometers maken. Ga je met de mountainbike, dan kies je vaak voor een wat avontuurlijkere vakantie over onverharde wegen.

Ook op de mountainbike kun je het zo gek maken als je zelf wilt. Sommigen vinden het misschien al gek genoeg om over veelal vlakken onverharde paden te fietsen, langs beken en rivieren. Er zijn echter ook fietsfanaten die liever wat meer uitdaging willen. Zij kiezen misschien liever voor smalle en steile bergpaden. Voor welke variant je ook kiest, in Europa vind je tal van mooie routes die een vakantie met de mountainbike meer dan de moeite waard maken.

Op vakantie met de mountainbike naar de mooiste plekken van Europa.

De mooiste routes voor een vakantie met de mountainbike

Laten we eens gaan kijken naar de mooiste fietsroutes die zich goed lenen voor een vakantie met de mountainbike. Hieronder hebben we een aantal zeer afwisselende routes geselecteerd op de mooiste plekken van Europa.

Cabo de Gata: een ongerepte vakantie op de mountainbike

We beginnen de lijst met prachtige fietsvakanties op de mountainbike langs de Andalusische kust in Spanje. Hier fiets je zeven dagen lang door het natuurpark Cabo de Gata, een afwisselend gebied waar je ongerepte stranden, mooie baaitjes en steile kliffen tegenkomt. Op deze route fiets je van hotel naar hotel en overnacht je onderweg in mooie Spaanse dorpjes. Door het milde klimaat aan de Andalusische kust is deze fietsvakantie ook goed in de winter te fietsen.

 • Prachtige zevendaagse vakantie op de Mountainbike in Andalusië
 • De route verloopt grotendeels over onverharde wegen
 • Overnachten in kleine hotels in de dorpjes onderweg
Credits: Jorge Fernandez, Unsplash

Vier dagen mountainbiken in het Sauerland

Voor een mooie mountainbike vakantie hoef je niet altijd ver te reizen. Niet ver over de grens vind je namelijk het Duitse Sauerland, een heuvelachtig gebied vol met prachtige bossen waar je heerlijk kunt mountainbiken. Ideaal als je een keer een lang weekend dit gebied op de fiets wil verkennen. Deze fietsvakantie is ideaal voor degenen die met weinig bepakking willen fietsen. Je verblijft namelijk in hetzelfde hotel en maakt van daaruit iedere dag een mooie fietstocht.

 • Prachtige vierdaagse mountainbike vakantie in het Sauerland
 • Losse etappes, te fietsen vanaf het hotel
 • Fietsen door de prachtige heuvels en mooie omgeving van deze regio
Credits: Mori, Unsplash

De Great West Way: van Londen naar Bristol

Dat je in Engeland prima kunt fietsen, wisten we al langer. Dat je hier met de mountainbike ook prima vakantie vieren kunt, is echter een goed bewaard geheim. Op de Great West Way fiets je over oude jaagpaden van de Britse hoofdstad Londen naar het hippe Bristol. Je fietst hier langs de weelderige oevers van de Thames en langs enkele prachtige historische plekken. Wat dacht je bijvoorbeeld van de kastelen van Windsor, de mysterieuze steencirkel van Avebury, of het Romeinse badhuis van Bath? Doordat deze route vooral op het vlakke blijft, is deze achtdaagse fietsvakantie uitermate geschikt voor ieder niveau.

 • Fietsen over de Great West Way von Londen naar Bristol
 • Overnachten in typisch engelse B&B’s en dorpshotel
 • Inclusief bagagevervoer
Credits: Jesse Cason, Unsplash

Blijf lekker in Nederland en fiets de Veluwe Traverse

Voor een prachtige omgeving hoef je het niet altijd ver weg te zoeken. Ook in Nederland zijn er voldoende mooie plekken voor een geslaagde vakantie op de mountainbike. De Veluwe is dan zonder twijfel de plek bij uitstek voor een mooie meerdaagse fietsvakantie. De Veluwe-traverse, een 200 kilometer lange tocht over merendeels onverharde paden, behoort tot één van de mooiste mountainbikeroutes van Nederland. Tijdens deze fietstocht, waarbij je liefst 1.700 meter stijgt en daalt, fiets je onder andere over de Hoge Veluwe, de Veluwezoom en Kroondomein het Loo.

 • Prachtige drie- of vierdaagse fietsroute over de Veluwe
 • Overnachten op mooie comfortabele locaties
 • Keuze uit bagagevervoer of zelf meenemen van bagage
Op vakantie met de Mountainbike over de Veluwe
Credits: Joop van der Schaaf, Unsplash

Een prachtige vakantie op de mountainbike in Noorwegen

Voor de laatste vakantie op de mountainbike zoeken we het hoge noorden op. Ook in Noorwegen kun je namelijk fantastisch fietsen. In het binnenland vind je de Jotunheimen, een prachtige streek vol met gletsjermeren, besneeuwde bergtoppen en karakteristieke houten huizen. Het grootste gedeelte van deze route fiets je over onverharde paden, waardoor je gravelbike of mountainbike goed van pas komt. Onderweg verblijf je in rustieke fjellstues en comfortabele hotels.

 • Achtdaagse fietsvakantie door de Jotunheimen in Noorwegen
 • Fiets door een ruig gebied, vol met besneeuwde bergtoppen, mooie meren en ruige bossen
 • Overnachten in rustieke fjellstues en comfortabele hotels
Credits: Matej Drha, Unsplash

Veelgestelde vragen over een vakantie met de mountainbike

Bijna overtuigd van een vakantie op de mountainbike, maar zit je nog met vragen? Deze veelgestelde vragen helpen je verder op weg bij het plannen van jouw offroad fietsvakantie.

Wat moet je meenemen tijdens een fietsvakantie met de mountainbike?

Wil je graag op fietsvakantie, dan is bedenken wat je moet meenemen een goede eerste stap voor een goede voorbereiding. Op onze site staat een handige bikepacking paklijst die je verder helpt bij jouw planning.

Wat zijn de voor- en nadelen van bagagevervoer?

Besluit je een meerdaagse tocht op de mountainbike te maken, dan kun je ervoor kiezen om van bagagevervoer gebruik te maken. Het voordeel hiervan is dat je al je spullen niet zelf hoeft mee te slepen. Dit scheelt al snel een kilo of vijf aan bagage. Nadeel is natuurlijk dat je voor bagagevervoer vaak extra moet betalen.

Welk type mountainbike vakantie past bij mij?

Zoals je in het artikel hebt kunnen zien zijn er veel verschillende soorten mountainbikevakanties te vinden. Welke bij jou past hangt af van je conditie, je ervaring en wat je zelf leuk vind om te doen. Hou je bijvoorbeeld meer van ontspanning? Kies dan voor een relatief vlakke route met een beperkt aantal kilometers. Zie jij uitdaging wel zetten? Kies dan voor bijvoorbeeld wat lastiger terrein en wat meer hoogtemeters.

DuitslandEuropaFietsvakantieLandenMountainbikenNederlandSpanjeTheBike.nl

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.