Een smakelijke fietstocht boordevol lokale streekproducten, dat is de Vélodelices in de Dordogne – Vallei van het eiland

door

Waar de Dordogne bekend staat om zijn heerlijke lokale cuisine en verse streekproducten, leent dit gebied in Nouvelle Aquitaine zich ook perfect voor een fietstocht. Het landschap is glooiend maar niet té heuvelachtig en daardoor ook perfect voor de (minder ervaren) plezierfietsers onder ons. Wij namen de proef op de som en gingen, op onze roadtrip door de streek, op de fiets op pad vanaf Saint-Astier op de Vélodelices. Een fietstocht langs lokale fabrikanten en producenten van streekproducten.

De Vélodelices fietsroute

De Vélodelices in de Vallei van het Eiland begin je het makkelijkste vanuit het dorpje Saint-Astier, vanuit hier kun je starten op de zuidelijke tocht die wij fietsten, maar er is ook een iets langere noordelijke variant. Op deze website vind je onder andere alle tussenstops en een PDF met zowel de zuid- als noordroute. Périgueux, een uur ten oosten van Bordeaux is de dichtsbijzijnde stad bij deze route en is makkelijk bereikbaar per trein. Veel lokale treinen verbinden de dorpjes tussen Bordeaux en Périgueux.

Overnachten in Saint-Astier

Als je je tocht op tijd in de ochtend wilt beginnen is het natuurlijk het makkelijkst om in de buurt te overnachten. Omdat wij met de auto op pad waren en geen fietsen mee hadden was de B&B La Fabrique een uitkomst. Hier werden in de ochtend keurig netjes twee fietsen van 3A bikes bezorgd, terwijl wij nog aan onze verse Franse croissant zaten bij het ontbijt. Inclusief een uitgebreide uitleg van de fiets (want jawel, we gingen voor de elektrische variant met de heuvels in het gebied) konden we zonder problemen op pad. De B&B is klein en erg gemoedelijk en met een beetje mooi weer kun je lekker in de groene tuin zitten.

Hoe is de Vélodelices route aangegeven?

De route gaat vooral over geasfalteerde fietspaden, soms langs een kanaal, soms langs weilanden en kleine stukjes langs de autoweg. Gelukkig is het grootste deel echt op het platteland en heb je niet het gevoel dat je telkens naast de auto’s fietst. Onderweg is de route aangegeven met de groene bordjes als de foto hieronder, maar wil je zeker zijn dat je niet verdwaalt dan is een GPS route van bijvoorbeeld Komoot aan te raden. We merkten dat op de meeste plekken de bordjes staan aangegeven, maar net op een paar cruciale punten ontbrak er weleens wat en soms was er eentje gesneuveld. Handig dus om te dubbel checken op de GPS. Je kunt ook een PDF kaart van de route meenemen, veel locals weten je wel de weg te wijzen naar je volgende locatie.

Op pad in het zonnige zuiden

Wij waren er helemaal klaar voor, lekker genieten in het zonnetje in Frankrijk terwijl het in Nederland herfstweer wordt… toch? Helaas was het, als uitzondering, op deze dag nét eventjes omgekeerd en begonnen wij de ochtend met een flinke plensbui. Gelukkig klaarde het al snel op en konden we, na een iets later vertrek, de tocht al snel in het zonnetje vervolgen.

Wees gerust. In het zuiden is het veel vaker mooi en droog weer dan in Nederland en heb je een grote kans dat je deze route lekker in het zonnetje kunt fietsen. Wat ons betreft is het najaar en voorjaar een echte aanrader, dan is het niet té warm en zijn alle overnachtingsplaatsen in de stadjes nog rustig.

De eerste tussenstop op de Vélodelices: Moulin de la Veyssière

Tussen sommige stops zit een langer fiets-stuk dan andere, zo begin je de ochtend met één van de langste stukken, richting Moulin de la Veyssière. Dit pad loopt via het kanaal het stadje uit en volgt een tijdje het water, een spoorlijntje en wat stukken bos. Het laatste stuk van deze etappe kom je door de boomgaarden waar noten worden geteeld, iets waar je vervolgens meer uitleg over krijgt in Moulin de la Veyssière.

In deze molen wordt nog op de oude wijze noten omgezet naar notenolie en van het restproduct bloem gemaakt. In de molen mag je een kijkje nemen en met een beetje geluk zie je precies hoe jouw flesje olie wordt gemaakt. De watermolen zelf is ontzettend charmant om te zien, met de begroeide voorgevel echt een plaatje. Hier krijg je een tour door de molen zelf en mag je verschillende soorten notenolie proeven. Ben je fan, dan is er ook nog een winkeltje om een souvenir mee naar huis te nemen.

  • +/- 45 minuten van Saint-Astier

Vissen aaien bij Caviar de Neuvic

Vlakbij Moulin la Veyssière vindt je Caviar de Neuvic, een tussenstop die misschien iets minder geschikt is voor de vegetariërs onder ons, maar waar met veel liefde hun product wordt geproduceerd. Kaviaar is een populair luxeproduct in Frankrijk, wat onder andere hier op deze boerderij wordt geproduceerd. De hoge prijs van kaviaar is niet voor niets. Na het zien van het gehele proces wordt het duidelijk dat hier ontzettend veel tijd en handwerk in zit. Als je het leuk vindt kun je hier op locatie een tour doen langs de bassins met vissen én mag je zelfs een van de vijvers in om de gigantische vissen te bewonderen en vast te houden. Het voelt een klein beetje als een safari. In een golfauto over het prachtig groene terrein met in het midden alle vissen. Als afsluiting hoort er natuurlijk een proeverij bij van het eindproduct, wat onze gids Romain ons vol trots laat proeven. Super leuk!

  • +/- 5 minuten van Moulin de la Veyssière

Een heerlijke lunch bij het restaurant van Caviar de Neuvic

Omdat de hele fietstocht een dag in beslag neemt, is het fijn om onderweg te lunchen bij één van de lokale producenten. Gelukkig is de route precies zo getimed dat we rond de lunch aan konden schuiven bij het restaurant van Caviar de Neuvic, en wat kun je hier heerlijk eten! In verschillende gangen (ook bij de lunch) laten ze je kennis maken met de verschillende soorten kaviaar en gaf onze gids Romain uitgebreid uitleg over de gerechten en het productieproces. Leuk detail; in de gerechten worden ook ingrediënten van de andere producenten verwerkt, zoals in de notensoep met vis en kaviaarboter hieronder.

De volgende etappe van de Vélodelices

Alhoewel de Caviar de Neuvic natuurlijk een tweede stop is vanaf Moulin de la Veyssière, liggen deze super dicht bij elkaar, en is het tijd om weer op de fiets te stappen voor een langer stukje door het landschap. Dit deel is misschien wel onze favoriet van de tocht, het is een groot stuk rechtdoor over het platteland, maar omdat je wat hoger fietst krijg je prachtige uitzichten over de heuvels. Gelukkig is het inmiddels opgeklaard en kunnen we vol goede moed en een volle buik na de lunch weer op pad richting onze volgende stop.

Lokale biertjes proeven bij La Plume d’Épi

Omringd door de vele wijngaarden is deze streek natuurlijk een specialist in wijn, daarom waren we nog juist extra benieuwd naar de volgende stop; brouwerij La Plume d’Épi. Op deze plek op de route is het idee ontstaan voor een lokaal gebrouwen bier, gemaakt van lokaal geteelde biologische granen. Meesterbrouwer Matthieu is er na verschillende experimenten succesvol in geslaagd om hier heerlijk bier te produceren. De eigenaren heten je met alle liefde welkom voor een rondleiding in de brouwerij én natuurlijk een niet te missen proeverij. Leuk om zo een biertje te proeven met het graan van de velden waar we zojuist doorheen zijn gefietst.

  • +/- 45 minuten van Caviar de Neuvic

Een kijkje nemen bij de Imker ‘Au Rayon de Miel’

Op een kwartiertje fietsen vanaf de brouwerij vinden we onze volgende stop, Au Rayon de Miel. De vriendelijke imker staat ons op de oprit al op te wachten; zijn ‘waakganzen’ laten namelijk duidelijk weten dat er bezoek is. We parkeren onze fiets voor de winkel en krijgen een kijkje in de keuken. Leuk om te zien hoe honing wordt gemaakt én dat er zelfs van alle restproducten iets wordt gemaakt. De honing is namelijk te koop en van de bijenwas worden kaarsen gemaakt. We zijn nieuwsgierig naar de bijenkasten achter op het erf en de imker neemt ons mee. ‘Ze slapen op het moment allemaal’ zegt hij wanneer we bij de fel gekleurde bijenkasten staan, waar licht gezoem uit komt. We nemen afscheid en gaan met een heerlijk potje honing verder op pad.

  • +/- 15 minuten vanaf La Plume d’Épi

De laatste stop: ‘Biscuiterie Billeau / La Chantéracoise

Meestal sluit je een diner af met een toetje en zo sluiten wij onze fietstocht ook af met iets ‘zoets’: Biscuiterie Billeau / La Chantéracoise. In deze fabriek mét bijbehorende winkel wordt geroosterd brood en koekjes geproduceerd, een lokaal populair streekproduct. In de fabriek kun je zien hoe het brood eerst wordt gebakken en vervolgens met een tweede baksessie wordt gebakken tot ’toast’. Deze toast hebben ze in tal van smaken en is ontstaan tijdens de oorlog omdat het lang goed bleef, maar in heel het land populair gebleven als ontbijt of tussendoortje. Naast de toast produceren ze ook nog heerlijke koekjes die je allemaal kunt proeven. Onze favoriet, de salted caramel, heerlijk!

  • +/- 15 minuten vanaf ‘Au Rayon de Miel’

De laatste etappe op de Vélodelices tot Saint-Astier

Vanaf de imker bij Au Rayon du Miel wordt het ons al makkelijk gemaakt, een groot deel van de route is hier bergafwaarts, wat betekent lekker naar beneden cruisen. Vanaf de Biscuiterie is de route vooral vlak en volg je een deel van de tocht die je ook op de heenweg hebt gefietst vanaf Saint-Astier. Dit keer zien we dit stukje wel met een prachtig zonnetje en een blauwe lucht, en worden we nog getrakteerd op een prachtige weerspiegeling van de wolken boven de rivier.

  • +/- 30 minuten vanaf de Biscuiterie Billeau / La Chantéracoise

Afsluiten met een lokaal sterrendiner bij ‘Les Singuliers’

Wanneer je overnacht in Saint Astier of je fiets weer gaat inleveren is er nog een parel van een restaurant dat je zeker niet mag missen: Les Singuliers. Alle producten die je vandaag op je fietstocht hebt langs zien komen en hebt geproefd worden hier in gastronomische gerechten geserveerd. Dit restaurant serveert haute cuisine en voelt zowel chique als toegankelijk door het warme welkom en de persoonlijke benadering. Ze werken alleen met lokale producenten. De twee jonge eigenaren, Louis en Cerise, doen er alles aan om het je helemaal naar je zin te maken. De gerechten waren echt een feestje en de wijnen smaakten er perfect bij.

Genieten op de Vélodelices

Al met al hebben we heerlijk genoten van de tocht op de Vélodelices, super leuk om te zien hoe trots alle lokale producenten zijn en hoe goed ze om willen gaan met het milieu. Ook al is de totale fietstijd niet erg lang, trek toch wel een hele dag uit voor deze tocht met de tussenstops die wij hebben bezocht. Alle producenten verwelkomen je met open armen en hebben een hoop te vertellen (en te laten proeven), waardoor je niet alleen aan het fietsen bent. Sommige stops zijn altijd open, zoals de molen. Wil je een rondleiding of lunch, dan is het slim om vooraf even te bellen naar alle plekken. Ze maken graag tijd voor je vrij.

Route richting Saint Astier
Terugkomst in het zonnetje
Moulin de la Veyssière
Moulin de la Veyssière
Het landgoed van Caviar de Neuvic
Het landgoed van Caviar de Neuvic
Bergaf richting het dal vanaf Au Rayon de Miel

DagtochtenEuropaFietsroutesFrankrijkReisverhalenTheBike.nl

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.