Credits: Eric BEALLET

Wielrennen in de Oisans, het fietswalhalla van Frankrijk

door

Zeg je Frankrijk, dan zeg je fietsen. Dankzij de Tour de France kijkt wielerminnend Nederland elke zomer weer uit naar drie weken fietsspektakel. Veel van de bergpassen die tijdens de Tour de France worden beklommen spreken tot de verbeelding. De Galibier, de Alpe d’Huez en de Marmotte klinken waarschijnlijk wel bekend. Wat deze bergpassen met elkaar gemeen hebben? Ze liggen allemaal in de regio Oisans, de plek waar wielrennen in Frankrijk pas echt leuk wordt. In dit artikel nemen we je mee naar de mooiste fietsroutes in deze regio en vertellen je welke bergpassen je absoluut beklommen moet hebben.

Wielrennen in de Oisans
Credits: Eric BEALLET

De Oisans, dé plek in de Alpen om te wielrennen

Dat de regio Oisans een goede plek is om te wielrennen is een slecht bewaard geheim. Vooral wielrenners trekken graag naar deze bestemming om één van de vele bergpassen te bedwingen. Inmiddels is deze regio echter ook uitermate geschikt voor gravelbiken en mountainbiken.

Wie wil gaan wielrennen in Frankrijk en niet vies is van wat hoogtemeters, kan dus niet om de Oisans heen. Dat de regio wielrenners met open armen ontvangt, maakt dat fietsen hier nog stukken leuker wordt. Zo vind je er tal van fietsvriendelijke accommodaties en fietswinkel. Daarnaast worden er volop speciale activiteiten voor fietsers georganiseerd. Denk hierbij aan bergpassen die afgesloten worden voor doorgaand verkeer, zodat fietsers in alle rust en zonder stress de mooiste bergpassen kunnen beklimmen. Daarnaast is de Oisans gastheer van het bekende evenement Alpe d’huzes, waarbij wielrenners geld ophalen voor meer kankeronderzoek.

In dit artikel stellen we een aantal van de meest iconische bergpassen van de Oisans aan je voor, die je als ambitieuze wielrenner echt een keer moet hebben gedaan. We vertellen je niet alleen welke passen je beklommen moet hebben, maar geven je daarnaast ook meer informatie over de te volgen route.

Ben je op zoek naar overnachtingsmogelijkheden in de Oisans en wil je meer weten over fietsvriendelijke accommodaties? In de Oisans vind je een groot aantal onderkomens die het label Accueil Cyclo Oisans mogen dragen. Dit betekent dat deze onderkomens uitermate geschikt zijn voor groepen die de regio per fiets willen verkennen. Alle informatie over deze accommodaties vind je op de website van de Oisans.
Wielrennen in de Oisans
Credits: Voyage Presse

Alle fietsroutes in de Oisans op een rijtje

Ben je benieuwd naar de fietsroutes die we voor je hebben uitgezocht? We hebben ze hieronder voor je op een rijtje gezet. Scroll naar beneden om ze in alle rust te bekijken of klik op één van de onderstaande links om direct naar het betreffende artikel te gaan.

Beklim de Alpe d’Huez, col de Sarenne en balcons d’Auris-en-Oisans

Laten we meteen maar met de deur in huis vallen: wie ambities heeft in het wielrennen en in de Oisans verblijft zal aan deze rit een zware kluif hebben. Het begint al goed met de klim naar de welbekende Alpe d’Huez, waar je in 21 bochten een weg naar boven zoekt. Vervolgens daal je af in de vallei van de Ferrand via de col de Sarenne. Als klapstuk keer je vervolgens terug naar het startpunt van de route via de Balcons d’Auris. Dit is een moderate klim, waar je kunt genieten van een duizelingwekkend panorama over de vallei van Romanche.

 • Lengte: 50 kilometer
 • Hoogtemeters: 1.978 meter
 • Duur: 4 uur
Wil je meer weten over deze mythische tocht? Neem dan een kijkje op deze website voor meer informatie over de route.
Credits: Lionel ROYET

Les Balcons de l’Oisans, wielrennen in de Oisans op zijn zwaarst

Zijn 2.000 hoogtemeters op één dag voor jou nog niet genoeg? Maak je dan geen zorgen, want wielrennen in de Oisans kun je zo gek maken als je zelf wilt. De route les Balcons de l’Oisans neemt je mee naar de mooiste plekken van de regio, waar je kunt genieten van een prachtig uitzicht. Daar zul je echter wel wat voor moeten doen: met 93 kilometer en meer dan 3.000 hoogtemeters heeft deze fietsroute het in zich. Daar krijg je echter wel het één en ander voor terug: naast een prachtig uitzicht kun je genieten van prachtige wegen en heerlijke afdalingen.

 • Lengte: 93 kilometer
 • Hoogtemeters: 3.266 meter
 • Duur: 6 uur
Wil je meer weten over deze pittige tocht? Neem dan een kijkje op deze website voor meer informatie over de route.

Het beklimmen van de Col du Galibier

Vraag een wielerfan welke bergpassen in de Tour de France het meest iconisch zijn en de kans is groot dat de Mont Ventoux, Alpe d’Huez en de Galibier op het lijstje staan. En laat die laatste berg nou net in de Oisans liggen. Ga je wielrennen in de Oisans, dan kun je de beklimming van deze 2.646 meter hoge mythische berg dus niet overslaan. Spektakel en hoogtemeters zijn op deze route dus gegarandeerd. De route begint op de vlakte in Bourg d’Oisans. Om op de top van de Galibier te geraken zul je overigens eerst de col du Lautaret moeten bedwingen, waardoor je aan het einde van de rit bijna 3.000 hoogtemeters zult aantikken.

 • Lengte: 96 kilometer
 • Hoogtemeters: 2.970 meter
 • Duur: 6 uur
Ben jij klaar voor het beklimmen van de Galibier? Alle informatie over deze legendarische bergpas vind je op de website van de Oisans.
Credits: Eric BEALLET

Les Hameaux de La Grave: wielrennen in de Oisans met uitzicht

Wie gaat wielrennen in de Oisans, heeft de keuze uit tal van bekende bergpassen. Er zijn echter ook minder bekende passages te vinden die meer dan de moeite waard zijn. De route naar les Hameaux de La Grave is zo’n route. Hier fiets je over prachtige wegen door de kleine gehuchten van de streek, terwijl je een prachtig uitzicht hebt over het hoogste bergmassief van de regio. Zo kijk je onder andere uit op de Meije, met bijna 4.000 meter de hoogste berg in de regio.

 • Lengte: 72 kilometer
 • Hoogtemeters: 1.981 meter
 • Duur: 5 uur
Wil jij deze pittoreske maar pittige route zelf fietsen? Neem dan een kijkje op deze website voor een exacte routebeschrijving en verdere details.

Daag jezelf uit op de flanken van de Marmotte

Aan mythische bergen geen gebrek in de Oisans. De Marmotte hoort natuurlijk zonder twijfel bij het rijtje iconische bergtoppen in de Tour de France. Ieder jaar vind er in de Oisans de La Marmotte Granfondo plaats. Dit is één van de zwaarste, maar tegelijkertijd ook mooiste wielerrondes van Europa. Op deze route beklim je naast de Marmotte ook de Glandon, Telegraph, Galibier, Lautaret en Alpe d’Huez. Deze georganiseerde tocht vind één keer per jaar plaats. De wegen worden dan gesloten voor het verkeer. Natuurlijk kun je deze tocht ook op eigen houtje ondernemen. Volbreng je deze tocht, dan behoor je zelfs als recreant tot de grootste coureurs van het continent.

 • Lengte: 177 kilometer
 • Hoogtemeters: 5.016 meter
 • Duur: 8 uur
Meer weten over deze mythische tocht? Voor de volledige route neem je een kijkje op deze website. Wil je meedoen aan de georganiseerde Grandfondo La Marmotte? Neem dan eens een kijkje op deze website.
Wielrennen in de Oisans
Credits: Laurent SALINO / Alpe d’Huez Tourisme

Col de la Croix de Fer en col du Glandon: wielrennen in de Oisans door Eau d’Olle vallei

We sluiten de lijst met iconische wielerroutes in de Oisans af met deze prachtige maar ook pittige tocht naar col de la Croix de Fer en de Col du Glandon. Hier fiets je door de prachtige Eau d’Olle vallei, terwijl je je bergop lekker in het zweet werkt. Deze route start in Bourg d’Oisans en gaat daarna vrij snel omhoog richting 2.000 meter hoogte. Terwijl je langzaam maar zeker aan hoogte wint, kom je langs prachtige Franse dorpjes. Na het bereiken van de top wordt je beloond met een prachtige afdaling, die deze wielerroute meer dan de moeite waard maakt.

 • Lengte: 80 kilometer
 • Hoogtemeters: 2.086 meter
 • Duur: 4 uur
Meer weten over deze prachtige tocht? Voor de volledige route neem je een kijkje op deze website.
Credits: Cyrille QUINTARD

Wielrennen in de Oisans: een must-do voor wielerfans

Ben je een ambitieuze wielrenner en wil je net als de renners in de Tour de France een aantal mythische bergpassen beklimmen in de Oisans? Wie voor een verblijf in deze regio kiest, heeft keuze uit een groot aantal bergpassen en wielerroutes die niet alleen voor de nodige uitdaging zorgen, maar ook uitnodigen tot het beleven van een onvergetelijk wieleravontuur.

AlpenBikingDagtochtenEuropaFietsroutesFrankrijkOisansTheBike.nlWielrennen

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.