©️OT Montagnicimes

3 fantastische fietsroutes in Savoie Mont Blanc. Eén voor elke type fietser

door

Savoie Mont Blanc is het hele jaar door een van de meest populaire bestemmingen van Frankrijk. Een echte trekpleister voor bergsportliefhebbers. Ruim 112 resorts maken van dit enorme massief in de winter het grootste skigebied ter wereld. Maar ook in de zomer valt er genoeg te beleven. De gesmolten skipistes geven in de zomer ruim baan aan fietsers. In dit artikel zetten wij 3 fietsroutes in Savoie Mont Blanc in het zonnetje. Voor wielrenners, mountainbikers en gravelrijders.   

3 fietsroutes in Savoie Mont Blanc  

  1. Wielrennen: Col de la Loze
  2. Mountainbiken: Les Portes du Soleil
  3. Gravelen: Maurienne-vallei

Met 1 nationaal park, 2 regionale parken, verschillende natuurreservaten en meer dan 100 bergpassen is Savoie Mont Blanc een paradijs voor fietsers. Het hele gebied telt ook nog eens vier bekende meren: Genève, Bourget, Annecy en Aiguebelette. Na een fietstocht kun je dus heerlijk bijkomen in, of aan het water. Dat maakt deze Franse bestemming zo populair onder fietsers. Dat je in deze regio ook nog 34 restaurants hebt met Michelinsterren, dat is dan de kers op de taart.

1. Wielrennen: Col de la Loze (2.304m)

Tussen Méribel en Courchevel ligt een van de meest legendarische cols van Savoie Mont Blanc, in het Trois Vallées-massief. Het is de Col de La Loze. Een oude route die voor fietsers is omgetoverd tot een ‘voie verte route’. Het is tevens de eerste etappe van de toekomstige Via 3 Vallées die Courchevel met Méribel verbindt, en uiteindelijk ook Val Thorens zal verbinden.

Een klim voor de geoefende fietser

De Col de La Loze was onderdeel van de 17e etappe van de Tour de France in 2023. De finish was in Courchevel en het was Felix Gall die als eerste de top van de Col de la Loze bereikte. Het is oprecht een uitdagende klim, zelfs voor ervaren fietsers. Met verschillende stukken van meer dan 20% in de laatste 6 kilometer. Reken maar dat je op je pedalen moet staan. Het goede nieuws is dat je wordt beloond met adembenemende uitzichten over de gletsjers van de Vanoise en Grande Casse én de Mont Blanc.

Fietsroute Col de la Loze

De onderstaande route is een ronde om de Col de Loze te beklimmen met de start vanuit Brides les Bains. Je krijgt een kleine 1.800 klimmeters voor de kiezen. Een tochtje van ‘slechts’ 50 kilometer, waarvan elke kilometer voor altijd in je geheugen zal blijven.

2. Mountainbiken: Les Portes du Soleil

Het gebied Portes du Soleil is erg populair bij mountainbikers. Omdat je met 1 liftpas toegang hebt tot alle 12 streken in de Portes du Soleil kun je rekenen op 600 km aan gemarkeerde routes en 22 mtb-liften! Het enorme routenetwerk van de Portes du Soleil is ook nog eens heel toegankelijk. Het gebied is namelijk geschikt voor alle niveaus, van beginners tot ervaren rijders. Met recht een van de grootste speeltuinen voor offroad liefhebbers in Europa. Niet voor niets organiseert de UCI hier de MTB World Series.

Alles voor de mtb-liefhebber op een rijtje:

  • 22 mtb-liften
  • Meer dan 600 km aan trails
  • 12 aaneengesloten gebieden
  • 1 MTB Enduro & e-Bike toer van 80 km
  • 75 ontwikkelde downhill trails
  • 25 mountainbike scholen met bijbehorende services
  • 30 shops voor verhuur en verkoop van materiaal

MTB route Portes du Soleil

Deze mtb-route is ontwikkeld door de regio zelf. Het parcours telt ruim 80 kilometer en bevat wel 10 mtb-liften. Je kunt de route in zijn geheel afleggen maar je kunt ook gewoon delen gaan ontdekken. Het voordeel is dat je alle varianten in één navigatie kunt inladen.

3. Gravelen: door de Maurienne-vallei   

Uiteraard hoort gravel ook in een top 3 rijtje thuis van fietsen in Savoie Mont Blanc. In het bijzonder de Maurienne-vallei. Dit gebied is uitgegroeid tot een topplek voor gravelbiken en is zelfs de 1e regio in Frankrijk die het label ‘Rando Gravel’ draagt. Recent zijn verschillende gemarkeerde routes aangelegd waarmee je over de hoogste passen kunt gravelen. Lokale legende Thibault Chabert zegt er het volgende over: “Dankzij gravel kon ik de Maurienne-vallei herontdekken via atypische routes buiten de gebaande paden.” Dat zelfs een local veel nieuws ontdekt over zijn vertrouwde omgeving is reden te meer om er zelf rond te toeren.

Gravelbiken op de Col de la Madelaine

Voor de voorbeeld route nemen we uiteraard de favoriet van Thibault: gravelroute op de Col de la Madelaine. De route start in Saint Jean de Maurienne. Met een unieke variant fiets je via het weelderige Lac du Loup naar de top van deze reus van de Tour de France.

Reizen naar Savoie Mont Blanc

Savoie Mont Blanc is goed bereikbaar omdat steden als Genève en Lyon aan de rand van de regio liggen. Vanuit Amsterdam vlieg je met KLM voor minder dan €200 euro in 1,5 uur naar Lyon Saint Exupéry. Met Easy Jet vlieg je vanuit onze hoofdstad in dezelfde tijd voor ongeveer €60 euro naar Genève. Vanuit beide steden huur je een auto en ben je in nog geen 2 uur in het hart van Savoie Mont Blanc. Check bij alle maatschappijen hoe je de fiets mee kunt nemen.

Vanuit Arnhem Centraal pak je voor nog geen €90 euro de trein naar Genève. Je doet er iets langer over en moet een paar keer overstappen maar wie het klimaat lief is, heeft er iets voor over.

Wil je liever met je eigen waggie zodat je je fietsendrager op de auto plaatst en de oversteek maakt? In ongeveer 12 uur ben je vanuit Amsterdam naar Albertville. Een lekker muziekjes op, af en toe van chauffeur wisselen en je bent er zo. Bovendien heb je op de plek van bestemming alle vrijheid om naar een mooi startpunt te reizen.

Overnachten in Savoie Mont Blanc

Het grote voordeel van een populaire streek is dat je meer dan genoeg overnachtingsmogelijkheden hebt. Steden als Albertville, Annecy en Aime la Plagne vormen een perfecte uitvalsbasis om de regio te ontdekken en zitten barstensvol mooie hotels, campings en B&B’s.

Een kleine selectie aan hotels in Savoie Mont Blanc

 

Ontdek het fietsen in Savoie Mont Blanc

We zouden een eindeloos lang artikel kunnen schrijven over alle fietsroutes die je in Savoie Mont Blanc kunt vinden. Dat geeft maar aan wat voor een fietswalhalla dit bergachtige gebied in Frankrijk is. Met onze selectie hopen we je in ieder geval een zetje in de rug te hebben gegeven. Ga het zeker ontdekken!

AlpenDagtochtenEuropaFietsroutesGravelbikenMountainbikenTheBike.nlWielrennen

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.