Fotocredit: Tristan Bogaard

Bikepacken in Europa: Top 5 verrassende routes op Komoot

door

Bikepacken kun je op alle continenten maar nergens zo mooi als in Europa. Met zoveel verschillende landschappen en culturen, zo dicht bij elkaar, garanderen wij dat dit hét continent is voor je volgende bikepack-trip. Wij zochten op Komoot naar 5 verrassende bikepackroutes in 5 verschillende landen.

Onze top 5 bikepackroutes in Europa:

  1. Bikepacken in Italië: Asiago Loop
  2. Bikepacken in Frankrijk: Ardèche Cévennes Divide
  3. Bikepacken in Zweden: over glad en ruw terrein
  4. Bikepacken in Schotland: The Badger Divide
  5. Bikepacken in Spanje: Montañas Vacías

1. Bikepacken in Italië: Asiago Loop

Italië staat bol van prachtige regio’s waar je fantastisch kunt fietsen. Denk bijvoorbeeld aan het landelijke Toscane of toeren door Umbrië, het groene hart van het land. Wie iets meer uitdaging zoekt komt al snel uit bij het bergachtige Noorden. Nederlander, Tristan Bogaard, heeft samen met zijn partner Belén een prachtige route uitgestippeld: de Asiago Loop. De originele route is een flinke kuitenbijter maar Tristan en Belén hebben er een iets toegankelijkere variant van gemaakt door enkele asfalt gedeelten toe te voegen.

Een mix van hooggebergte en bosrijke lagere delen

De Asiago Loop is gemaakt om meer toeristen naar het gebied te trekken. Je kunt de tocht grofweg in tweeën delen. In het Noordelijke stuk bevindt zich het bergachtige gedeelte van de Asiago-plateau. Verwacht de eerste dagen dus stevige klimmetjes! In het Zuiden liggen de wat meer toegankelijk bosrijke stukken. Want wat omhoog gaat, moet ook weer omlaag. De gehele route is al met al best wel een uitdaging maar eentje die absoluut de moeite waard is vanwege de fenomenale uitzichten.

Fotocredit: Tristan Bogaard

Neem de tijd en check vooraf de Points of Interest in Komoot

Met 235 km lijkt de route niet heel lang maar vanwege de ruim 5.000 hoogtemeters krijg je toch aardig wat voor de kiezen. Hoe snel je de route fietst, ligt helemaal aan jezelf en aan je bepakking. Onderweg is niet alles voor handen, je zult dus voldoende water en eten mee moeten nemen. Plan daarom vooruit, check in Komoot wat je te wachten staat en waar je eventueel kunt stoppen om extra inkopen te doen. Dat kan heel eenvoudig door de route in de Komoot planner te openen en de Points of Interest op de kaart te activeren. Hoe dat precies werkt leest je op Komoot. Tristan en Belén hebben er 6 dagen over gedaan en dat is ook wat wij zouden adviseren. Als je door zo’n adembenemend landschap trekt, dan moet je gewoon de tijd nemen om even stil te staan.

2. Bikepacken in Frankrijk: Ardèche Cévennes Divide

De Ardèche staat bij veel Nederlanders bekend om de campings aan het water en de legendarische rotsen van Pont d’Arc. Dat er ook voor bikepackers veel te beleven valt, dat bewijst ervaren komoot gebruiker Sian Mcloughlin. Samen met een vriendin bikepackte zij de Ardèche Cévennes Divide. 6 dagen bikepackplezier.

Toeren door prachtige Nationale Parken

Brede gravelpaden en koele bospaden, deze Divide heeft het allemaal. De bikepack-tocht start vanuit het Nationaal Park Monts d’Ardèche. Een gebied dat bekend staat om het gevarieerde landschap. Een landschap met eeuwenoude kastanjebomen, oude vulkanen, bossen, weilanden en groene dalen. Onderweg passeer je ook het Nationaal Park van de Cevennen. Een wat wilder en ongerepter deel van de route. De trip eindigt met een mooie afdaling richting het stadje Alès. Dat de reis met name door Nationale Parken gaat, dat maakt de Ardèche Cévennes Divide zo bijzonder.

Bikepacken Ardèche Cévennes Divide
Fotocredit: Sian Mcloughlin

Eindeloos genieten op grotendeels onverharde paden

De Divide telt ongeveer 380 kilometer en gaat voor 70% over onverhard terrein. Verreweg het grootste deel is ook nog eens goed toegankelijk. Slechts een paar stukken zul je de fiets aan de hand moeten nemen. De Hike-&-Bike stukken horen wat ons betreft ook bij een echt bikepack-avontuur. Gemiddeld fiets je elke dag zo’n 60 kilometer en leg je ongeveer 1.000 hoogtemeters af. Dat is voor een getrainde fietser prima te doen. Goed om te weten: winkels in de Ardèche zijn vaak tussen 12:00 uur en 16:00 uur gesloten, zorg daarom dat je tijdig je proviand aanvult.

3. Bikepacken in Zweden: over glad en ruw terrein

Zoek je een bikepack-vakantie van een paar weken? Dan hebben wij nog een tip voor je: ga naar Zweden! Carola Kessler heeft een rondrit voor je samengesteld van ruim 800km aan bikepackplezier in Zweden. Dus monteer de bikepacktassen maar op je stalen ros en ga het avontuur op glad en ruw terrein aan.

Zweeds Bikepacken: langs meren en door bossen

Deze bikepacktocht levert precies wat je van Zweden zou verwachten. De eerste 4 dagen fiets je over landelijke gebieden met om de zoveel kilometer een schattig Scandinavisch dorpje. Verder naar het Noorden maak je een mooie bosrijke lus. Een lus waar je tal van meertjes zult passeren. Bij het kustplaatsje Kalmar draait de route om met eenzelfde soort recept. Enige uitzondering is een stuk langs de Zuid-Zweedse kustlijn. Een gedeelte waar je lekker kunt uitwaaien. Eindeloze bospaden, karakteristieke dorpjes en dagenlang langs verlaten meren fietsen. Wat wil je nog meer?

Bikepacken in Zweden
Fotocredit: Carola Kessler

Voldoende mogelijkheden om te bivakkeren en bij te tanken

Elke dag passeer je wel een dorpje waar je je energie kunt aanvullen. Ook qua hoogtemeters valt deze reis erg mee. Per etappe zie je in Komoot het hoogteprofiel van de route onderaan de routepagina, inclusief waar het stijl gaat worden (in rood). Voor de trip door Zweden zie je dus nauwelijks rode stukken. Dat maakt de trip toegankelijk voor beginnende bikepackers. Onderweg kom je regelmatig ‘Vindskydds’ tegen. Dat zijn houten huisjes die van één kant open zijn en waar meestal een vuurplek is. Een perfecte locatie om te overnachten. Het zijn dit soort plekken en de weidsheid die de reis zo uniek maken. Wildkamperen is in Zweden toegestaan maar zorg dat je je vooraf goed inleest.

4. Bikepacken in Schotland: The Badger Divide

De ruige hooglanden, de diepe wateren omringd door eindeloze wandel- en fietspaden. Schotland ademt het buitenleven. Daar weet Stu-Allen alles van. Hij is een plaatselijke offroad liefhebber en bedacht de Badger Divide. Deze divide is een bikepacktocht die bestaande routes met elkaar verbindt. Waaronder de legendarische Great Glen Way en de West Highland Way.

De geoefende fietser, rijdt de tocht in 2 dagen uit. Hoewel er wat steile beklimmingen inzitten, is de route ook toegankelijk voor de minder ervaren bikepacker. Dat komt met name omdat bevoorrading onderweg breed toegankelijk is en omdat je, als het goed is, nergens écht hoeft af te stappen. Het blijft wel een flinke kluif hoor. Katherine Moore nam de proef op de som, je vindt haar Badger Divide route in Komoot. Ook de Nederlandse bikepackliefhebber Erwin Sikkens fietste grote delen van deze route. Dat zie je terug in de vele Highlights die hij maakte van de bijzondere plekken die hij tegenkwam. ‘Great minds think alike‘.

Trotseer ruige Schotse natuurgebieden

Vanuit welke richting je de route start is aan jezelf. Je begint hoe dan ook vanuit een stedelijk gebied: Inverness of Glasgow. Het grote voordeel is dat beide steden goed toegankelijk zijn met het openbaar vervoer. Gelukkig laat je in beide gevallen de stad snel achter je en treed je het ruige landschap tegemoet. Uiteraard trotseer je op de route een deel van de Schotse Highlands. De West Glen Way om precies te zijn. Bij Fort Augustus fiets je over de bekende Corrieyairack Pass en op de route ga je dwars door de Cairngorms en Loch Lomond And The Trossachs National Parken. Je proeft op deze tocht de historie van het rauwe landschap.

Fotocredit: Katherine Moore

Bikepacktocht over afwisselende paden

Zoals gezegd kan de route in 2 dagen worden afgelegd. Met nog geen 350km valt de lengte van deze Divide erg mee. Lange gravelpaden wisselen zich af met steile rotsachtige beklimmingen en rustige wegen. Het weer kan offroad-paden soms lastig begaanbaar maken. Het beste fiets je in de periode net voordat de zomer begint. Op de route kom je overigens voldoende plekken tegen waar je eten en drinken kunt aanvullen. Maak hoe dan ook een pitstop bij Corrour treinstation, het meest afgelegen treinstation van het Verenigd Koninkrijk.

Side note: Zonder de Open Access-wetgeving in Schotland was deze route niet mogelijk. Ga respectvol om met het milieu en volg altijd de Outdoor Access Code.

5. Bikepacken in Spanje: Montañas Vacías

Wie onze website kent, heeft deze tocht al eens voorbij zien komen. Wij zijn fan! Ook omdat we de geestelijk vader van deze prijswinnende route persoonlijk hebben gesproken. Daarom mag het bikepacken in de Montañas Vacías niet ontbreken in de top 5 lijst van bikepack reizen in Europa.

Welkom in het meest afgelegen deel van Spanje

In het hart van Spanje ligt een gebied dat twee keer zo groot is als België en een bevolkingsdichtheid heeft die vergelijkbaar is met Lapland. De makers van de route noemen het gebied Spaans Lapland. Een uitgestrekt gebied met prachtige vergezichten, avontuurlijke bospaden maar bovenal een desolaat gevoel met een prachtige sterrenhemel. Dat ‘alleen op de wereld’ gevoel zul je op niet veel tochten ervaren. Dat maakt de route extra speciaal.

Sterrenhemel-bij-Montana-Vacias
Fotocredit: Ernesto Pastor

Bereid je goed voor, je hebt de energie nodig

Er zitten best wat technische stukken in de route. Afhankelijk van je materiaal zul je af en toe moeten afstappen. Als het jou te zwaar lijkt kun je er voor kiezen om zware delen om te leiden over verharde wegen. Dat kan heel eenvoudig vanuit Komoot: bekijk waar segmenten als wegtype ‘Pad’ zijn aangeduid zodat je de afweging voor verhard of onverhard zelf kunt maken. Vervolgens kun je de route met het verslepen van de routelijn iets makkelijker maken. Naast de zwaarte van het parcours kun je ook niet overal je vloeistoffen en voedingsmiddelen aanvullen. Dat maakt de route extra uitdagend.

Je kunt de bijna 700km in zijn geheel afleggen maar je kunt er ook dagtochten van maken omdat de hele tocht is opgebouwd uit verschillende lussen. Daarmee blijft de route toegankelijk voor een breder publiek. Begin en eindpunt is het stadje Teruel. Een knus bergstadje met allerlei voorzieningen. Waaronder een hele fijne bikepack store: Surya Bikepacking. Daar kun je ook terecht voor het huren van fietsen, tassen en alles wat erbij komt kijken. Doe ze de groeten van ons als je ze spreekt.

Een meerdaagse bikepack route plannen in Komoot

Jeuken je vingers na het lezen van deze inspirerende reizen en wil je liefst zelf aan de slag? Dat kan. Als je Komoot Premium hebt is het mogelijk om meerdaagse tochten te plannen. Hoe je dat precies doet, lees je terug op de website van Komoot. Heb je geen Premium? Geen probleem. Volg gewoon de door de makers aanbevolen etappes door ze ieder ieder apart op te slaan in je eigen Komoot-profiel. Vanuit je profiel upload je de etappe in je GPS of start je de rit vanuit de app.

Zoek je meer tips voor het plannen van een route in Komoot? Lees dan ons artikel; Een fietsroute plannen in Komoot.

BikepackingEuropaFietsvakantieFrankrijkItaliëSpanjeTheBike.nl

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.