Bikepacken in Nederland, een avontuurlijke reis dichtbij huis

door

In eerdere artikelen lieten we je al weten hoe enthousiast we worden van bikepacken. Of het nu gaat om een e-bikepackvakantie in eigenland of dat je juist op zoek bent naar inspiratie voor je eerste bikepackreis. Ons kun je er ’s nachts voor wakker maken. Gelukkig zijn we niet de enige. In Nederland is onder de naam Bikepacking Holland, een samenwerking ontstaan van 15 hostels. Hoe jij van deze samenwerking kunt genieten lees je in dit artikel.

Bikepacking Holland

15 hostels in Nederland hebben de handen ineen geslagen. Onder de naam Bikepacking Holland zijn zij een samenwerking gestart met als doel reizigers een duurzaam alternatief te bieden voor reizen binnen Nederland én Europa. Op de fiets wel te verstaan. Met de tassen aan de fiets of met je rugzak onder de snelbinders kun je ‘bikepackend’ van en naar verschillende hostels in Nederland. Dat is het idee.

Mirjam Verschoor (Hostel ROOM, Rotterdam) geeft aan dat het idee is ontstaan vanuit de Coronatijd. “We hebben vooral gekeken naar wat er nog wel mogelijk was. Fietsen en binnenlandse reizen bleken de perfecte combinatie”. Inmiddels trekt het initiatief ook veel buitenlandse fietsers. De vraag blijkt enorm.

Bikepacken in Nederlands is toegankelijk voor een breed publiek

Op de website van Bikepacking Holland vind je verschillende routes. Deze brengen je stuk voor stuk langs de leukste plekken en je wordt overal gastvrij en (budgetvriendelijk) ontvangen. Voor sommige bikepack-avonturen moet je flink wat voorbereiding treffen. Hoe kom je op de plek van bestemming? Ga je kamperen? Wat moet je allemaal meenemen vanuit je bikepacking paklijst? Gelukkig is dat niet nodig bij deze variant in eigen land. Je weet dat de fietstochten over Nederlands grondgebied gaan en dat fietspaden goed onderhouden zijn. Knappe fietser die dan nog verdwaald.

“Hostels moesten over fietsvriendelijke faciliteiten beschikken om mee te kunnen doen”, laat Mirjam weten. Zo beschikken ze over een veilige fietsenstalling en kun je er eventueel je kleren wassen. Bovendien is er overal een ontbijtje beschikbaar voor een krachtige start van je dag. Soms inclusief, soms tegen betaling.

Regel zelf de route of maak gebruik van bestaande fietsroutes

De deelnemende hostels liggen verspreidt door het land. Fiets naar Groningen, Leeuwarden, Giethoorn, Zwolle, Utrecht, Alkmaar, Haarlem, Noordwijk, Den Haag, Rotterdam, Tilburg, Valkenswaard en Maastricht. In elke windstreek heb je een verblijfplaats. Je kunt er dus voor kiezen om de route te beperken tot een enkel gewest. Maar je kunt er ook een vakantie voor opnemen en de complete route fietsen. Dan toer je maar liefst 1100 km door eigen land!

Benieuwd naar de deelnemende hostels en bikepackingroutes? Bekijk dan de website van bikepackingholland.nl. Daar vind je ook veelgestelde vragen en inspiratie. Het interessante aan het boeking systeem is dat je direct je route kunt bepalen.

Wat ons betreft duimpje omhoog voor dit initiatief. Dat er maar meer hostels aansluiten om het bikepackingnetwerk in Nederland te dichten zodat meer mensen kunnen zien hoe mooi het is om door Nederland te fietsen.

BikepackingNederlandTheBike.nl

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.