Bloesemtocht fietsen, praktische tips en leuke fietsroutes

door

Het zal je niet zijn ontgaan, dit is de periode van het jaar dat de bomen in bloei staan. In Gelderland weten ze daar alles van. Daar kun je prachtige bloesemtochten fietsen. Een Bloesemtocht is een wandeling, fietstocht of autorit door gebieden waar fruitbomen in bloei staan (meestal in april en mei). Op de fiets kun je wat ons betreft een bloesemtocht het best ervaren. Je ziet immers meer in kortere tijd. Voor de liefhebbers van mooie plaatjes en fleurige tochten hebben wij alles op een rijtje gezet om een bloesemtocht te fietsen.

bloesemtocht Betuwe rivierenland
Fotocredit: Unsplash Clemence Taillez

Gedurende de maanden april en mei staan de fruitbomen in de Betuwe in bloei. Het is een feest voor de buitenliefhebber, want niet alleen levert het prachtige plaatjes op, er komen ook heerlijke geuren van de bloemen af. Fietsen door deze kleurrijke regio was nog nooit zo leuk. Voordat je gaat, is het belangrijk om de bloesemtocht goed te plannen. Allereerst wil je zeker weten dat de bomen ook echt in bloei staan. Daarnaast is het een populaire tocht en wil je niet aansluiten in een fietsfile. Beter ga je op een doordeweekse dag.

Kleurrijke bloesem | Fotocredit: Pexels Jan Koetsier

De Bloesemalert App vertelt je alles

De Bloesemalert App is een app die je op je telefoon kunt installeren en precies laat zien welke bloesem waar te vinden is. In deze app vind je ook handige fietsroutes die je helpen om de mooiste ritjes te maken. Overal in het land zijn bloesemtochten te vinden maar de mooiste vind je in het zuiden van Gelderland. Grote voordeel van de app is dat deze alleen te gebruiken is in de Betuwe, Bommelerwaard en het Land van Maas en Waal.

Je kunt hem op dit moment alleen downloaden in de App Store. De app is nog niet te downloaden in de Google Play Store. De makers zijn hard aan het werk om dit probleem op te lossen.

Bloesemtocht fietsen

De Betuwe is sowieso een prachtig gebied om er met de fiets doorheen te trekken, maar tijdens de bloeiperiode van de fruitbomen is het leuk om een speciaal uitgezette bloesemfietstocht te fietsen. De keuze is daarbij erg groot, want er zijn meerdere leuke tochten uitgezet.

Appelboomgaard
Fotocredit: Pexels Tom Swinnen

Fietsroute bloesemtocht

Heb je de tijd? Plan dan een weekendje in de regio en fiets de driedaagse bloesemtochtroute. Op de website van Uit in de Regio vind je drie routes die de tocht compleet maken. Je kunt ze natuurlijk ook individueel afleggen. Waar je ook voor kiest, wij lichten ze kort toe.

Bloesemtocht fietsroute: Het Land van Maas en Waal (56,2 km)

Beneden-Leeuwen, Appeltern, Druten. Zomaar wat dorpjes die je tijdens de bloesemtocht passeert wanneer je door het Land van Maas en Waal fietst. Tussen de rivieren de Maas en de Waal meander je langs prachtige natuur, kleine Gelderse dorpjes en bloeiende boomgaarden. De tocht is 56,2 km lang. Een mooie rit van 3 of 4 uur met onderweg genoeg plekken om even bij te tanken.

Bloesemtocht fietsroute: de Bommelerwaard (43,3 km)

Een stukje verder naar het westen vind je een andere route die tussen beide rivieren loopt. De fietsroute door de Bommelerwaard. Uiteraard word je in april en mei weer getrakteerd op een route langs fleurige boomgaarden. Daarnaast vind je hier oude kastelen en historische kerkjes. Een prettige afwisseling die absoluut de moeite waard is om met eigen ogen te zien.

Bloesemtocht fietsroute: de Betuwe (48,3 km)

Last but not least, de bloesemtocht door de Betuwe. De thuishaven van Flipje, het reclamefiguurtje van jamfabriek ‘De Betuwe’. Deze regio ademt fruit en in de 48,3 km lange fietstocht zul je dat merken. De tocht is omringd met kleurrijke roze en witte bloesem. Ook hier zijn onderweg genoeg rustplekken waar je kunt genieten van een bakje koffie en iets lekkers om de energie weer aan te vullen.

Betuwse Fietsvierdaagse 2023

Mocht je nog niet genoeg hebben van deze fietsinspiratie dan kun je van 18 t/m 21 mei de Betuwse Fietsvierdaagse afleggen! Fiets 4 dagen lang door het landschap van de Betuwe en geniet ook dan nog van de bloesem. Voor dit evenement moet je je inschrijven, dat kan op de website van De Betuwse fietsvierdaagse.

Al met al genoeg inspiratie om er dit voorjaar op uit te trekken.

DagtochtenGelderlandNederlandTheBike.nl

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.