De Bruegelroute, dat is fietsen door het schilderachtige Vlaams-Brabant

door

Zoek je in Vlaams-Brabant een toegankelijke fietstocht die al je zintuigen prikkelen? Kies dan voor de Bruegel fietsroute (38,5km). De oude meester liet zich destijds inspireren door het landschap en de mensen. Met een goede reden. Geef je ogen goed de kost en vergeet de inwendige mens niet. Want daar in het Pajottenland hangt iets in de lucht waar bierbrouwers dankbaar gebruik van maken. Wat dat precies is, lees je in dit artikel.

Facts & Figures Bruegelroute in Vlaams-Brabant

Afstand: 38,5 kilometer
Hoogtemeters: 260
Duur: 2 uur
Niveau: beginner

Pieter Bruegel de kunstschilder

Pieter Bruegel de Oude, zoals zijn volledige naam luidt, was een kunstschilder uit de 16e eeuw. In die tijd trok hij van dorp naar dorp met zijn schildersezel op zijn rug. In de omgeving van Dilbeek, onder de rook van Brussel, vond hij inspiratie. In dorpjes als Sint-Anna-Pede en Schepdaal liet hij zich inspireren door landschappen, kerkjes en dagelijkse boerentaferelen. De tijd heeft hem ingehaald. Waar vroegen boeren het land ploegden, zie je nu machines. Waar vroeger het leven op straat afspeelde, zit men tegenwoordig meestal in huis. Toch hangt er nog een sfeer die naar naar zijn schilderijen ‘riekt‘. Dat voel je wanneer je door het landschap fietst en je ogen eens goed de kost geeft. Dan zie je klaprozen langs de weg staan alsof ze geschilderd zijn.

Schilderachtig landschap Bruegelroute

Het Openluchtmuseum van Pieter Bruegel

Om zijn schilderijen te eren is er een openluchtmuseum ontwikkeld. Op verschillende plekken langs de Bruegel fietsroute vind je informatieborden met referenties naar zijn werken. Daarbij zie je telkens één van zijn schilderijen inclusief tekst en uitleg. Het maakt van de fietsroute een interactieve tocht en daagt je uit om de omgeving nóg beter in je op te nemen.

Fietsen langs kunstzinnige en kleurrijke kasteeltuinen

Dat de omgeving als een magneet voor kunstenaars werkt zie je vandaag de dag nog altijd. Op de route vind je verschillende kunstzinnige kasteeltuinen. In het bijzonder de sierlijke museumtuin van Kasteel Gaasbeek. Parkeer de fiets, neem de tijd en laat je zintuigen maar eens goed werken. Liefhebbers van kleurrijke tuinen kunnen hun hart dan weer ophalen bij het Domein Coloma in Sint-Pieters-Leeuw. Daar vind je in de kasteeltuin een verzameling van zo’n 3.500 rozensoorten uit alle windstreken.

Het kasteel van Gaasbeek en het Coloma Kasteel

Wie minder van de verfijnde tuinen is kan nog altijd een bezoekje brengen aan de imposante kastelen die de omgeving rijk is. Kasteel van Gaasbeek en Coloma werden al even genoemd. Deze burchten werden honderden jaren geleden gebouwd om de stad Brussel te verdedigen. Tegenwoordig hebben ze een toeristische functie. Kasteel van Gaasbeek was nog gesloten voor renovatie maar de verwachting is dat deze kolos in 2023 nog open gaat voor bezoekers.

Fietsen door het Pajottenland met de Brabantse trekpaarden

De meeste streken in Vlaams-Brabant klinken net wat leuker dan de Hollandse. Het Pajottenland is er daar zeker één van. Het is het gebied dat ten Zuid-Westen van Brussel ligt. Een gebied dat men gekscherend het Toscane van de Lage Landen noemt. Eigenlijk is dat helemaal zo gek nog niet. Het glooiende landschap heeft een vruchtbare, agrarische grond. Iconisch voor deze agrarische omgeving is het Brabants trekpaard. Vroeger werd de staart nog weleens afgeknipt maar dat mag tegenwoordig gelukkig niet meer. Daardoor kun je aan de staart nog wel zien of het een oud beestje is. Of zeg maar gerust beest, want er zit veel paardenkracht in dit oerdier.

Op tijd verfrissing zoeken bij een lokale brouwerij

De lucht zorgt niet alleen voor inspiratie bij kunstschilders, ook bierbrouwers weten het om te zetten in iets moois: Lambiek en Geuzenbier. De lucht in het Pajottenland leent zich daar namelijk uitstekend voor. Het wort (30% tarwe 70% gerst) wordt in de avond en nacht aan openlucht blootgesteld. Hierdoor wordt het besmet met wilde gisten en krijg je spontane gisting. Dit is precies waar het lambiekbier zijn smaak aan heeft te danken en waar deze regio zo beroemd door is geworden.

Van Lambiek naar Geuzenbier

Om van een Lambiek een Geuzebier te maken, worden oude en jonge lambiek gemengd. De jonge lambiek zorgt met suikers en levende gist voor de vorming van het kenmerkende koolzuurgas, de oude lambiek voegt smaakt toe. Dit proces noemen ze ‘geuzesteken’. Op de Bruegelroute vind je verschillende beroemde brouwerijen waar ze je alles kunnen vertellen over de streek en het bier. Brouwerij Boon, Brouwerij Oud Beersel of Lindemans, er is meer dan genoeg keuze. En uiteraard mag je proeven van dit kenmerkende streekproduct.

Praktische informatie voor de Bruegelroute

Met de auto rijd je vanuit Utrecht in ongeveer 2 uur naar Dilbeek. De start van de route. In de omgeving heb je tal van hotels en B&B’s waar je kunt overnachten. Ook aan restaurants is geen gebrek. Als je een fietsendrager hebt, dan kun je je eigen fietsen meenemen. Mocht je liever fietsen huren dan is dat geen probleem. In het Pajottenland vind je meer dan genoeg fietsverhuurbedrijven.

Wij mochten proeven van de schilderachtige omgeving van het Bruegellandschap. Combineer het natuurlijk schoon met de inwendige mens en je kunt er een week lang genieten. Al helemaal omdat er genoeg sportieve tochten zijn. Lees ons artikel over de Geuze Graveltocht voor meer inspiratie.

BelgiëDagtochtenEuropaFietsenFietsroutesTheBike.nl

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.