De DoGa fietsroute brengt je van de Dolomieten naar het Gardameer

door

Italië timmert letterlijk aan de weg als het om fietspaden en -routes gaat. En dat is maar goed ook, want fietsen en bikepacking wint steeds meer terrein aan populariteit. Naast het rondje Gardameer, is er nog meer nieuws rondom dit prachtige meer. Het DoGa fietspad is nu geopend en dat betekent dat je vanuit de Dolomieten naar het Gardameer (of andersom) kan fietsen.

DoGa fietspad Dolomiti Garda bergen

De 110 kilometer lange DoGa fietsroute

De nieuwe DoGa fietsroute is 110 kilometer lang en baant zich een pad tussen prachtige natuur, bergvalleien en imposante Dolomieten-formaties. De naam DoGa komt door de afkorting Dolomiti-Garda route. In de Dolomieten begint of eindigt het DoGa fietspad in Malè (Val di Sole) en aan de Gardameer kant begint of eindigt het pad in Riva del Garda. Mocht je na dit fietspad nog zin hebben in een spectaculaire ronde, dan is de ronde rondom het Gardameer een absolute aanrader.

De DoGa fietsroute staat garant voor spectakel

110 kilometer lang rij je langs een zeer uiteenlopend landschap. In de Dolomieten maak je kennis met de Brenta groep en op de secundaire wegen fiets je voornamelijk door bebost gebied. In het westelijke deel van Trentino maak je kennis met de alpine sfeer in vier valleien. En ook de typische Italiaanse heritage in wijn- en olijfgaarden ontbreken niet langs dit fietspad. In theorie kan íedere fietser het DoGa fietspad rijden, maar een trekking-, mtb- of gravelbike wordt aangeraden. Uiteraard kan je ook voor een elektrische mountainbike gaan.

Goede wegen

De fietsroute loopt over ongeveer 20 kilometer over bospaden en onverharde wegen, 25 kilometer doe je over fietspaden en 65 kilometer ga je over geasfalteerde wegen. 14 kilometer hiervan is over hoofdwegen, dus de overige 51 kilometer doe je over prachtige secundaire wegen. Het mooie aan deze route is dat het grotendeels langs wateren loopt. Bij Riva del Garda heb je natuurlijk het Gardameer en bij Tenno maak je kennis met het Tennomeer, maar de rest van de route loopt grotendeels langs de Sarda-rivier.

Duurzaam starten / eindigen

De essentie van fietsen is dat je heerlijk kan genieten van de natuur, jouw hoofd leeg kan maken en dat je jezelf op een duurzame manier verplaatst. Het stukje duurzaamheid was belangrijk bij de DoGa fietsroute, want hoe komen de fietsers terug? Uiteraard kan je op verschillende momenten terug met de trein. De spoorverbinding Mezzana-Malé-Trento brengt je en jouw fiets zo weer terug naar je startplek.

DolomietenFietsenFietsroutesItaliëTheBike.nlWegwielrennen

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.