Het fietspad rondom het Gardameer wordt ‘de mooiste van Europa’

door

Fiets- en Gardameer liefhebbers opgelet, want volgens kenners is het fietspad rondom het Gardameer sinds 2021 de allermooiste van Europa. Het ruim 140 kilometer lange fietspad rondom het Gardameer laat je het meer werkelijk van alle kanten zien. Je kan er een sport van maken om hem in één keer rond te fietsen, maar je kan er beter een fietstrip van maken, waarin je geregeld in andere stadjes overnacht.

fietspad Gardameer
Davide Mauro, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons

Garda by Bike heet het Gardameer fietspad

Sinds enkele jaren is er door de verschillende Italiaanse regio’s een project in het leven geroepen. Dit project genaamd Garda by Bike moet alle bestaande fietspaden aan elkaar knopen. In sommige gevallen moeten er nieuwe fietspaden worden aangelegd, terwijl in andere delen er bestaande fietspaden worden gebruikt. Dit alles resulteert in hét Gardameer fietspad van ruim 140 kilometer.

Het fietspad rondom het Gardameer is een waar spektakel

Het Gardameer fietspad biedt je overal werkelijk adembenemende uitzichten over het gehele meer en de bergen rondom. In enkele gevallen bevind je je ruim 50 meter boven het meer. Tevens is het fietspad rondom het Gardameer ook toegankelijk voor voetgangers. Daarom is de snelheid voor fietsers beperkt en niet echt geschikt voor wielrenners die snel een ronde willen maken. Er zijn eveneens plannen om de route volledig te verlichten én te overdekken, zodat je er werkelijk 24/7 en 365 dagen per jaar gebruik van kan maken.

Fietspad rondom hetGardameer
Davide Mauro, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons

Een connectie met de hoofd fietspaden van Italië

Mocht het 140 kilometer lange Gardameer fietspad niet lang genoeg voor je zijn, dan kan je hem eenvoudig langer maken. Mede doordat dit fietspad in de regio’s Trentino, Veneto en Lombardije loopt, kan je eenvoudig uitstapjes maken binnen deze regio’s. Zo kan je de Dolomieten in schieten of hem vastknopen aan de hoofd fietspaden van Italië. Wat dacht je bijvoorbeeld van de ruim 2000 kilometer lange Ciclovia del Sola die tussen de Brennerpas en Sardinië ligt.

Extra uitstapjes

Mocht je naast het fietsen ook wat andere dingen rondom het Gardameer willen doen, dan moet je een bezoekje brengen aan Punta Larici. Hier heb je absoluut het mooiste uitzicht over het Gardameer. Of wat dacht je van wat toffe watersportactiviteiten op het Gardameer, zoals suppen? Daarnaast zijn er tal van mooie andere meren in Trentino.

FietsenFietsroutesItaliëTheBike.nl

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

2 reacties. Reactie plaatsen

 • Wij hebben afgelopen zomer een deel van deze route met de racefiets gereden en slechts één heel klein stuk is zo gaaf als dat het hier in het filmpje wordt afgebeeld: dat loopt van Limone sul Garda naar Riva Sul Garda over een traject van nog geen 10 km!
  De rest is gewoon (zoals jullie vermelden) gemengd wandel- en fietspad dat zeker op de mooie dagen vooral door voetgangers wordt gebruikt. Het is daar ook lang niet overal breed genoeg om elkaar te kunnen passeren waardoor je als fietser liever over de gewone weg rijdt dan op dát pad. Neem dan wel je lampjes mee want je moet dan ook door een aantal tunnels. Dat is overigens prima te doen want de automobilisten – met uitzondering van de Nederlandse overigens – rijden ruim om je heen.
  Al met al een prachtige route, alleen om nu te zeggen dat het een geweldig fietspad is en aansluit op andere fietsroutes schept een heel ander beeld dan de werkelijkheid!

  Beantwoorden
 • Bert Rijnberm
  23 juni 2022 22:56

  Volledig eens met reaktie, van de 140km is slechts 35km voorzien van een goed fietspad, de rest is behelpen!!!! Vooral door de tunnels aan de westzijde ronduit gevaarlijk. Vandaag gereden Geen aanrader. Zelfs rond Lazise en Peschiera is het voor fietsers zeer matig, jammer.

  Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.