© SalzburgerLand Tourismus

Het Salzburgerland is een waar downhill paradijs in Oostenrijk

door

Dat de Alpen in de zomer de perfecte omgeving zijn voor allerlei buitensporten wisten we al. Zodra de laatste sneeuw verdwenen is en het lentezonnetje weer wat vaker schijnt, veranderen de pistes langzaamaan in trails en worden de pistebordjes vervangen voor de bordjes die de verschillende trails aangeven. De skiliften worden met een paar kleine aanpassingen geschikt gemaakt om je fiets mee te nemen en de ‘aprés ski’ verandert in ‘aprés bike’. Wie graag op ski’s van de berg raast, moet zeker ook eens downhill mountainbike proberen. Ik neem je mee naar Oostenrijks grootste ‘bikeregio’ in Salzburgerland: Saalbach Hinterglemm Leogang Fieberbrunn.   

De grootste bike- en downhillregio van Oostenrijk

Saalbach Hinterglemm Leogang Fieberbrunn is met meer dan 90 km aan ‘lines & trails‘ en 9 liften verdeeld over 7 bergen de grootste ‘bikeregio’ van Oostenrijk. De vier verschillende dorpen zijn aaneengesloten waardoor je je zeker meerdere dagen kunt vermaken. Wanneer je niet alleen voor het downhillen komt, kun je naast de Mountainbike World Championships afdalingen ook kiezen voor de vele singletracks en gravelpaden in het dal. Je vindt hier in totaal 720 km aan mountainbikeroutes en 480 km aan fietsroutes voor zowel beginners als ervaren fietsers. Ook voor kinderen zijn er voldoende mogelijkheden. Niet zo gek omdat het downhillen er hier met de paplepel wordt ingegoten.

Openingstijden downhillseizoen 2024

Op dit moment zijn de liften al weer in gebruik voor het skiën en kun je vanaf 9 mei 2024 met je fiets omhoog. Het seizoen loopt tot 20 oktober 2024 en zullen er vanaf 09.00 uur tot 16.30 uur liften gaan. Een relatief lang seizoen dus!

‘The Epic Bikepark’ in Leogang

Één van de 5 bikeparks van Salzburgerland en onderdeel van de grootste bikeregio van Oostenrijk is ‘The Epic Bikepark‘ in Leogang. Dit bikepark vierde in 2021 al weer haar 20e verjaardag en is nog steeds bezig met het uitbreiden. Zo werd in 2023 uitgebreid met de Alte Schmiede trail die tot 15 oktober getest kon worden. In het nieuwe seizoen zal deze wederom geopend zijn en kun jij deze ook gaan testen.

Downhill training voor de fijne kneepjes

In Leogang mocht ik voor het eerst kennismaken met de voor mij nieuwe sport onder begeleiding van Emil, een gids en downhillinstructeur vanuit Biohotel Rupertus. We begonnen, net zoals bij het skiën, op de oefenweide in het dal. Deze plek wordt ook wel de ‘Riders Playground‘ genoemd en is 10.000 m2 groot. Een perfecte plek om te wennen aan je fiets en om de basistechnieken en – houdingen te leren en om te leren hoe je een bocht instuurt en uit moet komen.

Wanneer je al mountainbike ervaring hebt, zal je merken dat je met een paar aanwijzingen al redelijk snel het gevoel te pakken hebt en het wat hoger op kunt zoeken. Ondanks dat ik een ervaren mountainbiker ben, is het wat mij betreft aan te raden om te starten onder begeleiding van een gids. Na een paar afdalingen pakten we de Asitzbahn voor mijn eerste line, de Steinberg-line. Onder het genot van een prachtig uitzicht op de Leoganger Steinbergen zoeven we naar beneden met af en toe even een onderbreking voor wat tips.

UCI Mountain Bike World Series

Van 15 – 18 juni 2023 was Leogang het decor van de UCI Mountain Bike World Series. En niet voor het eerst. Sinds 2010 staat Leogang steevast op de kalender en is daarmee één van de gebieden die dit evenement het vaakst heeft mogen organiseren. Ook in 2024 ontbreekt Leogang niet en knallen de mondiale helden hier naar beneden.

Lokale helden doen mee

Voor twee van deze mondiale helden is het een thuiswedstrijd. Valentina Höll is ieder jaar favoriet bij de vrouwen en Andreas Kolb is dat bij de mannen. Beiden atleten komen uit deze regio en dit is dan ook één van de redenen dat deze wereldkampioenschappen hier zo leven. In het bikepark vind je ook de ‘Vali’s Hölle line’. Deze line is naar haar vernoemd nadat ze in 2020 tijdens de UCI Downhill World Championships op deze afdaling haar kans op goud had verspild. Vind je het leuk om haar eens in het echt te zien? Bij het Spielberghaus in Saalbach heb je een grote kans. Deze berghut is namelijk van haar ouders en een hotspot voor fietsers.

Uitrusting downhillen

Waar je in Nederland voor een rondje mountainbiken naast je fietskleding alleen een helm, fietsschoenen en wellicht handschoenen draagt, komt daar voor het downhillen iets meer bij kijken. Voor de trails in het bikepark is de volgende uitrusting ten zeerste aan te raden en weet je zeker dat je niet op zult vallen tussen de locals. Wanneer je een fiets huurt, huur je automatisch de uitrusting zodat je met een veilig gevoel naar beneden kunt.

  • Integraal helm / full face helm
  • Mountainbike ‘goggle’. Dit is een bril zoals je die ook van het skiën kent.
  • Rug-, schouder-, borst- en elleboog bescherming
  • Kniebescherming
  • Fietsschoenen. In tegenstelling tot in Nederland rijdt men op flat pedals en dus kun je je schoenen die geschikt zijn voor klikpedalen thuis laten.
  • (Fiets) handschoenen
  • Optioneel: neckbrace

Downhillen voor jong en oud, van rookie tot pro.

Wanneer je op zoekt bent naar een geschikt gebied voor iedere biker, ben je in Saalbach Hinterglemm Leogang Fieberbrunn aan het juiste adres. Het grote fietsnetwerk in combinatie met weidse uitzichten vanaf de gravelpaden in het dal of de lines boven op de berg maakt dat je je hier zeker meerdere dagen kunt vermaken. Ik ben van plan om hier zeker nog eens terug te komen!

© saalbach.com, Mia Knoll
AlpenEuropaMountainbikenOostenrijkTheBike.nl

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.