Fietsen in Auvergne-Rhône-Alpes: 3 inspirerende fietsroutes voor 3 verschillende soorten fietsers

door

De regio Auvergne Rhône-Alpes is voor iedere fietser een avontuur. Fietsen over steile bergen, langs diepe meren en ontelbare fietspaden. Deze provincie in Zuid-Frankrijk heeft het allemaal. In de regio zijn tal van fietsvriendelijke paden en uitdagende mountainbikeroutes te vinden. Of je er nu wil wielrennen, toerfietsen of mountainbiken, je kunt je er dagenlang vermaken. Wij geven drie inspirerende routes. Eén voor elke type fietser.

Fietsers zijn meer dan welkom in de zuidelijke Franse provincie. Er liggen wel 2.700 kilometer aan fietsroutes en paden. 580 km daarvan liggen op de EuroVélo routes. De provincie maakt het fietsers heel gemakkelijk door een aantal routes toegankelijk te maken voor een breed publiek. Reden voor ons om er drie uit te lichten.

© T. Prudhomme/Auvergne-Rhône-Alpes Tourisme

Toerfiets route: Van het meer van Genève naar de Middellandse Zee

We beginnen bij de meest toegankelijke van het stel: fietsroute ViaRhôna. Een route speciaal voor de toerfietsers. Op deze tocht fiets je van het meer van Genève naar de stranden van de Middellandse Zee. Dat allemaal met de rivier de Rhône als je gids. De ViaRhôna is 815 kilometer lang en is met de familie in 5 tot 8 dagen af te leggen. De perfecte afstand voor een korte vakantie. Je begint met Alpenpanorama’s en eindigt aan de stranden van de Côte d’Azur. Onderweg fiets je langs smakelijke Côtes du Rhône-wijngaarden en die van de zuidelijke Provence. Heuveldorpen, lavendel- of olijfboomvelden en gastronomische ontdekkingen. Deze tocht is een verwennerij voor lichaam en geest. Je kunt je eigen route samenstellen op de website van ViaRhôna: https://en.viarhona.com/

Wielrenroute: van het meer van Genève naar de Middellandse Zee

Ga je liever voor een sportieve uitdaging? Kies dan voor Route des Grandes Alpes®. Deze tocht verbindt het Meer van Genève met de Middellandse Zee en doorkruist de Franse Alpen. Je treedt in de voetsporen van de Tour de France met enkele legendarische klimmetjes in het verschiet. De Col de l’Iseran, Galibier, Izoard en Madeleine liggen op de route. Gelukkig zit er geen tijdslimiet aan jouw tocht en kun je ondertussen genieten van de prachtige uitzichten. De totale lengte van de tocht is 720km met 18.000 hoogtemeters. In 6 tot 8 dagen prima te doen.

Van noord naar zuid of andersom, deze route eindigt aan het water. Na afloop geniet je gegarandeerd van een welverdiende duik. Kijk voor meer informatie op de website van Route des Grandes Alpes®: https://en.routedesgrandesalpes.com/

Mountainbikeroute: Van Avalon naar de Middellandse Zee

Tot slot nog een route voor de offroad fanatiekelingen: de Grande Traversée du Massif Central (GTMC). Een tocht die elke mountainbiker eens in zijn leven moet hebben gereden. Met 1.380 km is deze route namelijk de langste mountainbikeroute van Frankrijk. Zo lang zelfs dat het de Morvan in Bourgondië verbindt met de Middellandse Zee.

© O. Octobre/GTMC-VTT

Onderweg doorkruis je 5 natuurparken, waaronder de vulkanen van de Auvergne. Een spectaculair decor voor je vakantie op de mtb of gravelbike. De paden worden goed aangegeven en onderweg passeer je charmante dorpjes als Charroux. Dit dorp wordt ook wel het mooiste dorp van Frankrijk genoemd.

© J. Damase/Auvergne-Rhône-Alpes Tourisme

Als je alles uit de route wilt halen kun je een sportieve lus pakken in de buurt van Lioran. Daarmee kun je de Plomp du Cantal bereiken. Het hoogste punt van de grootste vulkaan van Europa. Meer informatie over deze fietstocht vind je op de website van Grande Traversée du Massif Central: https://www.the-gtmc.com/

Of je nu gaat mountainbiken, wielrennen of tourfietsen, fietsen in Auvergne-Rhône-Alpes is voor iedereen een avontuur. Mocht je nog geen vakantieplannen hebben, dan weet je nu waar je naartoe moet gaan.

EuropaFietsenFietsvakantieFrankrijkGravelbikenMountainbikenTheBike.nlWielrennen

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.