6x top fietsroutes in Zuid-Limburg | voor (e-)bike en mountainbike

door

Zuid-Limburg, bekend om zijn glooiende heuvellandschappen en bourgondische leven, heeft een grote aantrekkingskracht op buitenliefhebbers. Het is dé plek in Nederland om te wandelen of fietsen. Vooral onder fietsers is deze regio populair. Wielrenners gaan er bijvoorbeeld graag heen om hoogtemeters te sparen. Toch hoef je niet tot het uiterste te gaan om in Zuid-Limburg te genieten van de heuvels. Veel routes kun je namelijk prima met de e-bike afleggen. Ook vind je er een aantal toffe mountainbiketrails, waarbij je van de gebaande paden afgaat. Wij hebben er eentje getest met de e-mountainbike en dat beviel erg goed. Kortom, in Zuid-Limburg zijn voldoende fietsroutes te vinden die voor ieder type fietser geschikt zijn. We zetten een aantal van onze favoriete fietsroutes op een rij.

Vrij recent schreven we al een artikel over vier verhalende fietsroutes in Zuid-Limburg. Benieuwd naar deze routes? In dit artikel hebben we ze alle vier voor je op een rijtje gezet
MTB-route Vijlen

De mooiste fietsroutes in Zuid-Limburg

Ben jij klaar om op de fiets te stappen? Check dan deze fietsroutes in Zuid-Limburg:*

*Scroll naar beneden of klik op één van de links om direct naar de betreffende fietsroute te gaan.

Ontdek de historische kastelen in de Maasvallei

De prachtige en voor velen onbekende Maasvallei behoort tot één van de mooiste plekken in Zuid-Limburg. Iets ten noorden van Maastricht, in de gemeente Stein, loopt een prachtige fietsroute door dit prachtige stukje Zuid-Limburg. Hier fiets je langs kastelen, oude stroomgeulen en uiterwaarden. Op deze 26 kilometer lange fietsroute steek je zelfs even de grens over naar België. Wie op zoek is naar een gemoedelijke fietsroute en meer wil leren over het cultuurhistorische erfgoed in Zuid-Limburg, zit bij deze fietsroute dus op de juiste plaats.

Langs kastelen in het Hart van de Maasvallei

 • Gemoedelijke fietsroute door de Maasvallei, gelegen ten noorden van Maastricht
 • Deze route is in totaal 26 kilometer lang
 • Startpunt: Historiehuis van de Maasvallei, Elsloo
Wil jij deze fietsroute graag fietsen? Op de website van Visit Zuid-Limburg vind je meer informatie over deze prachtige fietsroute.
Credits: Visit Zuid-Limburg

Fietsen langs de Zuid-Limburgse brouwerijen

Is bier en fietsen volgens jou geen goede combinatie? In Zuid-Limburg denken ze daar anders over. Op deze fietsroute fiets je namelijk langs de vier Zuid-Limburgse brouwerijen; Gulpener, Brand, Alfa en de voormalige Leeuw brouwerij. De route is in totaal 54 kilometer lang. Tussendoor kun je overigens prima bij één van deze bierbrouwerijen pauzeren. Zo kun je bij Gulpener, Brand en Alfa rondleidingen volgen en meer leren over de Zuid-Limburgse biercultuur.

Fietsroute Langs de Zuid-Limburgse brouwerijen

 • Leuke, smakelijke en informatieve fietsroute langs vier brouwerijen in Zuid-Limburg
 • Deze route is in totaal 54 kilometer lang
 • Startpunt: Visit Zuid-Limburg Shop in Gulpen
Meer weten over deze fietsroute langs de bierbrouwerijen in Zuid-Limburg? Neem dan eens een kijkje op de website van Visit Zuid-Limburg en leer meer over deze interessante fietsroute.

Drink je liever wijn dan bier? Er is ook een Mountainbike Wine Tour in Zuid-Limburg.

Credits: Visit Zuid-Limburg

Genieten op de Heuvelland-Fietsroute

De Heuvelland-Fietsroute neemt je mee naar de weerszijden van het Heuvelland: je begint bij de Sint-Pietersberg bij Maastricht en fietst vervolgens naar de Vaalserberg bij het Drielandenpunt. Natuurlijk kun je deze route ook in de omgekeerde volgorde fietsen. De route voert je vervolgens dwars door het Zuid-Limburgse heuvellandschap. De heuvels zijn dan ook de leidraad van deze fietsroute door Zuid-Limburg. Onderweg kun je genieten van prachtige uitzichten en ontdek je de plaatsen Maastricht, Bemelen, Gulpen en Vaals.

Wil je deze fietsroute fietsen in het kader van een meerdaagse fietstocht door Zuid-Limburg? Combineer deze route dan met de Maasroute en RAVel 38/39 in de ALM-route (Aken, Luik, Maastricht).

De Heuvelland-Fietsroute

 • Prachtige fietsroute door de heuvellandschappen van Zuid-Limburg
 • Deze route is in totaal 41 kilometer lang
 • Startpunt: Vaalserberg of Sint-Pietersberg
Meer weten over de Heuvelland-Fietsroute? Alle informatie vind je op de website van Visit Zuid-Limburg.

Een prachtige fietsroute langs de groeves van Zuid-Limburg

De regio Parkstad, gelegen bij de grotere plaatsen Kerkrade en Heerlen, kent een rijke historie van mijnbouw. Sinds begin 20e eeuw vindt in deze streek zilverzandwinning plaats. Rond deze groeves loopt een korte fietsroute die je meeneemt naar dit bijzondere stukje Zuid-Limburg. Onderweg kun je genieten van mooie uitkijkpunten en leer je meer over de grondstoffen onder je voeten. Doordat deze route relatief kort is, kun je deze fietsroute gemakkelijk combineren met andere fietsroutes. Gebruik hiervoor het bestaande knooppuntennetwerk om deze route eenvoudig langer te maken.

Rondje Groeves

 • Mooie en educatieve fietsroute langs de groeves in Parkstad
 • Deze route is 8 kilometer lang, en eventueel te verbinden met andere fietsknooppunten
 • Startpunt: Heerlen
Wil je meer weten over deze fietsroute langs de groeves? Neem een kijkje op de website van Visit Zuid-Limburg voor meer informatie.

Ontdek de mooiste buitengoederen van Zuid-Limburg

Zuid-Limburg is niet alleen het land van de glooiende heuvels, je vindt er ook tal van prachtige kastelen en landgoederen tussen Maastricht en Valkenburg. En je raadt het waarschijnlijk al, waar kastelen en landgoederen zijn, daar vind je ook prachtige tuinen. Deze fietsroute, die in totaal 46 kilometer lang is, neemt je mee langs de mooiste tuinen van Zuid-Limburg. De route nodigt uit tot onthaasten: want wat is er fijner dan bij de vele prachtig bloeiende tuinen even te pauzeren? Verbaas je over de verschillende tuinen, die variëren van kasteeltuin tot landschapspark en van Engelse tuin tot Franse baroktuin.

Fietsroute Langs buitengoederen vol verhalen

 • Prachtige fietsroute langs de buitengoederen van Zuid-Limburg
 • Deze route is 46 kilometer lang en volgt bestaande fietsknooppunten
 • Startpunt: Weert
Zie jij jezelf al struinen door de kasteeltuinen? Meer informatie over deze prachtige route kun je vinden op de website van Visit Zuid-Limburg.
Credits: Visit Zuid-Limburg

Stap op de mountainbike in Vijlen

In Zuid-Limburg vind je maar liefst 22 verschillende mountainbikeroutes. Wij kunnen beamen dat de route die start in Epen, nabij Vijlen, er echt bovenuit springt. Sowieso is het Vijlenerbos een heerlijke plek om te vertoeven. Maar wat deze route zo bijzonder maakt, is dat Vijlen één van de hoogstgelegen dorpen van Nederland is, waardoor de hellingen vlakbij dit dorp lekker stijl zijn. Met de e-mountainbike kwamen we redelijk vlot boven, maar met de gewone mountainbike wordt dat een heel ander verhaal. Span die kuiten maar vast aan, want je zult ze nodig hebben. In totaal overbrug je op de MTB-route rondom Vijlen namelijk maar liefst 620 hoogtemeters, wat voor Nederlandse begrippen ongekend is.

MTB-route Vijlen

Afwisselend en uitdagend

Tijdens deze route wisselen bossen, akkers en weilanden zich af. In de bossen vind je de uitdagende, smalle paden met uitstekende boomwortels en gladde stenen. Op de gravelpaden tussen de akkers en weilanden geniet je van de heerlijke uitzichten over het heuvellandschap. Heb je wat minder tijd, dan kun je de route eenvoudig inkorten, doordat de lussen van de trail elkaar bijna raken op tweederde van de route. Het linkerdeel, rondom Epen, vonden wij het makkelijkste stuk. Het rechterdeel, in het Vijlenerbos, is lekker uitdagend en daardoor vooral leuk voor de meer ervaren mountainbiker.

Uitrusten kun je ten slotte op het mooie terras van restaurant Buitenlust, waar een wijds uitzicht over de Limburgse heuvels en een welverdiende lunch op je wacht na de tocht.

Vijlen MTB-route

 • Pittige mountainbikeroute door de heuvels rondom Vijlen
 • Deze route is in totaal 26 kilometer lang
 • Startpunt: Epen
 • Goede (e-)mountainbikes kun je huren bij Camping ’t Zinkviooltje
Meer weten over deze prachtige mountainbikeroute? Je vindt er alles over op de website van Visit Zuid-Limburg.

In Zuid-Limburg barst het van de fietsroutes

Zuid-Limburg en genieten van het buitenleven gaan hand in hand. Fietsliefhebbers komen hier op honderden kilometers aan fietsroutes prima aan hun trekken. De fietsroutes die we in dit artikel aan je hebben voorgesteld zijn slechts een kleine greep uit de selectie. Zit jouw ideale fietsroute er dus niet tussen, wees dan niet getreurd. Een compleet overzicht met alle fietsroutes in deze regio kun je namelijk op de website van Visit Zuid-Limburg vinden.

De mooiste fietsroutes door Zuid-Limburg
Credits: Visit Zuid-Limburg
De mooiste fietsroutes in Zuid-Limburg
Credits: Visit Zuid-Limburg
DagtochtenEuropaFietsroutesGravelbikenLimburgMountainbikenNederlandTheBike.nlWielrennen

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.