Grenzeloos genieten in Belgisch Limburg: Fietstocht van 40 kilometer

door

We schreven eerder al dat je mooi kan wandelen in natuurreservaat de Maten, maar er is nog veel meer moois te ontdekken in de regio rondom Genk. Zo kan je bijvoorbeeld ook een fietstocht maken door de verschillende natuurgebieden die Genk te bieden heeft. Wij nemen je vandaag mee op een fietstocht door Genk en omstreken.

Verschillende natuurgebieden

Wanneer je gaat fietsen in de omgeving van Genk, dan kom je door een aantal verschillende natuurgebieden. Zo fiets je deels door de Kempen, kom je langs het bosrijke Bokrijk, geniet je van de natuur van de Maten en kom je langs de Waterschei. Genoeg te genieten en dat vlak over de grens met Nederland, want Genk ligt op ongeveer een half uurtje rijden van de Nederlandse grens.

40 kilometer genieten

Wanneer je een fietstocht gaat doen, kan je kiezen uit drie verschillende lussen. Je kan een route volgen van 22 kilometer, een route van 40 kilometer en een route van 50 kilometer. Wanneer je de fietstocht pakt van 40 kilometer kom je langs een heleboel mooie natuur. Je kan de fietstocht eigenlijk vanaf overal starten. Dankzij de handige kaart van Visit Limburg, kan je zien naar welke knooppunten je moet fietsen om de route te volbrengen.

Wanneer je start in het centrum kan je er voor kiezen om de route linksom or rechtsom de fietsen. Zo kan je bepalen wat je eerst wil zien . Op deze kaart van Visit Limburg zie je meteen waar welke trekpleister of bezienswaardigheid is. Als je de kaart krijgt bij je fietsverhuurder, dan staat er ook op waar mooie spots zijn om foto’s te maken voor Instagram. Zo weet jij precies wat je niet mag missen.

Credit: visitgenk.be / Visit Limburg

Eerste stop: Bokrijk

Wanneer je ervoor kiest om linksom te fietsen, dan is de eerste bezienswaardigheid Bokrijk. De naam Bokrijk zegt misschien wel wat, zeker als je in Zuid-Limburg woont of jonge kinderen hebt. Bokrijk is, naast fantastische natuur, namelijk ook een grote speeltuin. Wij komen natuurlijk voor de natuur. In Bokrijk kom je terecht in een mooi bos, waar je lekker koel kan fietsen, zeker op warme zomerdagen. In Bokrijk vind je verder ook iets speciaals, namelijk een waterbrug. Dit is niet zomaar een brug, je fietst hier door het water heen. Alsof Mozes zelf het water scheidde. Dit is dan ook een goed punt om je eerste stop in te lassen. Geniet van het uitzicht en laat je verrassen.

Natuurreservaat de Maten

Wanneer je Bokrijk verlaat, zet je de tocht door richting natuurreservaat de Maten. Dit natuurreservaat bestaat voornamelijk uit vijvers, maar bevat ook verschillende heidegebieden en eiken-berkenbossen. Onderweg kan je genieten van de fantastische natuur en kom je langs een aantal verschillende woonwijken. Wanneer je door natuurreservaat de Maten fietst, fiets je vooral over de verharde weg. Je fiets hier meer om de natuur heen, maar dat betekent niet dat je niet even een de-tour kan maken om van het bijzondere stukje natuur te genieten. We hebben ook een artikel geschreven over de Maten, daarin vind je nog veel meer informatie over dit mooie stukje natuur.

Kattevennen

Vanuit natuurreservaat de Maten vervolg je de reis naar Kattevennen, een ander stukje natuur in Genk. Ook hier kan je fantastisch wandelen. Wat speciaal is aan Kattevennen, is de cosmodrome. In de cosmodrome kun je onder een grote koepel naar een sterrenkaart kijken en neemt een gids je mee door het heelal. Ook is er een werkend obersvatorium, waar je in een grote koepel door een telescoop naar de sterren kan kijken. Hier worden regelmatig kijkavonden voor georganiseerd, waar je naartoe kan gaan. Daarnaast kan je ook fantastisch mooi wandelen in dit gebied en heb je vanaf de bliksemtrap een adembenemend uitzicht over de omliggende natuur.

Vanuit de Kattevennen maak je vervolgens de afsluitende tocht terug naar het centrum van Genk. Je fietst dan door de bossen van de Kempen. Na een lange dag kom je dan weer terug waar je begonnen bent, en ben je klaar om even een hapje te gaan eten en daarna voldaan je bed in te duiken.

BelgiëDagtochtenFietsroutesLimburgTheBike.nl

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.