Credits: Linda Richter

Gravelbiken vanuit de Noord-Italiaanse stad Bolzano

door

Gravelbike-liefhebbers, opgelet! Met alleen al meer dan 50 kilometer aan fietspaden, is Bolzano bij uitstek een fietsbestemming van jewelste. Vanuit dit uitgebreide fietsnetwerk ben je slechts een paar trappen verwijderd van de prachtige omgeving van Bolzano. Gelegen tussen de Alpen en de indrukwekkende pieken van de Dolomieten krijgen je beenspieren hier met zekerheid een stevige workout. Hoogtemeters maken? Geen probleem dus. Beginnende fietser? Ook geen probleem. De mogelijkheden om te gravelbiken lijken eindeloos in de Noord-Italiaanse stad Bolzano, wat ook wel Bozen wordt genoemd.

Wat is gravelbiken eigenlijk?

Laten we bij het begin beginnen. Voor mij, als iemand die nog nooit heeft gegraveld, is deze vraag heel logisch: wat houdt gravelbiken eigenlijk in? Het antwoord is eenvoudig. Gravelbiken is avontuurlijk fietsen. Een gravelbike is geschikt voor verschillende soorten ondergronden, zowel verharde wegen als onverharde paden, waardoor je eindeloos kunt variëren. In een notendop; met een gravelbike kun je op plekken komen die je met een gewone fiets niet kunt bereiken. Een racefiets beperkt je tot geasfalteerde wegen, terwijl mountainbiken daarentegen weer niet echt geschikt is voor het asfalt. De gravelbike biedt hier de perfecte oplossing, het beste van beide werelden.

Vanuit Bolzano gravel je zo de natuur in

We volgen een deel van de gravelroute die Sander Kolsloot (Cycling Destination) voor ons heeft uitgestippeld. Al snel verlaten we Bolzano en gravelen we tussen wijngaarden, kastelen en bossen. Het is eind oktober en de herfstkleuren laten zich hier en daar voorzichtig zien. Ondanks de grotere kans op regen in deze tijd van het jaar, is de temperatuur ideaal voor sportieve activiteiten zoals gravelbiken.

Hoogtemeters en afdalingen

Zodra we het asfalt inruilen voor onverharde paden laten de meer ervaren fietsers van de groep wat lucht uit hun banden voor een betere stabiliteit. De route voert ons langs prachtige uitzichten en pittoreske meertjes. Om daar te komen, staan er 1.210 hoogtemeters op het programma. Als een niet al te fanatieke fietser, maar eerder als incidentele fietsavonturier, vraag ik me af hoe ik het ervan afbreng. “Zolang je maar blijft trappen, hoe langzaam je ook gaat!”, wordt er regelmatig geroepen. Het gaat zeker niet vanzelf, maar de inspanning is het meer dan waard. De plaatsen waar we komen zijn werkelijk schitterend mooi en de afdalingen die volgen, zijn de kers op de taart.

Lunchtip tijdens jouw gravelbike tocht

Tijdens onze gravelbiketocht lunchen we bij Seehotel Ambach, een prachtig hotel/restaurant aan het Lago di Caldaro. Hier worden verse ingrediënten uit eigen tuin gebruikt in combinatie met krachtige smaken die zowel de mediterrane als de alpiene keuken typeren. Een absolute aanrader!

Via het Lago di Monticolo Piccolo gravelen we terug naar Bolzano

De extra energie van de lunch komt goed van pas wanneer we onze gravelbiketocht vervolgen. We moeten namelijk een stevige klim maken. Snelheid is hier niet het belangrijkste, consistentie is key. Blijven trappen dus, en mentaal sterk blijven. We gravelen door de herfstige bossen richting het Lago di Monticolo Piccolo, waar we even tot rust komen en kunnen genieten van het prachtige meer. Daarna is het tijd voor de grote afdaling!

Voor het donker zijn we terug bij ons hotel in Bolzano en besluiten om de zonsondergang vanaf Soprabolzano te bekijken. Binnen no-time stappen we in de gondel die ons in tien minuten naar boven brengt. De avond is bewolkt, maar het uitzicht op de bergen blijft indrukwekkend.

Bolzano: de hub voor bergliefhebbers

Bolzano is echt een hub voor liefhebbers van de bergen, ongeacht welke outdoor sport je graag doet. De comfort van de stad in combinatie met hoe snel je de stad kunt vervangen voor natuur maakt het een aangename verblijfplaats. Het centrum telt talloze winkels, van boetiekjes tot outdoor winkels. Restaurants zijn ook in overvloed aanwezig, van snelle hap tot restaurants met Michelin ster.

Uit eten in Bolzano

En de reviews liegen er niet om, het eten in Bolzano is voortreffelijk en er is veel te kiezen. Om het je wat makkelijker te maken, heb ik hieronder een aantal aanraders voor je:

Overnachten in Bolzano

Tijdens deze trip verbleven we in Hotel Stiegl Scala, Bolzano. Het goed gewaardeerde hotel ligt centraal, op slechts 5 minuten lopen van de gondel die je naar Soprabolzano (in het Duits: Oberbozen) brengt. Het hotel beschikt over een fietskelder waar je je fiets veilig kunt stallen en onderhouden. Bij het verblijf in het hotel is de Bolzano Bozen Card inbegrepen, waarmee je talloze musea kunt bezoeken, en gebruik kunt maken van het openbaar vervoer, inclusief de gondel naar Soprabolzano en het treintje naar Klobenstein.

Vervoer naar Bolzano

Hoewel je de reis van ruim 1.000 kilometer wellicht gemakkelijk met de auto kunt maken, zijn er ook andere opties om in Bolzano te komen. Overweeg bijvoorbeeld de Night Jet naar Innsbruck en stap over op een trein naar Bolzano. Een andere mogelijk is het vliegtuig, vanaf Düsseldorf vlieg je direct met SkyAlps naar Bolzano.

DagtochtenDolomietenEuropaGravelbikenItaliëTheBike.nl

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.