Credits: Florence Gross

La Reine Gran Fondo – hét women-only fietsevenement in Zwitserland

door

Op 23 juni vond de 2023 editie plaats van de ‘La Reine Strictly Female Gran Fondo’. Met mijn Hollandse ‘veel meer dan een dijk heb ik niet beklommen per fiets’-benen verschijn ik aan de start met een bonte verzameling vrouwen van verschillende nationaliteiten. Ik moet eerlijk bekennen dat ik aanvankelijk wat geïntimideerd wordt door vele Zwitserse vrouwen in strakke outfits. Na luid gejuich vertrekt het ruim 150 koppige vrouwenpeloton vanuit Gstaad in Zwitserland.

Twee routes om te kiezen bij La Reine Gran Fondo

Voor de route kon gekozen worden uit twee afstanden:

  • De Gran Fondo met een lengte van 136 kilometer en 2.975 hoogtemeters met optioneel drie getimede secties om je te meten aan de rest van het peloton. 
  • De Medio Fondo met een lengte van 87 kilometer en 1.800 hoogtemeters met optioneel twee getimede secties, uphill versus flat.

De getimede stukken staan duidelijk aangegeven met bordjes, de optelsom zal uiteindelijk het scorebord bepalen. Al blijkt later dat sectie twee door sabotage unplugged is, het wordt dan ook een berggeitenpodium.

De routes starten en eindigen gezamenlijk en selectie van het parcours is niet bindend. Dus mocht je onderweg energie tekort (of over) hebben dan is een switch zo gemaakt. Onderweg staan ook enkele foodstops dus aan alles is gedacht.

De start van La Reine Gran Fondo

Met onze 100% Women Cycling groep van 18 vrouwen van 18 verschillende nationaliteiten verschijnen we aan de start. Van Japanse of Deense strijders met stalen kuiten tot firsttimers met knikkende knieën. Bij de start worden we opgezweept door muziek uit de speakers van de Poolse Maja: ‘Unstoppable’ van SIA, ‘We are the champions’ van Queen en de Backstreet boys wisselen elkaar af. Beide routes beginnen met een klim van ongeveer 600 hoogtemeters waarbij het peloton al snel uiteen valt in een hoopje puffende solorijders. Let the race begin!

Van snack naar snack fietsen

Onderweg zijn er drie officiële stops voor catering. Na de eerste klim staat de havermoutpap klaar, die ondanks dat ik niet van havermout houdt verrukkelijk is. Daar blijkt dat mijn tegenwindfietsbenen prima gemaakt zijn voor het beklimmen van een Zwitserse bergpas. Ik ben in de kopgroep van de Gran Fondo beland. De rit gaat glooiend tussen de koeien door, waarbij ik steeds afweeg of ik liever de voor- of achterkant van de koe passeer. We vullen onderweg onze buikjes en als het Gran Fondo peloton onze route verlaat vind ik een Zwitserse buddy voor de rest van de tocht.

Finish van La Reine Gran Fondo

Als we enkele kilometers voor de finish fietsen komt de wind vol op kop. Mijn nieuwe Zwitserse buddy kijkt me vertwijfeld aan, maar een wedstrijdje tegenwind fietsen over vlak terrein, dat kan deze Hollander en ik neem weer de lead. Ietwat verdwaasd bereiken we de finish midden in Gstaad. Behalve een fotograaf die zijn camera nog aan het opstellen is, is het rustig. Geen finishbiertje, geen tent met muziek. Maar als de racetracker door een lieve dame van mijn fiets wordt geknipt ben ik toch overtuigd: we hebben het gehaald. We geven elkaar een intense knuffel en fietsen vijf bonuskilometers terug de berg op naar het hotel. De organisatie blijkt achteraf onze komst nog niet verwacht te hebben, er werd nog opgebouwd.

Alleen maar winnaars in Zwitserland met 100% Women Cycling

Ons voltallige internationale gezelschap weet vandaag de finish te halen. Stuk voor stuk zijn er grenzen verlegd. Onder een luid ‘You are the champions’ halen we ze op van het station. Voor die laatste vijf bonuskilometers was dus een hack, leve de Zwitserse treinen! Terwijl een DJ het feest aanzwengelt wordt er gefeest. De Lareine wielrenners blijken eenvoudig te herkennen aan de tanlines. Deze Hollander blijkt bovendien derde plaats veroverd te hebben op de medio fondo! 

Finish met nieuw Zwitsers maatje - La reine strictly female 2023

Organisatie

Registratie kan online via de officiële La Reine website. Fietshuur kan ter plaatse geregeld worden. Gstaad staat bovendien bol van de fijne hotels om voor- en na de wedstrijd te relaxen. Huus Gstaad ligt vlakbij start en finish en is bovendien de plek waar de afterparty en prijsuitreiking plaatsvinden.

DagtochtenEuropaFietsroutesTheBike.nlWielrennen

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.