Mountainbike juweeltjes in centraal-Zwitserland

door

Centraal-Zwitserland is de regio waar Zwitserland in 1291 werd gesticht. Volgens de overlevering is de Rütliweide, gelegen aan de oevers van de Vierwaldstättersee het begin van de Zwitserse Confederatie.
Het lijkt mij dan ook een uitstekend plan, om met als uitvalsbasis de Vierwaldstättersee, onder ons Nederlanders beter bekend als het meer van Luzern, deze regio met de elektrische mountainbike te gaan ontdekken. Ik doorkruis de kantons van Nidwalden, Obwalden, Schwyz en Luzern. De variatie is enorm; Van gemakkelijke mountainbikepaden tot uitdagende enduro-trails en van ronddwalen door de historische stad Luzern tot de smeltende gletsjers van het Titlisgebergte en zijn omliggende bergmeren. Houd je net als ik van veelzijdigheid en het ontdekken van nieuwe juweeltjes? Lees dan snel verder want Centraal-Zwitserland zit vol met (fiets) verrassingen

Een fietsexpeditie in Centraal-Zwitserland

Vol enthousiasme begonnen we op de eerste dag van mijn vierdaagse trip aan de verkenning van het Titlisgebergte in Centraal-Zwitserland. Deze berg, gelegen nabij het wintersportoord Engelberg, rijst tot een hoogte van 3.238 meter en ligt op zo’n 30 kilometer afstand van het Vierwoudstättermeer.

We laten ons ophalen door een busje met aanhanger en de fietsen worden vakkundig geladen en vastgezet met spanbanden. Hoewel Zwitserland ongetwijfeld net zo bureaucratisch is als Nederland, is deze manier van het vervoeren van fietsen in ons kikkerlandje verboden. Het voelt als het begin van een avontuurlijke kanotocht door een Zwitserse vallei, waarbij de gids zich met zijn busje stuiterend naar het startpunt brengt. Eenmaal aangekomen in het dorpje Stöckalp nemen we cabinelift omhoog. Vanaf hier start onze fietsverkenning van het hooggebergte in het kanton Obwalden.

Dag 1: de 4 seen bike tour in Engelberg

De fietsroute start bij de Melchsee, gelegen op een hoogte van 1.800 meter. Deze route leidt je via de Tannensee, Engstlensee en Trübsee naar de Jochpass, vanwaar je een prachtig uitzicht hebt op de gletsjers van het Titlisgebergte. Deze route staat bekend als de “4 Seen Bike Tour“. De meren werken kalmerend, het heeft een voelbaar effect op de geest en de chemie van je lichaam. De zon komt door, en ondanks de snel afkoelende oktobermaanden besluit ik om een verfrissende duik te nemen. In deze tijd van het jaar, wanneer het water snel afkoelt zijn er veel vissers actief langs de oevers van de meren. Het is een prachtig gezicht. Bij ieder meer kom ik wel een paar vissers tegen, en ze kijken me met verbazing en lichte irritatie aan, wanneer ik hun visvangst met mijn duik verstoor.

De smeltende gletsjer van het Titlisgebergte

Het koude water van de Engstlensee schudt me letterlijk wakker, en dat is maar goed ook, want we zijn inmiddels aangekomen op de top van de Jochpass. Hier liggen twee flowtrails met veel natuurlijke elementen. Zowel de rode als de zwarte route heeft steile stukken, drops en tal van bochten waarmee je je vaardigheden naar een hoger niveau kunt tillen. De rode route is 1,6 km lang en leidt je te midden van het Titlisgebergte met in je rug de smeltende gletsjer naar de rand van de magische wateren van de Trüebsee. Vanaf hier ben je met stoeltjeslift in no-time weer boven voor nog meer sensatie.

Ben je meer een genieter en waan jij je liever rustig naar beneden richting het laatste meer? Dan kan je ook het brede grindpad pakken. Want of je nu een avontuurlijke mountainbiker bent of gewoon wilt genieten van de schoonheid van de Zwitserse Alpen, Engelberg is een uitstekende keuze en een geweldige toegangspoort tot dit prachtige deel van Zwitserland.

Mtb route Centraal-Zwitserland dag 1

Dag 2: De veelzijdigheid van mountainbike en Centraal-Zwitserland

Aan de oostelijke oever van het Vierwoudstättermeer ligt het kanton Schwyz. Met pittoreske dorpen zoals Brunnen, gelegen aan de oevers van het meer, en het dorp Einsiedeln, bekend om zijn imposante klooster, biedt deze regio niet alleen prachtige natuurlijke schoonheid maar ook een rijke culturele ervaring. Terwijl je je in Engelberg nog waande onder het imposante toezicht van de gletsjer van Titlis voelt het een uurtje verder naar het oosten gemoedelijker. De meren maken plaats voor grazende koeien, bergstenen veranderen in alpenweiden, en kilometers aan steenachtige paden maken plaats voor smalle, technische trails die door de bossen van het kanton Schwyz slingeren. Onderweg kom je langs oude traditionele Zwitserse boerderijen. De regio ademt traditie en rust uit. Het verbaast me dan ook niet dat veel Zwitsers ervoor kiezen om hier in de buitenlucht actief te zijn.

Het hervinden van schoonheid

De hoogste berg in het kanton Schwyz is de Grosser Mythen, met een hoogte van 1.900 meter. Dit is vrij laag in vergelijking met de bergtoppen in het kanton Wallis/Valais, bekend om zijn vierduizenders. Door de lagere ligging van Schwyz kun je hier al vroeg in het fietsseizoen actief zijn, omdat de sneeuw sneller smelt. Thomas, die in de rol als coördinator van bikegenoss, het fietstourisme van Centraal-Zwitserland vertegenwoordigd merkt op dat er gewerkt wordt aan een herpositionering van het gebied. Hier wordt er steeds minder gesproken over een strikt winter- of zomerseizoen.

Als een avonturenpark in de buitenlucht

Waar laaggelegen gebieden in de Alpen steeds vaker worstelen met voldoende sneeuw in de wintermaanden zie je dat de kantons in Centraal-Zwitserland hier goed op in spelen. De kabelbanen zijn hier bijna het hele jaar door geopend, dus of je nu van fietsen houdt of van snowboarden of skiën, je kunt hier bijna het hele jaar door genieten van de buitenlucht. Zie het als een permanent outdoor avonturenpark. Stel dat je in het najaar nog wilt gaan mountainbiken in de bergen zonder vast te komen te zitten in de sneeuw, dan biedt dit gebied een uitstekende kans van slagen. Bovendien is het slechts ongeveer 8 uur rijden met de auto vanuit Nederland, of je kunt er in slechts een half uurtje met de trein vanaf Zurich komen, waar veel vluchten vanuit Amsterdam naartoe gaan.

De Grosser Mythen: een berg met een verhaal

De Grosser Mythen, de grootste berg van het kanton Schwyz staat vandaag de dag nog steeds als een majestueus symbool van een oud verhaal. In een ver verleden, toen de Alpen nog bevolkt werden door goden en geesten, heerste de machtige godin Alpina over de bergen van Centraal-Zwitserland. Ze was de bewaakster van eeuwenoude geheimen en de beschermster van de prachtige bergtoppen. Een van haar favoriete scheppingen was de Grosser Mythen, een berg met een perfect kegelvormige top. Pak je vanaf Rickenbach de Rotenfluebahn cabinelift omhoog dan zal het meer achter de bergen verdwijnen en heb je en goed zicht op deze opvallende berg. Ergens voelt het alsof de godin Alpina nog mee kijkt over je schouder en het fietsen net wat minder kracht kost. Met een beetje bijgeloof is niets mis toch?

MTB route dag 2 Rickenbach

Mountainbiken naar het klooster van Einsiedeln

Een ander grote bezienswaardigheid is het Klooster van Einsiedeln, tevens het dorp waar we overnachten En ondanks dat deze 2 bezienswaardigheden in termen van een historische of mythische relatie niets met elkaar te maken hebben verbaast het me niet dat een van de mooiste kloosters van Zwitserland nu net deze regio is neergestreken.

Dag 3: Een waan door het ridderlijke landschap van Einsiedeln

Het Klooster van Einsiedeln dient als ons vertrekpunt. Ik vind het bewonderenswaardig dat hier nog steeds tientallen monniken wonen, die vanwege hun toewijding aan God zoveel mogelijk contact met de buitenwereld vermijden. Het voelt alsof de tijd een paar honderd jaar is teruggedraaid. Achter het klooster loopt een landweg omhoog naar de top van de eerste heuvel, waar je een prachtig uitzicht hebt op dit indrukwekkende klooster. Dit schitterende gebouw is omgeven door een enorm plein en bijgebouwen, waaronder een paardenstal en een oude abdij. Zelfs als je geen sterke religieuze overtuigingen hebt, is een bezoek aan het klooster vanwege de prachtige architectuur de moeite waard.

De bergen maken hier plaats voor heuvels, en in dit deel van Schwyz vind je geen skiliften meer. Dus zul je op eigen kracht omhoog moeten fietsen. Als je nog verder fietst, bereik je op een hoogte van 1.100 meter de top van de eerste berg. Hier bevindt zich een technische mountainbiketrail met steile en soms gladde stukken vanwege het natte oktoberweer. De sporen van een recent gehouden Zwitserse Enduro-wedstrijd zijn nog goed zichtbaar, met hier en daar on-opgetuigde linten tussen de bomen. De trail is duidelijk goed onderhouden, maar je moet opletten voor boomwortels en scherpe bochten. Je stuurvaardigheid wordt op de proef gesteld in de bosrijke omgeving. Na enkele valpartijen, gelukkig zonder lichamelijke schade maar met enige mechanische schade, bereiken we uiteindelijk ons einddoel: het Meer van Zürich.

MTB route dag 3 Pfäffikon

Andere manier van fietsen in Zwitserland

In Nederland zit fietsen diep geworteld in onze cultuur. Bij het plannen van mijn vakantie is de fiets het eerste item op mijn checklist. Voor mij persoonlijk betekent dat meestal het opzetten van mijn tent op een vaste locatie of het boeken van een gezellig hotelletje. Vandaaruit verken ik de omgeving om vervolgens terug te keren naar dezelfde plek aan het einde van de dag. Maar soms is het goed om uit je comfortzone te stappen, en Zwitserland heeft me laten zien hoe. Zie het als bikepacken 2.0.

De Zwitserse fietsinfrastructuur verschilt sterk van wat we in ons vlakke land gewend zijn, maar het is absoluut de moeite waard om deze nieuwe dimensie van fietsen te ontdekken. Hier is het heel gebruikelijk om je mountainbike in de trein mee te nemen. En wist je dat de skiliften in Zwitserland ook dienst doen als openbaar vervoer voor fietsers? Dit opent de deur naar een buitengewone manier om Zwitserland te verkennen. Geen saaie geasfalteerde fietspaden die je van A naar B brengen, maar een avontuurlijke tocht waarbij je met je fiets de skilift in stapt, om vervolgens een overvloed aan opties te hebben aan verschillende paden die je naar het volgende dal brengen. Bovendien zijn er steeds meer bikehotels te vinden, vaak met een eigen bikestation waar je je fiets kunt schoonmaken en waar de service wordt geboden om je bagage moeiteloos van het ene naar het andere hotel te vervoeren. Dat betekent dat je niet hoeft te worstelen met je bagage tijdens je fietstochten.

Mtb in Centraal-Zwitserland: juweeltjes met een verhaal

Centraal-Zwitserland is niet zomaar een bestemming, het is een avontuur dat begint bij de wortels van de Zwitserse Confederatie op de Rütliweide. Het voert je mee door majestueuze bergen, kristalheldere meren en historische verhalen. Of je nu een doorgewinterde fietser bent of gewoon op zoek bent naar ontspanning, Centraal-Zwitserland heeft alles wat je nodig hebt. Hier wordt fietsen een reis vol verrassingen, en de enige beperking is je eigen nieuwsgierigheid. Dus stap op je mountainbike en laat je betoveren door Centraal-Zwitserland!

DagtochtenEuropaFietsroutesMountainbikenTheBike.nl

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.