Fotocredit: Unsplash Paxson Woelber https://unsplash.com/@paxsonwoelber

Ontdek deze 3 creatieve manieren van winters fietsen in de Bergen

door

In de winter zijn de bergen niet alleen een bestemming voor skiërs en snowboarders. Ook fietsliefhebbers kunnen volop genieten van prachtige afdalingen in schilderachtige berglandschappen. Wij bespreken drie creatieve opties voor fietsen in de bergen in de winter: fatbiken, snoocing en moonbiken. We beantwoorden ook veelgestelde vragen en delen drie populairste regio’s waar je deze activiteiten kunt ervaren.

3 manieren om te fietsen in de winterse bergen

 1. Fatbiken
 2. Snoocing
 3. Moonbiken

1. Fatbiken

In Nederland kennen we de fatbikes vooral als de opgevoerde fiets met dikke banden waar met name scholieren op fietsen. Maar deze fiets is juist ontwikkeld voor winterse omstandigheden. De extra brede banden zijn perfect voor sneeuw en modder. Fatbiken is daarom een geweldige manier om in de winter de bergen te verkennen.

Waarom fatbiken in de bergen in de winter zo leuk is:

 • Stabiliteit: de extra dikke banden zorgen voor een goede stabiliteit op besneeuwde paden, waardoor je met meer vertrouwen fietst.
 • Adembenemende uitzichten: geniet van de serene winterlandschappen terwijl je door dichte bossen en over besneeuwde bergtoppen fietst. Je ziet plekken waar je normaal nooit komt.
 • Volop uitdaging: fatbiken in de sneeuw kan behoorlijk intens zijn, wat het perfect maakt voor avontuurlijke fietsers die op zoek zijn naar een uitdaging.

2. Snoocing

Snoocing, ook wel Yooner genoemd, is een unieke activiteit die skiën en fietsen combineert. Okay, de Snooc heeft geen wielen maar je zit wel op een zadel. Vandaar dat wij vinden dat deze opkomende sport wel degelijk in het rijtje winters fietsen thuishoort. Het is een geinige manier om de bergen in de winter te verkennen en biedt een compleet nieuwe ervaring.

Waarom snoocen zo leuk is:

 • Geen lift nodig: in tegenstelling tot skiën hoef je geen skilift te nemen. Je kunt gemakkelijk een klein stukje de berg op lopen omdat de snooc niet zwaar is en je geen apart schoeisel nodig hebt.
 • Milieuvriendelijk: Snoocing is een milieuvriendelijke manier om de bergen te verkennen, omdat het geen gebruik maakt van elektriciteit of brandstof.
 • Spannende afdalingen: Er zijn talloze afdalingen in de bergen die perfect zijn voor snoocing, of je nu een beginner of een ervaren wintersporter bent.

3. Moonbiken

Moonbikes zijn volledig elektrische sneeuwmachines die meer op een fiets dan op een slee lijken. Het is de meer avontuurlijke variant van Snoocing omdat je veel dynamischer bent. Aan de achterkant drijft een sneeuwscooterachtige baan de fiets aan, terwijl een brede maar korte ski de voorkant stuurt. Vergeleken met een sneeuwscooter is een MoonBike een fractie van het gewicht en de grootte.

Moonbiken is een opkomende trend in de wereld van winteractiviteiten. Het hoeft niet uitsluitend maar meestal gebeurt moonbiken ’s nachts met speciale verlichting op de bike. In de nacht fietsen is niet optimaal voor nachtdieren dus zorg dat je altijd met een gids op pad gaat die het gebied kent en toestemming heeft om het gebied te verkennen.

Waarom moonbiken zo leuk is:

 • Magische ervaring: fietsen in de bergen bij maanlicht geeft een unieke en magische sfeer die je overdag nooit zult ervaren.
 • Ruimte en rust: ’s nachts is het vaak rustiger op de paden, wat betekent dat je kunt genieten van de bergen in alle rust en stilte.
 • Unieke herinneringen: Moonbiken biedt geweldige mogelijkheden om prachtige foto’s te maken en blijvende herinneringen te creëren.

Veelgestelde vragen over winters fietsen:

Heb ik speciale kleding nodig voor fatbiken in de winter?

Ja, het is belangrijk om je warm te kleden met lagen om jezelf te beschermen tegen de koude temperaturen.

Moet ik mijn eigen fatbike meenemen of kan ik er een huren?

In veel populaire wintersportgebieden kun je fatbikes huren bij lokale verhuurbedrijven.

Moet ik speciale verlichting voor mijn fiets hebben?

Ja, je hebt krachtige verlichting nodig om veilig te kunnen moonbiken.

Is moonbiken geschikt voor beginners?

Hoewel moonbiken een unieke ervaring is, is het misschien het beste voor meer ervaren fietsers, vooral bij nachtelijke omstandigheden.

Moet ik speciale vaardigheden hebben om te snoocen?

Nee, snoocen is geschikt voor alle niveaus, en beginners kunnen snel leren hoe het werkt.

Is het veilig om te snoocen in de bergen in de winter?

Veiligheid staat voorop bij snoocen, dus zorg ervoor dat je de juiste uitrusting draagt en de lokale regels en aanbevelingen volgt.

Populaire regio’s voor winters fietsen in de bergen

 1. De Alpen, Oostenrijk: De Alpen bieden een spectaculaire omgeving voor winterfietsen, met uitgestrekte besneeuwde paden en adembenemende uitzichten. Les Menuirs is bijvoorbeeld een perfecte uitvalsbasis. Daar zijn we zelfs al wezen fatbiken. Bovendien zijn de Alpen prima met de trein bereikbaar. Kijk voor de meest actuele informatie en tickets op NS International.
 2. Rocky Mountains, Colorado, Verenigde Staten: Colorado staat bekend om zijn prachtige bergen, en in de winter zijn de Rocky Mountains een geweldige plek voor allerlei winteractiviteiten, inclusief fietsen. Wist je bijvoorbeeld dat de eerste Moonbike is ontworpen in Boulder Colorado?
 3. Dolomieten, Italië: De Dolomieten bieden een schilderachtig decor voor winterfietsen, met glooiende heuvels en charmante dorpjes. Check NS International voor actuele informatie.

Of je nu kiest voor fatbiken, snoocing of moonbiken, fietsen in de bergen in de winter biedt een onvergetelijke ervaring. Zorg ervoor dat je de juiste uitrusting hebt, de lokale regels volgt en van de winterse pracht van de bergen geniet. Veel plezier op je volgende avontuur!

EntertainmentTheBike.nl

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.