Test: de Peak Design Out Front Bike Mount

door

Solid, solid as a rock! Dat is het nummer dat elke keer in mijn hoofd wordt afgespeeld als ik mijn telefoon op mijn fiets klik. Met de Peak Design Out Front Bike Mount kan ik mijn smartphone veilig meenemen en gebruiken tijdens het wielrennen of mountainbiken. Wel zo fijn wanneer je over boomstronken of drempels stuitert. Na een uitgebreide test van enkele maanden duik ik voor jullie met deze review dieper in mijn ervaringen.

Het belangrijkste: hij zit echt muurvast

Toen ik de eerste beelden van de Peak Design mounts (ook beschikbaar voor de motor) zag, kon ik het haast niet geloven. Ik kende wel houders voor navigatiesystemen, maar die wegen natuurlijk een stuk minder dan een smartphone. Met alle vibraties op de fiets leek me dat best spannend. Het laatste wat je wilt is dat je telefoon van je fiets vliegt. Dat gebeurt met de Peak design Out Front Bike Mount gelukkig écht niet.

Dat heeft alles te maken met het SlimLink systeem. Een combinatie van een mechanisch en magnetisch kliksysteem voor extra zekerheid. Daarvoor moet je dus wel een Peak Design telefoonhoesje of adapter aanschaffen, maar daarmee ben je meteen compatibel met alle andere Peak Design accessoires. Als je het hoesje vlakbij de mount houdt, voel je de kracht van de magneet er al aan trekken. Daarnaast zit er wel een aanvullend kliksysteem op de mount zodat je dubbele zekerheid hebt. Ik heb het zowel op straat als op MTB trails getest en ik kan echt zeggen: het zit múúrvast.

Test Peak Design Out Front Bike Mount

Hoogwaardige kwaliteit voor extra stevigheid

Ik heb al meerdere accessoires van Peak Design, zoals de Capture Clip, en weet dat de kwaliteitsstandaard hoog ligt. Dat is ook bij deze bike mount het geval. Hij bestaat voornamelijk uit aluminium wat naast solide voelt, óók zo oogt. Je hebt de keuze uit een eenvoudige schroef of een duimschroef om de mount mee op je fiets vast te zetten. Die laatste heeft als voordeel dat je zonder een imbussleutel te gebruiken de mount van positie kan wisselen.

Kunststof adapterringen

Natuurlijk is niet elk fietsstuur hetzelfde. Daarom zitten er 4 kunststof adapterringen in de doos waarmee je de diameter kunt aanpassen. Bij mij pasten de ‘standaard’ ringen zonder aanpassing op beide fietsen.

Test Peak Design Out Front Bike Mount

Snel te monteren

De Out Front Bike Mount komt compleet gemonteerd uit de doos. Je hoeft simpelweg alleen je fiets erbij te pakken en je kan hem erop zetten. Waar ik tegenaan liep bij mijn racefiets waren echter de remkabels. Die zitten daar dusdanig strak op het stuur dat ze in de weg zaten voor de draaiknop. Ik kon hem dus niet zo laag (horizontaal gezien) plaatsen als ik eigenlijk wilde en ook het aandraaien ging daardoor wat onhandig. Op mijn mountainbike had ik hier geen last van, dus het zal van fiets tot fiets verschillen.

Wisselen van positie iets uitdagender

Een van de dingen die ik graag met de mount wilde doen is het filmen van korte stukjes van de route in verticale positie. “Instantly turn your phone into a POV action camera” aldus Peak Design. In de praktijk valt dat wel iets tegen omdat je dit niet kan doen tijdens het fietsen. Hoewel het makkelijk en snel gaat met de draaiknop, moet je wel echt stilstaan om dit te doen. En wil je na het filmen je telefoon weer in horizontale positie, dan moet je dus ook weer afstappen.

Om de telefoon verticaal te kunnen plaatsen moet de bike mount overigens aan de linkerkant van je stuur zitten. Wanneer je hem rechts plaatst staat je telefoon precies op je stuurpen waardoor je hem niet ver kan kantelen. In principe niet erg, maar soms is midden gewoon fijner als je ook wilt navigeren met je telefoon. Gelukkig kun je met de eenvoudige draaiknop ook tijdens je rit nog wisselen!

Ervaringen met foto en video maken

Tijdens het fietsen pakte ik (stiekem 😉 wel eens mijn telefoon uit mijn steekzak om een foto of korte video te maken. Met de bike mount hoopte ik dit veiliger en handsfree te kunnen doen. Dat is tot op zekere hoogte gelukt. Foto’s maken gaat prima al is het niet per sé veiliger qua rijgedrag. De kans dat je telefoon valt is natuurlijk wel verwaarloosbaar en dat voelt héél fijn! Filmen daarentegen is wel een stuk makkelijker en veiliger. Mijn ervaring is wel dat het vooral op goed glad asfalt werkt dankzij de beeldstabilisatie in mijn telefoon. Op ruige mountainbike paden schudt je beeld behoorlijk, maar dat hoort er ook een beetje bij. Eigenlijk bij alles wat daar tussenin zit is het eindresultaat een beetje belabberd. Maar let op: dit ligt natuurlijk vooral aan je telefoon en niét aan de bike mount.

  • Een praktische tips voor zowel fotografie als navigatie is trouwens om tijdelijk je wachtwoord van je telefoon te halen. Gezichtsherkenning werkt niet echt lekker en een pincode invoeren is niet echt veilig tijdens het rijden. Je wilt dus snel kunnen swipen om te zien waar je bijvoorbeeld op een route bent.

Ideale combinatie met andere Peak Design accessoires

Voordat ik de Out Front Bike Mount had, was ik nog niet in bezit van een hoesje. Nu ik eenmaal in het SlimLink systeem zit is mijn leven er flink op vooruitgegaan! Met een mobile tripod waarop de magneet vastklikt doe ik nu eenvoudig videogesprekken met collega’s en familie. Of maak ik zonder beweging een timelapse video.

Peak Design Mobile Tripod

In de doos zit bovendien een extra mount voor accessoires. Als je een GoPro of een navigatiesysteem hebt kun je die dus eenvoudig combineren. En ondertussen wordt het wensenlijstje alleen maar groter. Want er is ook een adapter voor op tripods zodat je in plaats van een camera ook je smartphone erop kunt plaatsen. En wil je je telefoon ook in je auto ergens op vastklikken? Dan zijn daar ook speciale adapters voor, er is ook echt overal aan gedacht!

De Peak Design Out Front Bike Mount samengevat

  • Een solide systeem, zowel qua materiaal als stevigheid.
  • Makkelijk te monteren, zo vanuit de doos.
  • Niet goedkoop (± €80), maar wel zijn geld waard
  • Een compatibel telefoonhoesje of losse adapter is noodzakelijk om aan te schaffen
  • Als je eenmaal in het Peak Design ecosysteem zit… wil je niet meer terug

Alle specificaties weten? Kijk hier!

Fiets accessoiresReviewsTheBike.nl

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

2 reacties. Reactie plaatsen

  • Aranka, prima review. Een tip, schroef de mount niet té vast op het stuur. Dat voorkomt bij vallen dat eea afbreekt. Geldt ook voor je remhendels, niet te strak vastschroeven, voorkomt breuk bij omvallen van de fiets. Daarnaast kun je de mount eenvoudig (tijdens het rijden) draaien, zodat je ook kunt filmen. Succes

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.