Credits: Florence Gross

Waar moet je op letten bij het vinden van de juiste fietsband?

door

Het selecteren van de juiste fietsband is cruciaal voor een optimale fietsbeleving. Verschillende ondergronden vragen om verschillende soorten banden, van racefietsen tot gravelbikes en mountainbikes. In dit artikel vind je een compacte gids voor elk type fietsband, met speciale aandacht voor maat, bandendruk, profiel en materiaal.

Bandenmaten uitgelegd

Voordat we in de soorten banden duiken willen we eerst iets vertellen over de fietsbanden maten. Op een band staan namelijk allerlei getallen. Het is dan wel zo belangrijk om te weten welke grootte je nodig hebt. Er bestaan grofweg 3 meetsystemen:

  1. ETRTO: omschrijft twee eigenschappen, de diameter van de velg en de dikte. Voorbeeld: 37-622 (37 mm dik met een diameter van 622 mm)
  2. Inch: gebruikt drie maten en dat maakt het wat ingewikkeld lezen. Dit is ook niet zo precies en daarom minder geschikt. Toch interessant om te delen omdat je het vaker terug leest op fietsbanden. Met name voor mountainbikes. De Inch afmeting is gebaseerd op de diameter gemeten vanaf het loopvlak van de band, de wanghoogte van de band en de breedte van de band. Voorbeeld: 28 x 1 5/8 x 1 3/8
  3. Frans: omschrijft ook twee eigenschappen, de diameter van de buitenband en de breedte van de opgepompte band. Deze komt ook steeds minder vaak voor en met name bij racefietsen. Voorbeeld: 700 x 35C (diameter van 700 mm 35 mm breedte). C staat voor de wanghoogte en is bepalend voor de velgmaat van de band.

Om de juiste bandenmaat voor je fiets te bepalen kijk je naar:

  • Wat de fabrikant aanbeveelt: dit vind je meestal op de zijwand van je huidige banden of in de handleiding van je fiets.
  • De breedte van je velgen: breedere velgen kunnen bredere banden ondersteunen.
  • De ruimte in je frame en vork: zorg ervoor dat er voldoende ruimte is rond de banden voor veilige beweging, vooral als je bredere banden overweegt.

Racefietsbanden

Racefietsbanden zijn ontworpen voor snelheid en efficiëntie op de weg. Ze zijn lichtgewicht en hebben een lagere rolweerstand dan bijvoorbeeld de brede mountainbikebanden. Dat maakt ze geschikt voor lange afstanden op glad asfalt.

  • Maat: typische breedtes variëren van 23mm tot 28mm. Smalle banden zijn sneller, maar bredere banden bieden meer comfort.
  • Bandendruk: een hogere druk van 6 tot 8 bar zorgt voor minder rolweerstand. Pas de druk aan je gewicht en comfortvoorkeur aan.
  • Profiel en materiaal: kies een glad profiel voor minder weerstand op asfalt. Materialen moeten lekbestendig en duurzaam zijn.
Racefietshelm AGU
Fotocredit: Agu

Gravelbanden

Gravelbanden zijn veelzijdig en ontworpen voor een mix van asfalt en onverharde wegen. Ze bieden een goede balans tussen snelheid en tractie op divers terrein. Recent hebben we nog een artikel geschreven over twee type gravelbanden. Daarin werd duidelijk dat je zelfs binnen het segment kunt variëren. Van meer offroad, of juist meer combinatie met asfvalt.

  • Maat: deze banden zijn breder dan racefietsbanden (30mm tot 45mm) voor meer stabiliteit en comfort op ruwe ondergronden.
  • Bandendruk: een lagere druk (3 tot 5 bar) verbetert de grip en het comfort op ongelijk terrein.
  • Profiel en Materiaal: zoek naar banden met een robuust profiel voor betere grip. Duurzaamheid en lekbestendigheid zijn essentieel.
Gravelbikebanden
Fotocredit: Specialized

Mountainbikebanden

Mountainbikebanden zijn gemaakt voor ruw terrein en technische trails. Ze zijn breed en bieden uitstekende tractie en stabiliteit op uitdagende ondergronden.

  • Maat: breedtes variëren meestal 1.9″ inch en 2.5″ inch (48mm tot 63mm). Kies een breedte gebaseerd op je rijstijl en het type terrein. Voor rotsachtige stukken in hooggebergten kun je beter uit de voeten met een wat bredere band.
  • Bandendruk: een lagere druk (2 tot 4 bar) zorgt voor betere grip en demping op ruige paden.
  • Profiel en Materiaal: diepe, agressieve profielen zijn ideaal voor modderige en rotsachtige paden. Zachte rubbercompounds bieden meer grip.
MTB flow trail - St Moritz Zwitserland
Credits: Florence Gross

Tubeless fietsbanden

Los van deze drie soorten fietsenbanden bestaat er een gemene deler: tubeless fietsbanden. Met tubeless banden is een traditionele binnenband niet meer nodig. Deze banden worden direct op de velg gemonteerd met een luchtdichte afdichting én een silicone vulling. Met deze vulling verklein je de kans op lekrijden. Doordat er geen binnenband is, is het risico op een ‘snakebite’ of stootlek kleiner. Bovendien kunnen ze met een lagere druk worden gereden, wat zorgt voor meer comfort en betere grip. Dat is met name lekker op onverharde wegen of paden. Ideaal voor fietsvakanties. Voor een tubeless systeem heb je een specifieke velg en band nodig. Controleer dus voordat je een tubeless band aanschaft of je wiel én de band tubeless-ready zijn.

Conclusie voor het vinden van de juiste fietsband

Elk type fietsband heeft zijn eigen kenmerken. Dat maakt elke band weer geschikt voor specifieke omstandigheden en rijstijlen. De juiste band kiezen betekent het balanceren van maat, druk, profiel en materiaal om de beste prestatie en comfort te bereiken. Een goed gekozen fietsband verbetert niet alleen je rijervaring, maar draagt ook bij aan je veiligheid, ongeacht het terrein waarop je rijdt.

GravelbikenKeuzehulpenMountainbikenTheBike.nlWielrennen

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.