Fietsend van Coevorden naar Nordhorn: de Waterzwaardweg

door

Heb je zin in een lekker fietstochtje en een tripje naar het buitenland, maar wil je niet te ver reizen? Dan is de nieuwe fietsroute ‘de Waterzwaardweg’ een prachtige route om te proberen. De route is ontstaan ter ere van de stedenband tussen Coevorden en Nordhorn die in 2023 zestig jaar bestaat. Vanaf Coevorden fiets je in zo’n 60 kilometer, langs waterwegen, weilanden, beekjes en rivieren, naar Nordhorn in Duitsland. Een toffe grensroute die je in een dag fietsen een heerlijk vakantiegevoel geeft.

Foto © Grafschaft Bentheim Tourismus

Een zeer toegankelijke fietsroute lang het water

De naam ‘Waterzwaardweg‘ (Wasserschwertroute in het Duits) verwijst naar een kunstwerk met de naam ‘Waterzwaard’, gemaakt door Adri de Fluiter. Dit kunstwerk vind je op de grens tussen Nederland en Duitsland, specifiek op het punt waar het Alte Picardiekanaal en het Schoonebeker Diep splitsen. Hoe dan ook is water een belangrijk terugkerend thema op deze route. Je fietst namelijk langs vele waterwegen, beekjes, rivieren en meren. Dat begint al in Coevorden, waar je start door de rivier de Vecht te volgen.

Waar loopt de fietsroute Waterzwaardweg?

Op de Waterzwaardweg fiets je vanaf Coevorden naar het levendige stadje Nordhorn in Duitsland. Onderweg fiets je door een natuurrijk landschap met fantastische uitzichten. In vier uur fietsen leg je ongeveer 60 kilometer af. In het begin fiets je door een landelijk, vlak gebied. Na zo’n 30 kilometer krijg je een klein klimmetje voor de kiezen en daarna is de tocht grotendeels heuvelafwaarts. Het lage aantal kilometers, de goed onderhouden, en grotendeels vlakke, wegen maken de Waterzwaardweg een heerlijke rit voor de recreatieve fietser. Onderweg kun je dus optimaal genieten van al het moois om je heen.

Starten vanuit typische Drentse sferen

In Coevorden – de oudste stad van Drenthe – en omgeving ervaar je typische Drentse sferen. Een regio waar pittoreske dorpjes, historie en natuur hand in hand gaan. In de levendige binnenstad vind je verschillende musea, restaurants en winkels. Ook hotels zijn er ruim voorhanden. Dat maakt het een perfecte uitvalsbasis om de route te starten of eindigen. Toevallig of niet, cultuur, natuur en historie zijn ingrediënten die de start en het eind van de route met elkaar verbinden.

Overtocht met de veerpont op de Waterzwaardweg

Een leuk detail in de route is dat je een korte overtocht met de veerpont maakt. Deze oversteek maak je na 14,8 kilometer bij de rivier de Vechte net na het plaatsje Laar. Het bijzondere aan dit pontje is dat je het met je eigen handen bedient. Let wel op: je kunt het pontje alleen van april tot oktober gebruiken.

De highlights onderweg

Uiteraard is het plaatsje Nordhorn een van de highlights. Maar daarnaast mag je diverse andere plekken absoluut niet overslaan tijdens een fietstocht over de Waterzwaardweg. Zo is een bezoekje aan Klooster Frenswegen zeker een must. Dit klooster stamt uit 1394 en is zeer uniek, want er zitten maar liefst zes verschillende kerken onder één dak. Fiets je als de heide in bloei staat, dan is het natuurmonument Spöllberg een van de mooiste plekken langs de route. De heide vind je op oude grafheuvels. Deze heuvels zijn zo oud, dat een boer er een gouden beker vond die stamde uit 1500 voor Christus.

Idyllische plekjes langs de route

Op zoek naar nog meer idyllische plekken, dan ben je in Grafschaft Bentheim aan het juiste adres. Aan de rivier de Dinkel ligt het plaatsje Lage, ook wel bekend als Heerlijkheid Lage. Na de Dertigjarige oorlog (1618–1648) waren ze het plaatsje vergeten her in te delen en daarom was het plaatsje tot 1803 een politiek zelfstandige kleine staat met eigen rechtspraak. Je vindt er momenteel nog prachtige oude ruïne, een watermolen (momenteel in gebruik als theehuis), een herenhuis in Nederlandse bouwstijl en diverse landarbeiderswoningen.

Op naar het plaatsje Nordhorn

Uiteindelijk eindigt de fietstocht in het plaatsje Nordhorn. Dat is een klein, maar charmant stadje in de regio Graafschap Bentheim in Nedersaksen. Nordhorn kende een zeer bloeiend tijdperk in de tijd van de textielindustrie. Dankzij de strategische ligging aan de vele wateren, was dit een perfecte uitvalsbasis als handelsplaats. Het stadje wordt omsloten door de rivier de Vechte en een kanaalsysteem. Handig om producten via het water te verhandelen en het geeft Nordhorn momenteel een geheel eigen sfeer. Net als in Coevorden, vind je hier gezellige cafés, restaurants en winkels. Ideaal voor wat ontspanning na je tocht.

Culturele fietstochten in de omgeving van Nordhorn

Heb je meer dagen te besteden? Dan kun je in de omgeving van Nordhorn ook heerlijk fietsen en wandelen. Naast het water, staat de stad namelijk bekend om het brede culturele aanbod. Zo start vanuit de stad de Kunstwegen-Vechtdalroute: een fietstocht langs 140 sculpturen. Daarnaast vinden er regelmatig kunst- en cultuurevenementen plaats. Een breed aanbod voor zowel jong als oud.

Beste tijd om de Waterzwaardweg te fietsen

Terug naar de Waterzwaardweg. Elk jaargetijde brengt weer zijn eigen bijzonderheden met zich mee. Zijn eigen schoonheid. Ja, natuurlijk kun je de Waterzwaardweg jaarrond fietsen, omdat je over de openbare weg rijdt, maar de beste tijd is van april tot en met oktober. (Dat is ook de tijd dat je het pontje kunt gebruiken.) Fiets hem in de lente en nogmaals in de herfst om de verschillen te ervaren.

Op wat voor fiets kun je de route fietsen?

Zoals gezegd is de Waterzwaardweg heel toegankelijk. Zowel in afstand als in hoogtemeters. Met zo’n 60 kilometer kun je de tocht op elke fiets afleggen. Racefiets, gravelbike, toerfiets en uiteraard de e-bike. Zelfs heen en terug voor de asfaltvreters. Fiets je op een stadsfiets? Plak er dan een lekker weekendje in Nordhorn aan vast. In totaal ga je zo’n 86 meter omhoog in een relatief korte tijd, dus zorg dat je op zijn minst een fiets met goede versnellingen hebt.

Germany, Graafschap Bentheim, Nordhorn, Vechtesee

Overnachten op de route

Het fijne aan de Waterzwaardweg is dat hij beide richtingen te fietsen is. Dat maakt het uitermate geschikt voor een tweedaagse tour. Overnachten op de route kan dan ook op verschillende plekken in hotels of op campings. Op het eind van de tocht in Nordhorn vind je gegarandeerd meer dan genoeg overnachtingsmogelijkheden. Denk bijvoorbeeld aan een historische overnachting in Klooster Frenswegen, aan de rand van Nordhorn.

Fietsen in de regio Nedersaksen

Fietsen in de regio Nedersaksen, is een fijne ervaring voor fietsliefhebbers van alle niveaus. Met de gevarieerde landschappen, goed ontwikkelde fietspaden en rijke geschiedenis, biedt Nedersaksen een scala aan mogelijkheden voor fietsavonturen. Omdat je langs veel waterwegen fietst en niet veel hoogtemeters maakt, is de Waterzwaardweg vrij gemakkelijk en ook geschikt voor beginners.

Ben je op zoek naar een langere tocht met wat meer hoogteverschillen? Dan heb je bijvoorbeeld rond Osnabrück ook prachtige tochten. Dankzij het goed ontwikkelde netwerk van fietspaden kun je hier heel wat kilometers maken.

Bad Bentheim, ten zuiden van Nordhorn | Foto © Grafschaft Bentheim Tourismus

Meer informatie

Zin om op pad te gaan of benieuwd naar meer informatie? Neem dan een kijkje op de pagina van de Waterzwaardweg. Voor meer tips over Nedersaksen kijk je hier.

DagtochtenDuitslandEuropaFietsenFietsroutesNederlandNedersaksenTheBike.nlWielrennen

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

4 reacties. Reactie plaatsen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.