Fotocredit: Jessica de Korte

5 genomineerden Fietsroute van het Jaar 2024

door

Fietsroute van het jaar, ieder jaar is het weer een groot feest. Althans, voor één van de genomineerden. Jaarlijks organiseert de Fiets- en Wandelbeurs de verkiezing voor de fietsroute van het jaar. Dit jaar zijn 5 uiteenlopende routes in Europa genomineerd voor de Fietsroute van het Jaar 2024. Met extra aandacht voor routes die de landsgrenzen passeren. In dit artikel gaan we dieper in op de vijf fietsroutes en vertellen we meer over de verkiezen. Welke is jouw favoriet?

Initiatief van de Fiets en Wandelbeurs

De verkiezing is een initiatief van de Fiets en Wandelbeurs, die hiermee de aanleg van kwalitatief goede fietsroutes wil stimuleren. Elk jaar fietsen de juryleden ‘good old’ Bert Sitters, Jessica de Korte en Mirre Oost duizenden kilometers om nieuwe of recent gewijzigde routes in de praktijk te testen. Daarbij letten ze onder meer op bewegwijzering, ondergrond, eventuele thematiek, verkeershinder, landschap en faciliteiten voor fietsers als bankjes en horeca. Anders dan voorgaande jaren had de jury dit jaar een luxeprobleem. Er was een grote kwaliteit onder de aangedragen routes voor de uitverkiezing. Daarom heeft de jury maar liefst 5 routes genomineerd die alle in aanmerking komen voor de trofee voor de Fietsroute van het Jaar.

Cykelleden Skåne (Zweden), 570 kilometer

De route bestaat uit drie delen die door kruispunten aan elkaar gekoppeld zijn. Een heerlijke fietsroute door het golvende binnenland van Zweden. Veel ongerepte natuur met bossen, velden en meren. Grote prehistorische zwerfkeien sieren het landschap. Opmerkelijk zijn de kolossale kerken in de nietige dorpen met kneuterige huisjes. Een deel gaat over echte fietspaden, zoals de modelfietsroute op de voormalige spoorlijn Bjäre Banvall. De meeste stukken gaan over gedeelde wegen met weinig verkeer. Een deel is gravel, waarop overigens goed te fietsen valt. Bij Ängelholm, Båstad, Ystad en Lomma tikt de route de kust aan. Dit zijn leuke en levendige stadjes met heerlijke uitzichten over de zee. In deze plaatsen is ook aansluiting op de bewegwijzerde fietsroutes langs de kusten van Skåne: een ideale combinatie. De bewegwijzering van de route is duidelijk. De Cykelleden Skåne is op maat voor fietsers die van rust en ruimte houden. Info: Cykelledenskane.se.

Cykelleden
Fotocredit: Bert Sitters

Lech Radweg (Duitsland en Oostenrijk), 244 km

Deze prachtige route begint in de vlakke omgeving van Marxheim in Duitsland en eindigt in de Oostenrijkse bergen bij Steeg. Tijdens het volgen van de rivier de Lech kom je langs een aantal schitterende stadjes, die behoren tot de beroemde ‘Romantische Straße’ van Duitsland. Zo is er de indrukwekkende stad Augsburg, bomvol historie, en een absoluut hoogtepunt is Füssen, stad van de Beierse koningen. Een van de kastelen die je er kunt bezoeken is het sprookjeskasteel Neuschwanstein, dat vanwege de schoonheid een van de beroemdste kastelen ter wereld is. De route gaat vrijwel geheel over fietspaden, en bij kruisingen bijna altijd onder de autoweg door. Tijdens de tocht zie je de Alpen steeds dichterbij komen en wordt de rivier de Lech wilder en blauwer. Het geweldige uitzicht op de bergen, de stadjes, de rivier, de kastelen en de verhalen maken deze route enorm de moeite waard. Voeg daar gastvrije mensen, fijne hotels en heerlijk eten aan toe en de fietsvakantie is compleet! Info: Tirol.at.

Lech Radweg
Fotocredit: Mirre Oost

Unionsleden (Zweden en Noorwegen), 350 km

De Unionsleden is een grensoverschrijdende route van 350 kilometer, van Moss in Noorwegen naar Karlstad in Zweden. Het thema is de Unie (1814-1905) tussen Zweden en Noorwegen, die een einde maakte aan een korte oorlog tussen de twee landen. Je fietst langs markante plekken uit de geschiedenis, zoals het Høytorp Fort; begin twintigste eeuw in Noorwegen gebouwd om de Zweden tegen te houden. Het is mooi om te zien dat twee landen samen aan een fietsroute hebben gewerkt, met onderweg duidelijke informatieborden en bordjes. De route is op zijn mooist in Zweden. Hier fiets je over stille asfaltwegen en stevige gravelpaden door schitterende bossen, waar magische meren liggen. In Noorwegen moet je hier en daar langs wat drukkere wegen, al kun je voor de noordelijke lus kiezen, die meer door de natuur gaat. Onderweg kom je door plaatsjes met historische sluizen en industrieel erfgoed, waar je nu musea en creatieve broedplaatsen vindt. Ook zijn er herinneringen aan de Vikingen. In de houten huizen zitten sfeervolle B&B’s en koffietenten. Info: Unionsleden.com.

Unionsleden fietsroute
Unionsleden | Het sluizencomplex bij Lennartsfors maakt deel uit van het Dalsland-kanaal en bestaat uit drie sluizen die een hoogteverschil van 7,5 meter overbruggen.

Van Gogh Drenthe Fietsroutes (Nederland), 150 km

Drenthe Fietsroutes (te fietsen als één route van 150 kilometer) laten je kennismaken met het fraaie oerlandschap waar de kunstenaar zich door liet inspireren. Je fietst door speelse akkers met oude brinkdorpen, bossen en drassige veengebieden, waar de natuur weer haar gang mag gaan. Het thema komt extra tot leven door mooie doorkijkpanelen en een boeiend routeboekje, vol verhalen over Vincent en de tijd waarin hij leefde.

De route gaat over opvallend veel fietspaden en is enorm afwisselend. Saai wordt het nooit. Zo fiets je een stukje langs het kanaal tussen Hoogeveen en Nieuw-Amsterdam, waarover Vincent met een trekschuit voer. Maar niet te lang; na een tijdje schiet je alweer het bos in. Naast de Van Gogh-plekken zijn er volop andere bezienswaardigheden, zoals de jaknikkers van Schoonebeek en Veenloopcentrum Weiteveen. Langs de route kom je daarnaast volop horeca tegen. Een mooie toevoeging is het net heropende Van Gogh Huis Drenthe, waar je het atelier van Vincent kunt zien. Info: Drenthe.nl.

Van Gogh Fietsroute
Fotocredit: Jessica de Korte

La Vélobuissonière (Frankrijk), 250 kilometer

De route loopt van Aleçon naar Saumur. Grotendeels langs het riviertje de Sarthe met een paar gigantische watermolens. Een ongerept stukje Frankrijk met vergeten dorpen. De stad Aleçon is een prachtig vertrekpunt. De monumentale binnenstad is fraai opgeknapt. Te midden van al die rust ligt de drukke stad Le Mans met de kathedraal en zijn middeleeuwse straatjes. Le Mans bruist echt van het leven. Opmerkelijk tijdens een fietstocht door het ‘midden van nergens’. Op het einde duikt ineens Saumur onder een kasteel aan de Loire op. Na alle rust fiets je daar ineens tussen alle Loire-fietsers.

Diverse plaatsen zijn fotogeniek. De route gaat voornamelijk over gedeelde wegen met nauwelijks verkeer. Het stuk tussen La Flèche en La Baugé is een fietspad op een voormalige spoorweg. Sommige stukken zijn flink heuvelachtig, maar andere delen zijn vlak. De route is goed bewegwijzerd. Er zijn voldoende campings en andere mogelijkheden om te overnachten. La Vélobuissonière vormt een verbinding tussen de fietsroute Véloscénie van Parijs naar Mont Saint-Michel en de Loire à Vélo. Hierdoor zijn diverse fietsrondes mogelijk. Info: Ot-saumur.fr.

La Vélobuissonière
Fotocredit: Bert Sitters

Winnaars Fietsroute van het jaar voorgaande jaren

Zoals bekend is het een jaarlijkse wedstrijd. Vorig jaar waren onze Zuiderburen de grote winnaar met de Eurovelo 5. Yalck, een van onze reporters heeft recent een deel van de route gefietst en dat smaakte letterlijk naar meer. In 2022 was Ierland de grote winnaar met de Royal Canal Greenway. Welk land zal er dit jaar met de prijs vandoor gaan?

  • 2023 – EuroVelo 5 (België)
  • 2022 – Royal Canal Greenway (Ierland)
  • 2021 – Iron Curtain Trail (Oostenrijk/Tsjechië/Slowakije)
  • 2020 – La Dolce Via (Frankrijk)
Abdij fietstocht België

Bekendmaking winnaar fietsroute van het jaar 2024

Aan de hand van een matrix met te verdelen punten, selecteert de jury de uiteindelijke winnaar. Op vrijdag 23 februari maakt de jury de uitverkoren route bekend op de eerste dag van de Fiets en Wandelbeurs in Jaarbeurs Utrecht. Dit gebeurt om 10.30 uur in Zaal 2. Heb je nog geen kaartjes voor dit gemoedelijke maar grootse event in de Jaarbeurs Utrecht? Je kunt ze hier bestellen.

BeierenBikepackingDuitslandEuropaFietsvakantieNieuwsOostenrijkTheBike.nl

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.