Fietsroute van het Jaar 2023: EuroVelo 5 in België

door

Eergisteren publiceerden we over de kanshebbers voor de fietsroute van het jaar. Vandaag werd de winnaar bekend gemaakt. Tromgeroffel… nou ja, de titel van dit artikel verraadt het al. EuroVelo 5 ‘Via Francigena’, in België is de fietsroute van het jaar 2023 geworden. In dit artikel lees je meer over de bijzonderheden van deze route.

Fotocredit: Bert Sitters | Perfecte fietspaden

Er waren nog drie andere Europese fietsroutes in de race om de glazen Hicle-award in ontvangst te nemen. De award is vernoemd naar het gelijknamige organiserend comité. Naast de EuroVelo 5 in België waren dat de Kastelenroute op onder meer het Deense eiland Fyn en de Vänerleden rondom het Vänermeer, het grootste meer van Zweden. Zonder meer de moeite waard om beide afvallers nog eens te fietsen maar voor nu alle eer naar de winnaar.

Pelgrimsroute door België

De EuroVelo 5-route door België is onderdeel van een groter geheel. De hele EuroVelo 5-route loopt van Canterbury (UK) naar Brindisi (Italië). Het volgt de oude pelgrimsroute van Engeland naar Rome. En zelfs nog verder richting Jeruzalem. Het mooie aan de route in België is dat het traject van het westen naar het oosten van het land loopt. Dwars door Vlaanderen, Brussel en Wallonië. Vlaanderen in en uit, Wallonië in en en uit maar dus ook door Brussel. Deels neemt de EuroVelo 5 je mee over oude spoorbanen en jaagpaden. Langs rivieren en kanalen. Het zijn vooral rustige wegen en dat maakt de rit zo bijzonder.

EuroVelo_5_Industrieel_monument_aan_de_Dender
Fotocredit: Bert Sitters | Fietsen langs industrieel erfgoed aan de rivier Dender

Wat extra bijzonder is, is dat de route dwars door het centrum van Brussel gaat. Geen paniek, want de Anspachlaan (een centrale plek in Brussel) is het domein van fietsers en voetgangers. Rustig door de stad cruisen dus maar let wel op de voetgangers. Daarnaast kun je tijdens de fietsroute genieten van de delen langs de rivieren Dender en Maas. Na Brussel is het inspannen want je komt over de Ardennen. Daar kun je klimmen maar verwacht geen zware stukken. De routemakers hebben gekozen vooral milde hellingen. Je fietst ook over de wegen van echte wielerklassiekers. Kasseien zijn wat dat betreft onvermijdelijk in België. Een beetje klimmen en op z’n tijd kasseien, met momenten is het zwaar maar is dat niet wat een fietstocht speciaal maakt?

Fotocredit: Bert Sitters | Volgens Bert een stamkroeg van een van de fanclubs van Remco Evenepoel

Een gevarieerde fietsroute dwars door België

Uiteindelijk heeft een jury de winnaar bepaald. De jury bestond dit jaar uit de (fiets)reisjournalisten Jessica de Korte, Mirre Oost en Bert Sitters. Waarbij Bert Sitters de route ook daadwerkelijk heeft gefietst. Alle leden waren het er stuk voor stuk over eens: de enorme afwisseling van de route is de grote charme. Zo tref je volop natuur, industrieel erfgoed én fiets je door het centrum van Brussel, Namen en langs Dinant. Los van de grote steden bezoek je volgens Bert ook talloze onbekende dorpen die absoluut de moeite waard zijn. Bijkomen voordeel is dat de EuroVelo 5 grotendeels over fietspaden gaat.

Daarnaast is gekeken naar bewegwijzering, wegdek, bereikbaarheid met openbaar vervoer, voorzieningen zoals bankjes en picknicktafels en de aanwezigheid van informatieborden. Op alle fronten scoorde deze pelgrimsroute hoog. Campings zijn er niet in overvloed, maar er zijn redelijk wat bewoners aangesloten bij Campspace. Hierdoor kun je op veel plekken in iemands tuin je tentje opzetten.

De fietsroute ligt praktisch om de hoek dus zeker de moeite waard om eens te proberen. De EuroVelo 5 is de opvolger van de Royal Canal Greenway in Ierland, de Fietsroute van het Jaar 2022.

ArdennenBelgiëFietsvakantieNieuwsTheBike.nl

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.