Foto credit: Jaroslaw Taranski

Komende vrijdag is de fiets- en wandelbeurs en wij mogen presenteren

door

Komend weekend vindt de fiets- en wandelbeurs plaats. Een jaarlijks terugkerend evenement in Jaarbeurs (Utrecht) waar de fiets- en wandelliefhebber naar hartenlust kan struinen. Wij zijn ook aanwezig. Samen met het Toerismebureau Polen presenteren wij onze ervaringen van de fietstocht in Klein-Polen. Ook wordt vrijdag de fietsroute van het jaar bekend gemaakt. Zien we jullie vrijdag?

Presentatie over fietsen door Małopolska 

In september 2021 fietste ik door Małopolska (Klein Polen). Een provincie in Polen die grenst aan Slowakije. De Małopolska Region is een nieuwe bestemming voor fietstochten. En ik kan je vertellen dat het meer dan de moeite waard is. Denk aan natuurlijke diversiteit, schilderachtige landschappen, gecombineerd met de eeuwenoude cultuur, een voortreffelijke regionale keuken. Ik veel mijn verhaal samen met Jarosław Tarański, gids en geestelijk vader van fietsen in Polen. Hij zal meer vertellen over de regio. Ik over mijn ervaringen. Wij geven om 13:30 een lezing in Zaal 4. Kom je luisteren?

VeloMalopolska luchtballon in Polen

Bekendmaking fietsroute van het jaar

Vorige jaar ging de prijs naar de Royal Canal Greenway in Ierland. Dit jaar zijn er nog drie kanshebbers in de race op de eretitel Fietsroute van het Jaar 2023. 

  1. De Kastelenroute (Deense eiland Fyn)
  2. de EuroVelo 5 (België) 
  3. Vänerleden (Zweden) 

Kastelenroute (Denemarken), 660 km

Het eiland Fyn doet wat aan ‘onze’ Waddeneilanden denken. De fietser wordt getrakteerd op fraaie uitzichten over zee, strandjes, havens, pittoreske plaatsen en imposante landhuizen. In het binnenland kun je boven de akkers roofvogels spotten. De route doet ook kleinere eilanden aan, die heel sfeervol zijn. Op Ærø fiets je bijvoorbeeld door een oude nederzetting met veel creatieve winkeltjes. Vanaf de boot zijn met een beetje geluk dolfijnen te zien. Het wegdek is geschikt voor de meeste soorten fietsen, maar af en toe zitten er gravelpaden tussen, die langs de mooiste plekken voeren. De route is duidelijk aangegeven met een kasteel op de bordjes.

Kastelenroute fietsroute van het jaar 2023
©Stefan Maas

EuroVelo 5 (België), 407 km

De EuroVelo 5 brengt de fietser van het westen naar het oosten van België, dwars door Vlaanderen, Brussel en Wallonië. Deels rijd je over voormalige spoorbanen en jaagpaden langs rivieren en kanalen, verder vooral over rustige wegen. Opmerkelijk is dat de route dwars door het centrum van Brussel gaat. De Anspachlaan is tegenwoordig het domein van fietsers en voetgangers. Erg mooi zijn de delen langs de rivieren Dender en Maas. In de Ardennen moet je klimmen, maar de routemakers zijn erin geslaagd vooral milde hellingen in het parcours op te nemen. Kasseien lijken onvermijdelijk in België. Maar de zwaardere stukken zijn kort en hebben iets authentieks.

Eurovelo 5

Vänerleden (Zweden), 640 km

De Vänerleden loopt rondom het Vänermeer, het grootste meer van Zweden. Je fietst niet vaak naast de oever, maar slingert langs een hoop andere meren. De route gaat door ruige bossen en golvende weilanden, met overal falurode houten huizen. Het wegdek bestaat vaak uit gravel en er zijn klimmetjes. Niet voor iedereen geschikt, maar perfect voor de meer avontuurlijke fietser. Je komt kilometers lang niemand tegen, alleen een paar herten en roofvogels. In de zomer wordt op bijzondere plekken – van een watermolen tot een oude papierfabriek – koffie met zelfgemaakte taart geserveerd. Aan het meer liggen mooie campings. Niet alleen de natuur en bezienswaardigheden maken het fietsen tot een feestje, ook de Zweden zelf.

© Jessica van der Leeden

Wij maken binnenkort op de website bekend welke het is geworden.

NieuwsTheBike.nl

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.