Fietsen rondom vakantiepark Roompot Eksel in België

door

Op nog geen 15 kilometer van de Nederlandse grens vind je het splinternieuwe Roompot Park Eksel. Met het Nationaal Park Bosland op een steenworp afstand is dit vakantiepark de perfecte uitvalsbasis om een weekendje op ontdekkingstocht te gaan. Dat Roompot een samenwerking met Gazelle heeft, zorgt er ook nog eens voor dat je je eigen fiets thuis kunt laten. Verwacht artistiek natuurlijk schoon, duurzame voorzieningen en uiteraard de Belgische gastvrijheid.

Nationaal Park Bosland boomtoppen fietsen
Credit: Bjorn Snelders – Nationaal Park Bosland

Nationaal Park Bosland

Nationaal Park Bosland is het grootste natuurmassief van Vlaanderen en trekt jaarlijks bezoekers van heinde en verre. De natuur beleef je hier van alle kanten. Het Nationale Park vormt de verbinding tussen de gemeenten Hechten-Eksel, Lommel en Pelt. Deze plaatsen kun je via tientallen wandel- en fietsroutes en zelfs ruiterpaden bezoeken. De paden zijn goed onderhouden en beschikken over goed zichtbare knooppunten. Het bijzondere aan dit park is dat er verschillende ‘attracties’ zijn die met respect voor de natuur zijn ontworpen. Dat maakt het natuurgebied een heuse ontdekkingstocht.

Fietsen door de boomtoppen

Het letterlijke hoogtepunt van het fietsen in Nationaal Park Bosland is het fietsen door de boomtoppen. Door de glooiende helling stijg je langzaam tot 10 meter hoogte. Deze langzame stijging zorgt ervoor dat je de bossen op een hele andere manier gaat bekijken. De natuur op een andere manier beleeft. Het prikkelt de zintuigen. Het zijn dit soort ervaringen die het Bosland bijzonder maken. En dat het niet alleen dagjesmensen trekt, maar ook wielrenners geeft maar aan hoe interessant de beleving is.

Fietsen door boomtoppen Eksel

Uitkijken over heiden en duinen

Een bijzondere plek om de fiets even te parkeren is het duingebied In den Brand. Het gebied waar men vroeg brandhout ging sprokkelen en waar deze duinen hun naam aan te danken hebben. In de volksmond staat In den Brand ook wel bekend als de grootste zandbak van Vlaanderen. Het doet een beetje denken aan onze Loonse en Drunense Duinen. In den Brand liggen duinen tot wel 40 meter hoogte. Dat maakt een wandeltocht extra bijzonder.

Fietsen in het Bosland

Een bezoekje aan de Stermolen

In de omgeving van Eksel vind je tal van bezienswaardigheden. Op loopafstand van vakantiepark Roompot Eksel staat bijvoorbeeld de molen met de herkenbare ster aan de zijkant. Niet vreemd dat ze deze de Stermolen hebben genoemd. Iedere 2e zaterdag en 4e zondag van de maand is de molen open van 13:00-17:00u. Daan, een molenaar en een van de vrijwilligers, vertelt je met passie over het ambacht en waarom hij als jonge vent zo verknocht is geraakt aan dit vak. Je kunt de Stermolen zonder reservering bezoeken. Een bezoekje kost je € 4,- per volwassene en € 3,- per kind.

Andere bezienswaardigheden in de buurt

Los van de Stermolen zijn er nog veel meer higlights in de omgeving. Zo liggen er verspreid in het gebied begraafplaatsen die herinneren aan de Eerste Wereldoorlog. Plekken waar je stil kunt staan bij het verleden. Een gedenkwaardige plek om te bezoeken is de Duitse Militaire begraafplaats in Lommel. Ook kom je op verschillende routes de Wilgenkunst van Will Beckers tegen. Zoek je invulling voor de inwendige mens? Breng dan een bezoek aan de interactieve destilleerderij De Korhaan. Een van de oudste destilleerderijen van België maar dat met behulp van augmented reality een moderne draai geeft aan het stoken van drank.

Fietsroute rondom Roompot Eksel

Met maar liefst 2.000 km aan fietspaden staat Limburg ook wel bekend als dé fietsprovincie van Vlaanderen. Van dagjesmensen tot aan wielrenners, iedereen zit in het zadel om de omgeving te ontdekken. We hebben de dagen als heel vriendelijk ervaren. Geen geschreeuw van groepen renners maar respect voor elkaar en de omgeving. Wanneer je op de fietst stapt, zul je ervaren waarom. Hieronder delen we een route van 50 km die je langs verschillende bezienswaardigheden brengt.

Roompot Eksel als uitvalsbasis om Belgisch Limburg te ontdekken

Een fijne uitvalsbasis is het ideale vertrekpunt om het buitenleven te verkennen. Zo’n uitvalsbasis, in dit geval een vakantiepark, moet wat mij betreft aan een aantal eisen voldoen. Allereerst vind ik gastvrijheid hét belangrijkste om echt dat vakantiegevoel te ervaren. Wat dat betreft slaagt Roompot Eksel met vlag en wimpel. Daarnaast zijn de parkvoorzieningen belangrijk en moet de daadwerkelijke accommodatie de rust geven om bij te tanken.

Roompot Eksel interieur

Het meest duurzame vakantiepark van België

Roompot Eksel staat bekend als het meest duurzame vakantiepark van België. Dat zie je onder andere terug in het gebruik van hout bij de woningen en de aanleg van de wegen op het park. Slechts 8,5% van het park bestaat uit verharding dat geen water doorlaat. Daarnaast liggen er tientallen zonnepanelen die ervoor zorgen dat je je e-bike of elektrische auto duurzaam kunt opladen. Door de combinatie van het nieuwe karakter en de winterse taferelen oogt het park nog wat kaal, maar er zijn veel bomen geplant, waardoor je op termijn veel meer groen zult gaan zien. Wanneer alle bomen in bloei staan zal het geluid van de hoofdweg ook afnemen.

Voorzieningen voor jong en oud

Op het park vind je alle praktische voorzieningen die je verblijf extra aangenaam maken. Zo is er een mini-supermarkt met speciale aandacht voor streekproducten. Iets wat ik altijd kan waarderen. Ook is er een restaurant met een uitgebreide kaart. Gezien het duurzame karakter mogen er in de toekomst meer vegetarische gerechten op het menu staan, maar wie van een goed stuk, lokaal vlees houdt, zit hier zeker gebakken. Mocht je na een dagje fietsen energie overhouden dan is er zelfs een padelbaan. Dat het park gezinsvriendelijk is, dat laten de speeltuinen wel zien. Binnen en buiten kunnen de kleinsten flink ravotten.

Gazelle e-bikes en Roompot zijn een perfecte match

Het fijne aan een bezoek aan het vakantiepark is de mogelijkheid om fietsen te huren. Heel bijzonder is dat blijkbaar niet, want Gazelle levert fietsen aan alle Roompot vakantieparken. Fijn is het wel. Met dit vertrouwde Nederlandse merk weet je gewoon dat je kwaliteit onder je bilpartij schuift. Twijfel je of je een elektrische fiets gaat aanschaffen, dan is dit de uitgelezen mogelijkheid om er een te testen. Bovendien kun je met een e-bike in een korte tijd veel meer van de omgeving zien.

Prijswinnende Gazelle Eclipse C380 HMB

Tijdens ons verblijf hadden wij het geluk om de e-bike van het jaar 2024 te mogen testen. Het nieuws dat Gazelle Eclipse C380 HMB de RAI Fiets Award heeft binnengesleept was nog geen week oud, of wij kregen de kans om deze prijswinnende fiets op een rondrit te trakteren. Aan de gehele fiets zie je dat deze met heel veel zorg is ontworpen. Medewerkers van Gazelle wisten te vertellen dat er wel drie jaar over is gedaan. Vanwege de krachtige accu en de Enviolo-versnellingsnaaf, waarmee je traploos kunt schakelen, is de fiets met name geschikt voor de avontuurlijke fietser. Dat past perfect bij een locatie waar het Nationaal Park Bosland in je achtertuin ligt.

Fietsen rondom Eksel

Zoek je een mooie fietsomgeving nét over de grens? Strijk dan eens neer in Eksel. De fietspaden liggen er uitstekend bij en, los van de route door de boomtoppen, is het fietsen in deze omgeving relatief vlak. Dat maakt de streek heel toegankelijk voor jong en oud. Tel daar de vele bezienswaardigheden bij op en je hebt een weekend in het verschiet vol fietsplezier.

BelgiëDagtochtenEuropaFietsenFietsroutesReisverhalenTheBike.nl

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.