Op fietsvakantie met kinderen: tips en 4x leuke routes

door

Een fietsvakantie: misschien heb je er al eens over gedroomd of heb je het zelfs al een keertje gedaan. Een mooi solo-avontuur of juist een actieve vakantie met een vriend(in) of je partner. Maar ook met kinderen is een fietsvakantie zeker mogelijk. Zijn ze nog klein, dan kunnen ze mee voor of achterop de fiets of in een karretje. Bereiken ze de leeftijd dat ze zelf langere stukken kunnen fietsen, dan begint er een heel nieuw avontuurlijk hoofdstuk. Maar dat hoofdstuk vergt wel wat extra denkwerk en voorbereiding. Waar fiets je heen? Wat neem je mee? Hoe bereid je de kinderen voor en hoe houd je ze gemotiveerd? In dit artikel geven we tips om het fietsplezier met het gezin te vergroten en zetten we een aantal routes op een rij die geschikt zijn voor een fietsvakantie met het hele gezin.

Yalck op fietsvakantie met kinderen
Credits: Yalck Roos-Eysbouts

Waar moet ik op letten bij het plannen van een fietsvakantie?

Laten we meteen beginnen met het kijken naar enkele praktische tips die je helpen bij het plannen van een fietsvakantie met kinderen. Met de onderstaande tips geven we je een raamwerk waarbinnen je een leuke meerdaagse tocht met je gezin kunt plannen.

 • Schat in hoe ver je kinderen kunnen en willen fietsen: zijn je kinderen ouder dan zes jaar, dan willen ze misschien al zelf fietsen. In dit geval is het een goed idee om in te schatten hoe ver ze kunnen en willen fietsen. Hoe ver dat is, hangt van verschillende factoren af. Vaak is voor jonge kinderen een afstand van tussen de 35 en 50 kilometer per dag meer dan voldoende.
 • Zoek een mooie omgeving die de kinderen leuk vinden: Nederland, dat is toch saai!? Dat hoeft natuurlijk helemaal niet zo te zijn. Wil je toch liever naar het buitenland, dan hebben onze buurlanden een hoop te bieden voor een fietsvakantie met kinderen. Kijk dus vooral ook over de grens. In Duitsland, Luxemburg of België zijn er voldoende meerdaagse opties te vinden, die je vanuit Nederland goed kunt bereiken.
 • Pas je tempo aan en wees flexibel: Kinderen fietsen als vanzelfsprekend op kinderfietsjes. Niet alleen zijn de beentjes korter, ook de banden hebben meer omwentelingen nodig om dezelfde afstand te overbruggen. Houd daarom zoveel mogelijk rekening met de snelheid van je kind. De langzaamste van het stel geeft het tempo aan.
 • Plan voldoende pauzes en zorg voor voldoende afwisseling: kinderen vinden het best leuk om te fietsen, maar hebben ook behoefte aan pauze en afwisseling. Zorg er dan ook voor dat hiervoor voldoende gelegenheid is, zodat ze kunnen uitrusten of kunnen spelen bij bijvoorbeeld dat mooie meertje. En eten natuurlijk, want een fietsvakantie maakt kinderen hongerig.
 • Bepaal waar je onderweg wilt overnachten: wordt het een camping of toch liever een hotel? Beide hebben zo hun voor- en nadelen, maar de keuze is wel bepalend voor de bagage die je meeneemt. Heb je vooraf een accommodatie geboekt, maar is het toch te ver fietsen voor de kinderen? Wees dan flexibel en neem eventueel de trein. Vermijd daarbij zoveel mogelijk de drukte van de spits. Een gezin met fietsen én bagage neemt nogal wat ruimte in. Houd er bij het maken van een route rekening mee dat je af en toe kunt uitwijken naar treinstations.

Hoe bereid ik me voor op een fietsvakantie met kinderen?

Het raamwerk staat, dus is het tijd om naar de details te gaan kijken. Een fietsvakantie met kinderen valt of staat met een goede voorbereiding. Met deze handige tips zorg jij ervoor dat je veilig en goed voorbereid met je gezin op pad kunt.

 • Plan de route zorgvuldig en denk na over het navigeren: zorg ervoor dat je de route altijd voorhanden hebt. Dit kan via een kaart of een routeboekje, maar ook via je telefoon. Mocht je met je telefoon navigeren, zorg er dan voor dat je een powerbank meeneemt, zodat je je telefoon altijd kunt opladen.
 • Controleer van tevoren je materiaal: remmen, versnellingen, banden: zorg ervoor dat ze, voordat je op weg gaat, in goede staat zijn. Zo voorkom je tijdens je fietsvakantie vervelend oponthoud of een gang naar de fietsenmaker.
 • Maak een paklijst, maar neem niet teveel mee: less is more, ook tijdens een fietsvakantie met je kinderen. Deze handige paklijst helpt je zeker verder. Neem daarnaast alleen spullen mee die je echt nodig hebt en laat al het overbodige thuis. Op campings en onderweg is er bovendien voldoende vermaak te vinden voor de kinderen, waardoor knuffels en speelgoed ook thuis kunnen blijven.
 • Zorg voor passend materiaal: Welke spullen je meeneemt is afhankelijk van de grootte van je kind. Maak de fiets niet te zwaar. Geef ze misschien een klein stuurtasje cadeau waar ze wat spulletjes in kunnen bewaren. Zorg altijd dat ze zich comfortabel blijven voelen op de fiets. De allerkleinsten kun je prima in een aanhangwagentje zetten. Daar kunnen ze wat prentenboekjes inkijken of op hun gemakje van de omgeving genieten. Heb geen aanhanger? Dan kun je deze vaak op locatie huren. Voor iets grotere kinderen kun je een ‘follower’ huren. Een kinderfiets die je aan een volwassen fietst koppelt. Hebben ze toch een beetje het gevoel dat ze meetrappen. Goed om te checken: in meerdere landen zijn helmen voor kinderen verplicht om te dragen.
Op fietsvakantie met kinderen is een heel avontuur

Welke routes zijn geschikt om te fietsen met kinderen?

Als je alle to-do’s ter voorbereiding hebt afgevinkt en een goed beeld hebt van wat er mogelijk is, kun je de fietsvakantie met je kinderen verder gaan plannen. Het enige wat nu nog ontbreekt is een geschikte route, maar gelukkig kunnen wij je daarbij helpen. De onderstaande meerdaagse fietsroutes zijn niet alleen erg mooi, maar ook erg kindvriendelijk. Zo sla je twee vliegen in één klap.

De Altmühtal radweg en de Duitse Donau

We beginnen met een fietsvakantie bij onze oosterburen. In het zuiden van Duitsland vind je namelijk een prachtige fietsroute die zich uitermate goed leent voor een fietsvakantie met het gezin. Tijdens deze fietsvakantie verbind je de Altmühl en de Donau. Je begint deze reis in de historische binnenstad van Regensburg. Het is een afwisselende fietstocht door prachtige valleien, langs de mooiste rivieroevers en mooie vestingstadjes.

 • Prachtige zevendaagse fietsroute langs de Donau en door het Altmühltal
 • Overnachten in hotels langs de route
 • Voldoende mogelijkheden om op mooie plekken te pauzeren
Op fietsvakantie met kinderen in Duitsland
Credits: Leonard Niedermayer – Unsplash

Op fietsvakantie met de kinderen in Frankrijk

Wat is er mooier dan het prachtige Frankrijk te verkennen met de fiets? Op deze zevendaagse fietsvakantie, die uitermate geschikt is voor kinderen, volg je de Rhone-rivier. Je volgt hier een groot deel de Via Rhona, een veelal autoluwe langeafstandsroute, die speciaal is aangelegd voor fietsers. Mooie landschappen, authentieke dorpen en prachtige boomgaarden wisselen elkaar af, terwijl je van Lyon naar Orange fietst.

 • Mooie zevendaagse fietsvakantie waarbij je de Rhone-rivier volgt
 • Fietsen over grotendeels autoluwe wegen
 • Genieten met het hele gezin van een prachtige omgeving
Rhone Cycle Route - mooie omgeving voor een fietsvakantie met kinderen
Credits: Free Nomad – Unsplash

Met het hele gezin op fietsvakantie door Vlaanderen

Voor deze prachtige fietsvakantie hoef je niet zo ver te reizen: Vlaanderen ligt immers bij ons om de hoek. Deze fietsvakantie, die door het vlakke verloop ook prima geschikt is voor kinderen, loopt door het Brugse Ommeland. Hier fiets je langs prachtige landschappen en mooie pittoreske stadjes. En terwijl de kinderen tijdens een welverdiende pauze spelen in een speeltuin, kunnen papa en mama genieten van een heerlijk Belgisch speciaalbiertje.

 • Mooie zesdaagse fietsvakantie met het hele gezin door het Brugse Ommeland
 • Fietsen langs mooie dorpjes en meer leren over de geschiedenis van deze streek
Credits: Anseric Soere – Unsplash

In zeven dagen rondom de Bodensee

De Bodensee is één van de bekendste meren aan de rand van de Alpen. Het is de ideale bestemming voor een fietsvakantie met het hele gezin. Al fietsend kun je genieten van een heerlijk uitzicht, terwijl de vele strandjes langs het meer uitnodigen voor een uitgebreide pauze of een frisse duik. Ook leuk: in zeven dagen tijd fiets je door drie landen. Zo ben je achtereenvolgens in Duitsland, Zwitserland en Oostenrijk en kun je genieten van verschillende culturen op een kleine ruimte.

 • Mooie zevendaagse fietsvakantie rondom de Bodensee
 • Fietsen door drie landen en genieten van het uitzicht op de bergen
 • Tussendoor pauzeren en lekker zwemmen in het meer
Op fietsvakantie met kinderen langs de Bodensee
Credits: Darius Geske – Unsplash

Een fietsvakantie met kinderen is een prima idee

Zie jij jezelf wel als avontuurlijke ouder en vinden je kinderen het leuk om de wereld op een actieve manier te ontdekken? Dan is een fietsvakantie met kinderen een mooie manier om op te gaan in de natuur. Ook voor de kinderen is dit een superleuk avontuur. Zolang je goed rekening houdt met hun wensen en capaciteiten, kan het hele gezin genieten van een meerdaagse fietstocht.

BelgiëDuitslandEuropaFietsroutesFietsvakantieFrankrijkTheBike.nl

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.