Gravelbike tour Salzburgerland: Weer een langeafstandsroute voor op je lijstje!

door

De regio Salzburgerland ken je vast. Met bekende skidorpen als Saalbach, Hinterglemm, Zell am See en Flachau is deze regio zeer geliefd onder Nederlandse wintersporters. Ook buiten het wintersportseizoen kun je hier je spreekwoordelijke ei kwijt terwijl je wordt omringd door adembenemende natuur, weidse uitzichten en de welbekende Oostenrijkse gezelligheid. De lancering van een nieuwe gravelroute geeft je nóg een reden om af te reizen naar het Salzburgerland. Ik mocht alvast een voorproefje nemen.

Uitzicht op de Leoganger Steinberge

Twee varianten vanuit Salzburg

Vanuit Salzburgerland toerismus worden er twee verschillende varianten uitgezet, beide met de start en finish in de geboortestad van Mozart. Salzburg is met haar historische binnenstad aan de rand van de Alpen een perfecte plek om je vakantie te starten en af te sluiten.

Met de trein naar Salzburg

Daarnaast is de stad vanuit Nederland eenvoudig te bereiken door middel van bijvoorbeeld de ICE International en de Nightjet voor wanneer je liever ’s nachts reist. Je kunt heel gemakkelijk je treinkaartjes naar Salzburg kopen via NS International. Vanaf €38 ben je al in de Oostenrijkse bergstad.

Zart oder Hart?

De twee varianten worden in het Oostenrijks ‘Zart’ en ‘Hart’ genoemd. De een is langer dan de ander. Ik licht ze hieronder kort toe. Welke heeft je voorkeur? Ook hier komt wat mij betreft de ‘gravelspirit en gravelfilosofie’ weer terug; het maakt niet uit wie hem als snelst fietst of wie als eerste boven is; het feit dát je hem fietst en je optimaal geniet van de omgeving en het gezelschap is veel belangrijker.

Gravel-Bike Tour door het SalzburgerLand – Die Zarte

Kies je voor ‘Zart’, dan kies je voor de makkelijke(re) variant. Deze variant is 460 kilometer genieten met 6.700 hoogtemeters en is verdeeld in 7 etappes die in 5 tot 7 dagen te fietsen is.

Gravel-Bike Tour door het SalzburgerLand – Die Harte

Wanneer je kiest voor ‘Hart’, kies je voor de moeilijke(re) variant die 650 kilometer met 12.700 hoogtemeters is. Deze is verdeeld in 12 etappes die in 10 tot 12 dagen te fietsen is. Uiteraard kun jij je eigen tempo bepalen.

Het voorproefje

Dit najaar heb ik al kennis mogen maken met het gravelen in deze regio, mijn eerste ervaring op de gravelbike in de Alpen. Dit is toch wel even wat anders dan crossen door de bossen, over de heide of tussen de weilanden zoals in Nederland. Na iedere bocht zie je weer nieuwe bergtoppen en tijdens het klimmen kan je genieten van het uitzicht. In tegenstelling tot het klimmen is het tijdens het afdalen geconcentreerd en gecontroleerd naar beneden sjezen en heb je dus wat minder tijd om de omgeving in je op te nemen. Belangrijk om zo nu en dan even te stoppen dus om te kijken wat er achter je ligt of juist naar wat er nog gaat komen. En wanneer je in Oostenrijk bent lunch je wat mij betreft niet met bruine boterhammen zoals in Nederland, maar met schnitzel mit pommes bij bijvoorbeeld Almgasthof Spielberghaus in Saalbach.

De Großglockner Hochalpenstraße

Het hoogtepunt, en ook letterlijk het hoogste punt, van de route is wat mij betreft de Großglockner Hochalpenstraße. Deze weg kom je alleen tegen wanneer je de langere variant van de route fietst. Deze weg heeft zijn naam te danken aan de Großglockner, met 3.791 meter de hoogste berg van Oostenrijk.

Klimmen naar de Edelweißspitze

Tijdens mijn voorproefje heb ik deze weg vanaf de noordkant gefietst met als doel de Edelweißspitze, het hoogste punt van de großglockner hochalpenstraße. Aangemoedigd door de marmotten klommen we tussen de wolken door naar een hoogte van 2.571 meter. Het laatste stuk naar de van de klim gaat over kasseien tot het punt vanaf waar je een fenomenaal 360 graden uitzicht hebt. Tenminste, wanneer het weer mee zit. Op het moment dat wij boven kwamen was het erg mistig. Na een welverdiende, typische Oostenrijkse lunch bij de Edelweißhutte deden de zon en de wind goed haar best om ons alsnog wat van het uitzicht te laten zien. En wát voor uitzicht!

Fietsnetwerk Salzburgerland

De veelzijdigheid van de gravelbike komt in deze regio perfect van pas. Het fietsnetwerk van ruim 7.000 kilometer aan verharde- en onverharde fietspaden maakt deze regio uitermate geschikt voor deze soort fietsen. Door het uitstekende fietsnetwerk in combinatie met de gravelbike is de route eenvoudig aan te passen. Ideaal voor wanneer bijvoorbeeld het weer tegen valt. Of wanneer je er geen genoeg van kan krijgen en het aan energie en tijd niet ontbreekt, knoop je er zo nog een lusje genieten bij aan!

Buiten het hoogseizoen gravelbiken

Zelf vind ik het voor- of najaar een fijne tijd om met de fiets op pad te zijn. Het is over het algemeen wat minder warm maar nog steeds, of juist, heerlijk fietsweer. Daarnaast is het veel minder druk dan in het hoogseizoen. Ook vind ik persoonlijk de natuur qua kleuren mooier. In het voorjaar met alle bloemen, bomen en planten die gaan bloeien en zorgen voor een instant lentegevoel. In het najaar geven de prachtige herfstkleuren weer een andere dimensie. Ook zorgt het frissere weer ervoor dat de Weizen of Heiße Schokolade mit Sahne bij de openhaard na een dag fietsen nét iets beter smaakt dan anders.

Uitzicht op de Hochkönig
Uitzicht op de Hochkönig

Overnachten langs de gravelroute in het Salzburgerland

Tijdens een meerdaagse fietstocht in Oostenrijk, in zowel het hoog- als laagseizoen, is het belangrijk om je overnachtingen te plannen. Het is hier namelijk niet toegestaan om in het wild te kamperen. Gelukkig zijn er langs de route voldoende mogelijkheden. Dat fietsen in deze regio populair is blijkt uit de vele fietshotels die je onderweg tegen komt. Deze hotels zijn gespecialiseerd in de behoefte van fietsers en bieden services zoals afsluitbare garages, was-faciliteiten voor je fietskleding en kennis over fietsen.

Tijdens mijn voorproefje verbleef ik in Biohotel Rupertus, een voorbeeld van zo’n fietshotel met een bikeshop en een heerlijke wellness waar je kunt ontspannen na een lange dag in het zadel. Ook zijn er een aantal campings langs de route, voor wanneer je er een bikepacking trip 2.0 van wil maken. Voorbeeld hier van zijn Camping Schönblick , Panorama Camp Zell am See, Biobauernhof Unteregg en Camping Grubhof.

Lancering Gravelbike route Salzburgerland

Dus is het tijd voor een nieuwe uitdaging en wil je het Salzburgerland eens op een andere manier ontdekken? Of kende je de regio nog niet maar houd je wel van prachtige panorama’s, goed eten en een nieuwe fysieke uitdaging? Blok dan alvast een weekje in je agenda voor komend voorjaar, het moment dat de nieuwe route officieel wordt gelanceerd!

AlpenEuropaFietsvakantieGravelbikenOostenrijkTheBike.nlTheOutdoors.nl

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

2 reacties. Reactie plaatsen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.