Israël Bike Trail: Het paradijs voor mountainbikers!

door

Ben jij een mountainbiker en op zoek naar een nieuwe uitdaging? Dan zit je bij de Israël bike trail goed. Dwars door het diverse prachtige landschap van Israël, die je aflegt op de mountainbike. Kilometers door de woestijn, langs de Dode zee en Jeruzalem. Een echt paradijs als het gaat om mountainbiken.

De Israel Bike Trail

Reizen combineren met mountainbiken. En of het kan. De Israël Bike Trail is een uitdagende maar gave route, dwars door Israël. Maak kennis met alles wat het te bieden heeft. Woestijn, Dode Zee, kale vlaktes, Tel Aviv en Jeruzalem. Lees verder over de ins en outs van deze trail en wie weet staat deze route trotseren opeens op jouw bucketlist.

Israel Bike Trail

Van hoogtepunt naar dieptepunt

De Israël Bike Trail is een goed begaanbare route voor alle niveaus van mountainbiken. Het is wel handig als je enige ervaring hebt, maar zelfs met minder ervaring kan je de route fietsen. De route is goed te navigeren, je hoeft dus niet bang te zijn dat je verkeerd fietst. Daarnaast is de gehele route gratis te fietsen en overal toegankelijk. Er zijn namelijk geen plekken waar je als fietser niet mag komen. Elke dag begint en eindigt op een plek met verschillende faciliteiten. En misschien nog wel het belangrijkste, de trail is volledig veilig om te fietsen. De aanleg van de weg is nauwkeurig gedaan, zodat je er met gemak overheen kan. Er zijn niet alleen hoogtepunten, maar ook een dieptepunt. Je fiets namelijk door het diepste punt van de wereld. Heel gaaf toch?

Israël bike trail route
Photo by Eddie & Carolina Stigson on Unsplash

De route van noord van zuid

De route begint in het noorden en eindigt in het zuiden van Israël. Dit is dan ook de manier waarop je hem moet fietsen. Dit komt doordat de route zo is gemaakt, dat hij veilig genoeg is om te kunnen rijden. Er zijn stukken waar het bijvoorbeeld omhoog loopt. Als je dit andersom gaat doen kan dit gevaarlijk zijn omdat het stuk te onveilig is om naar beneden te fietsen. Daarom hebben ze ervoor gekozen om er een eenrichtingsverkeer van te maken. Onderweg kom je zowel langs de meest uitgestorven plekken in de woestijn als door de toeristische plekken die Israël heeft.

De 1200 kilometer lange Israël Bike Trail

De gehele afstand van de trail is maar liefst 1.200 kilometer lang. De route is haast te lang om in één keer af te leggen (of je moet er een hele tijd voor uittrekken). Het is dus het beste om de route op te delen. Zo kan je ervoor kiezen om in een thema te fietsen. Ben je iemand die het interessant vindt om meer over de godsdienst te weten te komen, dan kan je kiezen voor de rit waar je langs verschillende godsdienst plekken komt. Of ben je juist iemand die voor de historie en architectuur gaat, dan kan je de route volgen die je naar de meest prachtige en oude gebouwen brengt.  

Foto: Alon Ron for the Israeli Ministry of Tourism

Voorbereiding

Wil je deze trail een keer rijden? We hebben hier op een rijtje gezet waar je aan moet denken voordat je die kant op vliegt:

  • Seizoen: Bedenk goed in welk seizoen je gaat fietsen. Dit kan grote invloed hebben op de weeromstandigheden van dat moment. Voor de beste omstandigheden is de periode van oktober tot eind april het gunstigste om te gaan. Maar in principe is de trail het hele jaar open, alleen moet je hiermee rekening houden. In de winter is het koud in de woestijn, in de zomer kan het er bloedheet zijn.
  • Bagage: Voor je bagage heb je een aantal mogelijkheden om die te laten vervoeren. Je kan ervoor kiezen om te gaan bikepacken, hierbij neem je je eigen bagage mee. Er zijn ook bagage taxi’s te regelen. Zij zorgen ervoor dat je bagage van de ene plek naar de andere plek wordt gebracht.
  • Find me an angel: Wil je graag alleen gaan fietsen, maar weet je niet of je dit aandurft? Ook hier is een mogelijkheid voor. Hier hebben ze namelijk wat op bedacht: Find me an angel. Dit is iemand die je helpt door de route heen. Voor vragen kan je degene altijd bereiken. Door je aan te melden, zoekt de organisatie een geschikte match voor jou. Daar krijg je alle gegevens van en you’re ready to go!
  • Overnachting: De plekken om te kunnen overnachten variëren heel erg. Van de meeste primitieve slaapplekken in de woestijn tot de meest luxe appartementen in de stad. Een complete ervaring dus.
  • Materialen: Eigen materiaal gebruik is goed mogelijk. Veel geven er aan dat dit wel fijn is, omdat je al gewend bent aan je eigen fiets. Het is ook mogelijk om mountainbikes te huren. Dit kan overal, van zuid naar noord.

Enthousiast geworden om deze te gaan rijden? Kijk voor meer informatie op de website.

Israël bike trail omgeving
Photo by Robert Bye on Unsplash

FietsroutesMountainbikenTheBike.nl

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.