Riese & Müller Multitinker Fotocredit: Riese & Müller

De longtail fiets: de oplossing voor te drukke Nederlandse fietspaden?

door

Helemaal nieuw is de longtail fiets natuurlijk niet. De trend lijkt vanaf maart 2022 langzaam in te zijn gezet. Toch zie je dit model nog niet heel veel op de Nederlandse fietspaden. Het is met name in landen als Duitsland en België waar deze fiets vele male populairder is. Dat bevestigt Rembrand Neirinckx, medewerker van Veloe longtail fietsen. Misschien zijn we als Hollanders teveel gehecht geraakt aan de kollossale bakfietsen. Is het niet de hoogste tijd om van bijbehorende stereotypering af te komen? Reden genoeg om de longtail bike onder de aandacht te brengen. Dat doen we door antwoord te geven op veelgestelde vragen en door 3 vette longtail merken uit te lichten.

Tern longtail bike
Fotocredit Tern Bicycles

Wat is een longtail fiets?

Een longtail fiets is een type fiets dat speciaal is ontworpen om extra lading of passagiers te vervoeren. Kenmerkend aan de longtail fiets is de verlengde bagagedrager aan de achterkant van het frame: “Long tail”. Deze lange bagagedrager biedt genoeg ruimte om ladingen, zoals boodschappen, kinderen of zelfs huisdieren veilig en gemakkelijk te vervoeren. Een longtail fiets is een soort cargo fiets, net zoals de bakfiets dat is, maar verschilt van andere cargo fietsen omdat juist de achterkant verlengd is en niet de voorkant.

Veelgestelde vragen over de longtail fiets:

Waar komt de term “longtail” vandaan?.

De term “longtail” verwijst naar de verlengde bagagedrager aan de achterkant van de fiets. De bagagedrager strekt zich uit achter het achterwiel, waardoor er een langere draagcapaciteit ontstaat.

Waar worden de meeste longtail fietsen gebruikt?

Volgens Alica Valigura (Riese & Müller) zijn longtail fietsen met name populair in de grote steden. Juist in steden zijn fietsenpaden steeds drukker. Met de smalle stadse paden wil je niet teveel ruimte innemen zoals dat bij een klassieke bakfiets het geval is. De longtail bike biedt dan de oplossing. Je kunt er twee kinderen op vervoeren zonder dat je veel extra ruimte in beslag neemt. Ook het stallen van de fiets neemt minder ruimte in dan een bakfiets. Vandaar dat het een ideale stadsfiets is.

Wie koopt er nou zo’n longtail fiets?

Het grote voordeel van een longtail fiets is dat je er meer op kan vervoeren. Niet gek dus, dat met name ouders en transportbedrijven zo’n fiets kopen. Ouders kunnen veilig twee kinderen op de fiets meenemen zonder dat ze extra fietsstoeltjes hoeven te kopen. Ook transportbedrijven kunnen meer vervoeren omdat er ruimte is voor grotere fietstassen.

Zijn er, naast de verlengde bagagedrager, nog meer verschillen met een gewone fiets?

Omdat er meer gewicht kan worden vervoerd is het frame vaak verstevigd. Sommige modellen zijn daarnaast voorzien van elektrische ondersteuning om het fietsen met zware ladingen gemakkelijker te maken.

Fietst een longtail fiets anders?

Een longtail fiets voelt een klein beetje anders aan dan je gewone stadsfiets. Vanwege de extra lengte moet je onder andere rekening houden met het bochtenwerk. Ook het sturen kan anders voelen omdat je extra gewicht achter je meezeult. Liefst rijd je een paar oefenrondjes voordat je de kids achterop zet. Wie het gevaarte van een bakfiets is gewend wil na een ritje op de longtail nooit meer terug.

Fotocredit: Moustache Bikes

Is een longtail bike uit te breiden met accessoires?

Jazeker is een longtail bike uit te breiden met accessoires. Van fietstassen tot hond-, kinder en zelfs een volwassenezitje. Van zitkussens en verschillende voetensteuntjes tot aan stuurrekjes. Je kunt het zo gek niet bedenken. Een fiets met een lange bagagedrager is niet voor niets populair bij de doelgroep die het liefst veel wil vervoeren.

5 bekende longtail fietsmerken

Dat de longtail bike in Nederland nog minder bekend is, heeft ook te maken met het beperkte aanbod bij de grote Nederlandse fietsmerken zoals Batavus of Gazelle. Het aanbod is er namelijk niet. Voor bekende longtail fietsmerken moet je de grens over. Gelukkig heeft Decathlon ook een mooie longtailfiets in het assortiment. Wij hebben 5 populaire fietsmerken op een rijtje gezet:

  1. Decathlon
  2. Veloe
  3. Tern
  4. Riese & Müller
  5. Moustache

1. Decathlon longtail bike

Je leest het goed. Ook Decathlon heeft een eigen longtail bike op de markt gebracht. Voor iets minder dan €3.000 schuif je de langgerekte BTWIN Cargo R500 onder je billen. De bike is voorzien van een Lithium-ionbatterij van 48V 14 Ah (capaciteit 672 Wh), daarmee heb je een actieradius van 50 tot 90 km. De longtail fiets heeft zelfs een prijs gewonnen op het Cargo Bike festival. Al met al een uitstekende fiets voor je goederentransport.

2. Veloe longtail fietsen

Waar andere merken, andere type fietsen verkopen, verkoopt Veloe uitsluitend longtail fietsen. Daar zijn ze trots op. Net zoals ze er trots op zijn dat het een Italiaans fietsmerk is. Ze hebben bewust leveranciers zoals Shimano, Magura en Bosch uitgekozen. Het Veloe Multi frame, het kleurspuiten en de assemblage gebeurt allemaal in Milaan. Aan de hand van uiteenlopende accessoires kun je een Veloe Multi helemaal naar wens personaliseren. Van een echte Family Longtail naar een cargo krachtpatser. Rembrand geeft aan: “Op die manier blijft Veloe een duurzame e-Bike voor ouders, ook wanneer de kinderen groot zijn en zelf fietsen.” De Veloe staat voor ‘Family’, ‘Work’ en ‘Play’. Dat vat de longtail fiets wat ons betreft mooi samen.

3. Tern Bicycles longtail fietsen

Een ander bijzonder longtail fietsmerk is Tern. Waarom? Omdat ze met name vouwfietsen maken. Dus ook voor enkele longtail modellen. Zij het alleen met het stuur, maar toch. Een klein beetje extra ruimte besparen in je fietsenstalling kan geen kwaad.

Tern longtail fietsen
Fotocredit Tern Bicycles

Het Nederlandse platform Bright was zijn tijd al ver vooruit en plaatste vorige jaar een interessante video over longtail fietsen. Tern GSD S10 krijgt hier een mooie vermelding. Ze komen met een prijskaartje maar dat kaartje is absoluut de moeite waard.

4. Riese & Müller longtail fietsen

Riese & Müller heeft inmiddels 3 longtail modellen in het assortiment opgenomen. De Multicharger GT, Multicharger Mixte GT en de Multitinker. Met een startprijs vanaf € 5.289 is het geen goedkope fiets. Je krijgt er wel een solide transporter voor terug met een krachtige Bosch PowerTube 625 accu. Uiteraard afgewerkt met een mooie groepen set waardoor je er jarenlang plezier van hebt.

Longtail fiets
Riese & Müller Multitinker Fotocredit: Riese & Müller

5. Moustache longtail fietsen

“Om de auto in de garage te laten staan…”. Dat waren de eerste woorden, onze eerste overtuigingen toen Moustache werd opgericht, dat was alweer enkele jaren geleden. Nu, 10 jaar later blijven deze woorden nog altijd even toepasselijk, maar ze dachten niet dat we zo veel auto’s in de garage konden houden. Stadsfietsen, kinderfietsen, mountain- en gravelbikes. Ze hebben allerlei soorten e-bikes in hun assortiment, en nu dus ook longtail bikes. Verkoop je auto maar vast om plek te maken in de garage want voor ongeveer €6.000 heb je een Moustache Longtail op de oprit staan.

Fotocredit: Moustache Bikes

Nederland is klaar voor de longtail bike

In Nederlandse steden nemen de drukte en snelheden op fietspaden toe. Een bakfiets hoort daar eerlijk gezegd niet op thuis. Het kolossale model is praktisch, maar niet meer van deze tijd. In ieder geval niet in de stad. De longtail fiets biedt wat dat betreft perspectief. Wij verwachten dan ook dat dit type fiets in een korte tijd enorm populair zal worden. Zeker wanneer bekende fietsmerken het overnemen. Het is slechts een kwestie van tijd dat we elkaar meer ruimte kunnen geven op fietspaden en de fietsveiligheid in ons land weer een stukje beter zal worden.

NieuwsTheBike.nlVeiligheid

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.