Zingend in de regen naar je werk fietsen met Vaude Comyou

door

Regenachtige dagen, ze zijn eerder regel dan uitzondering in onze koude kikkerlandje. Wie dagelijks naar het werk fietst, laat zich niet uit de wind slaan door een drupje meer of minder. Met de juiste kleding kom je ook nog eens kurkdroog op de plek van bestemming. Wij mochten de Comyou regenkleding van Vaude testen. Waar de meeste regenpakken behoorlijke windvangers zijn, is Comyou toch echt een stijlvolle combinatie. Wij vertellen je er graag meer over.

Belangrijke eigenschappen voor regenkleding

Je hebt regenkleding in allerlei soorten en maten. Je hebt ze ook in allerlei prijsklassen. Met zoveel keus is het soms lastig kiezen want waar moet je nu op letten bij het kopen van regenkleding. Wat ons betreft zijn er slechts een viertal elementen om op te letten:

  1. Waterdicht; dit is natuurlijk het meeste belangrijke aspect van je regenkleding. Je wilt droog op de plek van bestemming komen. Let daarom of een regenjas of broek waterafstotend is of waterdicht.
  2. Opvallend; juist bij regenachtig weer kun je in gevaarlijke situaties terecht komen. Het zicht van medeweggebruikers is een stuk slechter. Zorg daarom dat je regenkleding goed opvalt. Dat kan door een felle kleur te kiezen of juist voor kleding te kiezen welke is voorzien van reflecterende details.
  3. Winddicht; als je met laagjes werkt kun je ook een windstopper onder een regenjas of -broek dragen maar eigenlijk is de meeste kleding wel voorzien van een winddichte eigenschap.
  4. Ademend; misschien herken je het nog wel van ‘vroegah’ dat je een regenjas aantrok en vervolgens zwetend op de plek van bestemming aankwam. Dan heeft het nog geen zin gehad. Tegenwoordig is de techniek voor regenkleding enorm ver gevorderd. Ademend vermogen heeft niet altijd met prijs te maken maar meestal hebben de wat duurdere jassen een beter ademend vermogen. Het is een investering maar het brengt je veel meer fietsplezier.

Vaude Comyou urban fietsregenjack

Wind- en waterdicht maar toch ademende regenjack

Waterdicht of waterafstotend, voor een fietsforens is het een wereld van verschil. De 2,5 laags jas van Vaude is gelukkig waterdicht. Dat niet alleen, het regenjack is ook nog eens winddicht en ademend. Dat laatste vind ik altijd een onderschatte eigenschap, maar speelt bij grotere afstanden in regenachtig weer een essentiële rol. Misschien herken je dat zelf ook wel, dat je dat na een kwartiertje fietsen enorm warm krijgt en begint te transpireren. Dat is met de Comyou gelukkig geen probleem. Je kunt hier lekker doortrappen zonder enorm te zweten.

In de regen naar je werk fietsen 1

Ruime pasvorm met vaste capuchon voor fietshelm

De capuchon, het onderdeel dat bij een plensbui je bolletje droog houdt. Het is onmisbaar bij een regenjack. Aan de Vaude Comyou zit een vaste capuchon met een hoge kraag die genoeg ruimte geeft om naar links en rechts te kijken. Wanneer je de capuchon op je hoofd zet dan begrijp je meteen waarom dit jack is gemaakt voor de fietser. Deze ingebouwde regenkap is namelijk alleen geschikt wanneer je een fietshelm draagt. Dat maakt het jack uitermate geschikt voor rijders van e-bikes en speed pedelecs, maar minder geschikt voor alledaags gebruik. Fiets je altijd zonder helm, dan kun je beter een Escape Bike Light Regenjack nemen.

Grote reflecterende details

Je zag het al voorbijkomen bij de belangrijkste eigenschappen voor regenkleding, opvallen is van levensbelang. Dan lijkt een zwart pak niet de beste keuze. Gelukkig zijn zowel de broek als de jas voorzien van grote reflecterende details. Wanneer een automobilist van achteren nadert, dan licht je op als een kerstboom. Als je een rugzak draagt is het deel op de jas minder goed zichtbaar maar nog altijd voldoende om op te vallen.

Vaude Comyou urban fietsregenbroek

Slanke pasvorm wat de regenbroek elegant maakt

Ik heb in het verleden best wat regenbroeken gepast en stuk voor stuk waren het enorme windvangers. Grote oversized broeken die weliswaar de regen tegenhielden, maar die er nou niet bepaald flatteus uitzagen. Dat is met deze Comyou regenbroek wel anders. Ik ben zelf 1.83 meter lang en draag maat M. De regenbroek sluit heel netjes aan en fietst alsof je een gewone broek draagt. Het oog wil immers ook wat.

In de regen naar je werk fietsen

Ingebouwde overschoenen en een diepe rits

Wat ik echt een hele fijne feature vindt, zijn de ingebouwde overschoenen. Niet elke regenbroek heeft dat maar het is zeker een eigenschap om rekening mee te houden wanneer je een nieuwe regenbroek koopt. Er zijn ergere dingen dan met natte sokken op je werk arriveren, maar leuk is anders. Deze overschoenen sluiten goed aan en klik je eenvoudig met drukknopen vast waardoor ze goed op hun plek blijven zitten. Aan de binnenzijde van de broek is zelf een klein vak waar je de schoenen in op kunt bergen. Dat zijn van die handigheidjes waar ik de makers mee moet complimenteren.

Vaude Comyou collectie is duurzaam geproduceerd

Een fijne bijkomstigheid is dat het regenpak met zorg voor de aarde is ontwikkeld. Zowel bij de afwerking als bij het materiaal is rekening gehouden met milieuvriendelijke materialen. Zo worden oude banden en visnetten als grondstoffen gebruikt en is de kleding grotendeels gemaakt van gerecyclede grondstoffen.

Waterdichte fietstassen voor veilig transport

Als je dagelijks naar je werk fietst, dan is het beter om een fietstas te gebruiken. Een fietstas is fijner dan een rugzak want met een rugzak heb je vaak nog een natte rug van het zweten. Ook is het reflecterende vlak op je rug beter zichtbaar zonder tas. De Vaude Proof Back TR Single is wat dat betreft een aanrader. De tas is waterdicht en niet geheel onbelangrijk, er is een speciaal vak voor je laptop. Daarnaast is er genoeg ruimte om je kwarkje of je bammetjes in op te bergen. Door het water naar je werk lopen is misschien wat overdreven maar je krijgt met de onderstaande foto in ieder geval een goed beeld van de stoere fietstas.

Vaude waterdichte fietstas

Vanaf nu is het “Singing in the rain”

Water- & winddicht, opvallend en ademend? De Comyou collectie kleurt alle boxjes groen. Zoals gezegd is de jas alleen geschikt voor helmdragers, dat maakt het voor mij een minder allround regenjack. Andersom zijn er juist heel weinig regenjacks die geschikt zijn voor fietshelmen. Wat dat betreft kun je geen beter jack wensen. De Comyou regenbroek maakt het af want dat is een allemans vriendin met z’n vernuftige details.

Beide items zijn redelijk aan de prijs. Regenkleding draag je echter niet elke dag en juist omdat je het niet dagelijks draagt, heb je er jarenlang plezier van. Beter investeer je daarom in een goed regenjack en bijpassende regenbroek. Wat dat betreft doorstaat de Vaude Comyou collectie de regenproef.

FietskledingGezondheidReviewsTheBike.nlTheOutdoors.nlVaude

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.