Review: Sigma Sport Rox 11.1 fietscomputer

door

De fietscomputer. Een onmisbaar onderdeel van de uitrusting voor de moderne fietser. Zo’n compact stukje technologie laat alles zien wat gewenst wordt tijdens een rondje in het zadel. De variaties binnen deze categorie zijn eindeloos in diverse prijscategorieën. Niet iedereen heeft behoefte aan de meest geavanceerde en vernieuwende fietscomputer. Voor deze groep is de Sigma Sport Rox 11.1 fietscomputer perfect. Waarom? Dat leggen we je graag uit. Wij hadden namelijk het genoegen om deze uit te proberen.

Unboxing van de Rox 11.1

De doos van de Rox 11.1 is goed gevuld. Naast de fietscomputer en bijbehorende accessoires hadden wij het geluk dat in deze doos een hartslagmeter, cadansmeter en snelheidsmeter zaten. Onderstaand alle items op een rijtje.

  • Rox 11.1 fietscomputer (inclusief USB-C kabeltje)
  • GPS houder
  • Hartslagmeter (sensor en band)
  • Cadansmeter (inclusief elastieken voor bevestiging)
  • Snelheidsmeter (inclusief elastieken voor bevestiging)
  • Boekwerk
Rox 11.1 fietscomputer unboxing

Snel aan de slag met de Rox 11.1

Na het opstarten van de fietscomputer kun je eigenlijk vrij snel aan de slag. Bij het opstarten wordt er direct gevraagd om het koppelen met een smartphone. Dit kan eenvoudig via de Sigma Sport app, hierover later meer. Zodra je deze app hebt gedownload en gekoppeld aan de Rox, is de fietscomputer gereed voor gebruik.

De extra sensoren zijn ook snel te gebruiken. Hiervoor hoeft alleen het sticker van de batterij afgehaald te worden waarna de sensor direct actief wordt. In het menu van de fietscomputer kun je vervolgens makkelijk de zichtbare sensoren toevoegen. Fietscomputer klaar, sensoren klaar, knallen maar.

De Sigma Sport app

Een van de meest uitzonderlijkste dingen aan deze de Rox 11.1, is de samenwerking met de Sigma Sport app. In eerste opzicht lijk deze computer vrij beperkt als het aankomt op personalisatie. Zodra je de app opent gaat er echter een wereld voor je open. In de app pas je gemakkelijk tot wel zes verschillende velden op de fietscomputer aan, per sportprofiel. Voor deze rit een keer geen hoogte informatie? Dan kun je deze pagina eenvoudig deactiveren. Deze aanpassingen worden live toegevoegd als de app is verbonden met de Rox.

In de app krijg je naast de mogelijkheden om de velden aan te passen, ook jouw opgeslagen ritten te zien en kun je routes uploaden in GPX, FIT of KML formaat om deze te volgen op de navigatie. De gereden ritten worden automatisch omgezet in routes zodat je altijd dat ene mooie weggetje nog een keer kunt rijden. Handig, toch?

Het gebruik op de fiets

De Rox 11.1 Evo is klein van formaat maar heeft daarentegen flinke knoppen. Dit zorgt ervoor dat de fietscomputer tijdens het rijden gemakkelijk te besturen is. Met de plus en min knoppen scroll je eenvoudig door de ingestelde pagina’s zodat je de gegevens te zien krijgt die je nodig hebt. Het scherm is 1,77 inch en daarmee vrij compact. Naast dat de helderheid uiteraard aan te passen is, kun je via de app in de gegevenspagina’s de velden een kleur geven. Hierdoor kun je eenvoudig belangrijke gegevens terugvinden tijdens het fietsen. Is snelheid van belang? Dan maak je dit veld bijvoorbeeld groen. Tijdens het rijden hoef je niet te zoeken naar het juiste getalletje, maar kun je snel het groene veld opzoeken voor de juiste informatie.

Turn-by-turn navigatie

Naast dat deze fietscomputer je tijdens de rit kan voorzien van gegevens naar wens, kun je deze ook gebruiken om te navigeren. Dit met behulp van de turn-by-turn navigatie of een kruimelpad. Je kunt hiervoor eenvoudig via de Sigma app een GPX inladen en volgen op de Rox óf je connect je Komoot via de app. Verdwaald? Of op zoek naar een koffietentje? Geen probleem. Ook via de app kun je via ‘search & go‘ een locatie op de kaart kiezen en een route laten berekenen om deze vervolgens meteen door te laten schieten naar je fietscomputer. Net zoals de gehele Rox, geen poespas maar gewoon functioneel en eenvoudig in gebruik.

Sigma Sport Rox 11.1 koppelen met andere apps

Via de Sigma Sport app kun je andere tools eenvoudig koppelen. Denk aan Strava, om je ritjes te uploaden voor je vrienden. Want je weet wat ze zeggen: wat niet op Strava staat, is nooit gebeurd. Daarnaast synchroniseer je routes met Komoot als je deze app koppelt en kun je je trainingsgegevens uploaden in Trainingspeaks. Voor de Apple gebruikers is er ook de mogelijkheid om je activiteiten te delen met Apple Health.

Extra sensoren

De extra gadgets die horen bij de sensor set van deze Rox 11.1 Evo zijn de hartslagsensor, cadanssensor en snelheidssensor. Optionele items die jouw rit naar het volgende niveau brengen. Het koppen is, zoals eerder omschreven, zeer eenvoudig. De hartslagsensor kan je helpen met het indiceren van de intensiteit van je rit. De cadanssensor helpt vooral tijdens een training. Wil je een ritje lostrappen? Houd dan een hoge cadans aan. Als laatste is de snelheidssensor simpelweg een nauwkeurigere manier om je snelheid te meten. Heb je deze niet? Dan doet de Rox dit met behulp van GPS. Een sterk signaal is hierbij dus wel cruciaal. Hier zul je vooral problemen mee krijgen in het bos. Met zo’n snelheidssensor ben je ten alle tijden voorzien van nauwkeurige data.

Conclusie over de Sigma Sport Rox 11.1 fietscomputer

In conclusie, de Sigma Sport Rox 11.1 is een uitstekende keuze voor de moderne fietser die op zoek is naar een eenvoudige, maar toch veelzijdige fietscomputer. De Rox 11.1 biedt een gebruiksvriendelijke ervaring met een compact ontwerp, gemakkelijk te bedienen knoppen en een helder, aanpasbaar scherm. De integratie met de Sigma Sport app voegt een extra dimensie toe aan de personalisatie en functionaliteit, waardoor je onderweg gemakkelijk toegang hebt tot belangrijke ritgegevens en navigatie.

Bovendien maakt de mogelijkheid om de Rox te koppelen met populaire apps zoals Strava en Komoot, en de toevoeging van handige sensoren zoals de hartslagsensor, cadansmeter en snelheidssensor, deze fietscomputer een waardevolle aanvulling op elke fietsuitrusting. Of je nu een rustige tocht maakt of intensief traint, de Rox 11.1 biedt de betrouwbaarheid en functionaliteit die je nodig hebt om je rit naar een hoger niveau te tillen. En dat allemaal voor iets meer dan €150,-. Zoek je een uitgebreidere versie van de Rox 11.1? Lees dan het artikel dat Steven schreef over de Rox 12.1 fietscomputer (t.w.v. € 379,95).

ReviewsTheBike.nl

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.