De Styrkeprøven; een bikepacking avontuur in Noorwegen

door

De Styrkeprøven, ‘de grote krachtproef’, is één van de oudste en meest uitdagende fietstochten van de wereld. De route begint in Trondheim en eindigt, ruim 500 kilometer verderop, in Oslo. De grootste fietsfantatiekelingen fietsen deze tocht jaarlijks binnen 24 uur op de langste dag van het jaar, eind juni. Mocht je langer van de Noorse natuur willen genieten kan je er natuurlijk ook langer over doen. De route is daarmee dan ook heel geschikt voor een meerdaagse bikepack trip. Ik nam mijn 35mm camera mee op avontuur en deel graag de schoonheid.

Oslo als start en eindpunt van je fietsavontuur in Noorwegen

Na nog geen twee uur vliegen en een korte treinrit vanaf Oslo Airport sta ik al met mijn fietskoffer in het hart van de hoofdstad. Oslo is de perfecte bestemming voor een stedentrip. Het heeft veel oude stadswijken met gezellige cafés en restaurants, maar ook moderne en innovatieve bouwwerken. Het meest in het oog springende gebouw is het Operahuis van Oslo aan de Oslofjord. Ook de kunstliefhebbers kunnen hun geluk op in de twee grootste kunstmusea van Europa; MUNCH en het Nationale Museum.

Met de Dovrebanen naar Trondheim

De volgende morgen reis ik met de trein naar Trondheim. Mijn fiets met Topeak bikepacking tassen kan ik direct inleveren bij de conducteur, de trein heeft namelijk een speciale en beveiligde wagon voor de opslag van fietsen. Hierdoor kan ik met een gerust hart op mijn plek gaan zitten en van het uitzicht genieten. De treinreis duurt ongeveer zeven uur en je hoeft je onderweg zeker niet te vervelen. De trein voert je langs het geweldige Noorse landschap en is alvast een goed voorproefje van al het moois dat je tijdens het fietsen te wachten staat. In de trein kun je ook genoeg eten en drinken halen, maar in Trondheim ben je daarvoor ook aan het goede adres.

Bikepacken Noorwegen

Trondheim als vertrekpunt van de Styrkeprøven

De historische stad Trondheim staat bekend om zijn gastronomie en werd in 2022 uitgeroepen als één van de beste culinaire bestemmingen van Europa. Eén van de drie restaurants met Michelinsterren heb ik niet bezocht, maar wel heb ik kunnen genieten van Trondelag Food & Brewery Festival. Dit festival wordt jaarlijks gehouden in het centrum van Trondheim. Bij meer dan 150 kraampjes kun je honderden lokale producten proeven. De leukste wijk van Trondheim is Bakklandet: een historische wijk met oude houten huisjes, smalle straatjes en de oude stadsbrug.

Fietsen vanaf Trondheim

Vanuit het beginpunt in Trondheim kun je eigenlijk de hele route de E6 volgen. Dit is een goed geasfalteerde weg met vaak ook een apart fietspad. Deze weg doorkruist heel Noorwegen, vanaf Oslo tot aan de Noordkaap. Onderweg kom je dan ook veel andere fietsers tegen die dit noordelijkste punt van Europa als eindbestemming hebben. Vlakke stukken kom je weinig tegen, maar echt steile stukken ook niet. Door de hoogteverschillen kun je genieten van fraaie uitzichten. De route leidt je door een glooiend landschap met boerderijen, kolkende rivieren, meren en bossen. En je fietst door het dal waardoor je constant wordt omgeven door heuvels en bergen met spectaculaire watervallen.

Bikepacken door Dovrefjell Nationaal Park

Tijdens het eerste helft van de route kom je door het natuurpark Dovrefjell, één van de 47 Noorse nationale parken. Dit park staat vooral bekend om zijn populatie muskusossen en is binnen Europa een van de weinige plekken waar je deze dieren in het wild kunt zien. Maar daarnaast kan je hier, als je veel geluk hebt en een verrekijker meeneemt, rendieren, elanden en poolvossen bewonderen. Om meer kans te maken om deze bijzondere dieren te zien kun je ook met een gids op pad. Je kunt de omgeving verder verkennen, en je route uitbreiden, door de Tour de Dovre te fietsen, een fietstocht van in totaal 130 kilometer.

Eén van de hoogste bergen van Noorwegen, de Snøhetta, ligt ook in het gebied. De beklimming daarvan duurt ongeveer 6 uur. Door het natuurgeweld van Storm Hans kwam ik hier helaas niet meer aan toe. Gelukkig kon ik ook van de berg en omgeving genieten vanaf het gelijknamige uitkijkpunt Snøhetta, een architectonisch hoogstandje.

Lillehammer & mountainbiken in Hafjell

In het tweede gedeelte fiets je door het nationale park Rondane met prachtige ruige natuur en kom je langs Lillehammer. In deze stad, ook bekend van de (gelijknamige) Netflix-serie en de Olympische Winterspelen van 1994, kun je het openluchtmuseum Maihaugen bezoeken. Over de gehele route kom je al verschillende staafkerken tegen, dit zijn geheel uit hout gemaakte kerkgebouwen waar er nog 28 van in Noorwegen bestaan. In het openluchtmuseum staat zelfs een staafkerk uit de 13e eeuw. Ook is er in het museum een heel Noors dorp met 200 gebouwen nagebouwd. Hierdoor krijg je een goed idee hoe Noren rond de 18e eeuw leefden in de Gudbrandsdalen-vallei. Vanuit Lillehammer kun je eventueel ook een extra dag uittrekken om naar Hafjell te gaan. In de winter is dit een skigebied, in de zomer vind je hier een bikepark en kun je jouw fiets inruilen voor een mtb die geschikt is voor downhillen. Hier vind je namelijk één van de mooiste plekken van Noorwegen om met je fiets van de berg te sjezen.

Styrkeprøven fietsroute

De route telt ongeveer 550 kilometer met meer dan 5.000 hoogtemeters. Ik heb gebruik gemaakt van mijn racefiets, maar een gravelbike is aan te raden, omdat er af en toe ook onverharde stukken tussen zitten. In totaal heb ik er 5 dagen over gefietst, maar je kan er natuurlijk ook langer over doen.

Wanneer je deze Komoot route volgt, volg je grotendeels de provinciale weg E6. Maar de fietstocht gaat ook over kleinere wegen. Ik heb zelf deze route als uitgangspunt genomen. Het is mogelijk om zelf een alternatieve route te maken.

Overnachten tijdens je fietsreis door Noorwegen

Onderweg kom je genoeg campings tegen waar je je tent op kunt zetten of een berghut kunt huren, ook zonder reservering. Ik heb onderweg, vanwege het slechte weer en Storm Hans, vooral in berghutten en hostels geslapen. Aanraders zijn camping Gullvag, Snohetta camping, Ljoshaugen Camping, Vinstra Hostel, LillehammerTuristsenter Hotel en K7 Hotel Oslo. Hier krijg je een mooie plek en een lekker bed voor een prima prijs. Voor de ultieme bikepacking ervaring kun je in Noorwegen natuurlijk ook wildkamperen. Let er daarbij wel op dat je op meer dan 200 meter van de bewoonde wereld jouw tent op zet en/of toestemming vraagt. Wil je volgend jaar zelf meedoen aan de ‘echte’ Styrkeprøven? Dat kan natuurlijk ook. Meld je dan aan voor via https://styrkeproven.no/.

Bikepacken Noorwegen overnachten

Reizen naar Oslo met de trein

Er zijn helaas nog geen directe treinverbindingen vanuit Nederland naar Oslo. Het is even puzzelen maar met een stedentrip tussendoor is een treinreis naar Oslo echt aan te raden. Reis met de NS naar Hamburg. Vanaf Hamburg ga je met trein en al op de veerboot naar Kopenhagen om met trein over de beroemde Oeresundbrug naar Malmø (Zweden) te rijden. Vanaf Malmø reis je door naar Gøteborg of Stockholm. Beide steden hebben een directe treinverbinding met Oslo. Hamburg, Kopenhagen of Malmø, het zijn stuk voor stuk steden waar je heerlijke een extra dagje kunt vertoeven.

BikepackingEuropaFietsroutesFietsvakantieTheBike.nl

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

4 reacties. Reactie plaatsen

  • Mooi verhaal, veel extra wetenswaardigheden.

    Beantwoorden
  • M. Tjeerdsma
    19 december 2023 09:48

    Fantastisch mooie reis, zeker de moeite waard on te fietsen! Staat op m’n lijst.

    Beantwoorden
  • Yonna Björkkvist
    5 januari 2024 11:43

    Dank je wel voor het mooie artikel en de fantastische foto’s. Wil alleen graag even op de opmerking “muskusossen zijn in Europa alleen in Dovrefjell in het wild te zien” reageren. Dit is nl niet helemaal juist want wilde muskusossen zijn er ook in Härjedalen/Jämtland in Zweden (sinds 1970). Erg mooie en imposante dieren!
    Yonna, een zweedse die ook vaak in noord/midden Noorwegen rondzwerft en ook een beetje nederlands kan 🙂

    Beantwoorden
    • Hoi Yonna, bedankt voor je input. Dat wisten we niet. Leuk om te weten. Ik zal het in het artikel een beetje anders verwoorden. Groetjes van een Nederlandse die geen Noors of Zweeds spreekt, maar wel graag in Noorwegen en Zweden komt 😉

      Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.